Ολιστικός Οδηγός για την ενίσχυση της ταχύτητας του WordPress site σας [Μέρος Α]

 1. Home
 2. CMS
Ολιστικός Οδηγός για την ενίσχυση της ταχύτητας του WordPress site σας [Μέρος Α]

Θέλετε να επιταχύνετε τον ιστότοπο σας τον οποίο έχετε δημιουργήσει με WordPress;

Οι ιστοσελίδες οι οποίες φορτώνουν γρήγορα βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών και αυξάνουν τις προβολές της σελίδας σας, ενώ επίσης  βοηθούν το SEO. Σε αυτό το άρθρο, μαζέψαμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές βελτιστοποίησης ταχύτητας για το WordPress για να αυξήσετε την απόδοση του και να επιταχύνετε τον ιστότοπο σας.

Σε αντίθεση με άλλες οδηγίες όπως “best WordPress caching plugin” ή “γενικές συμβουλές για την επιτάχυνση του WordPress”, αυτό το άρθρο είναι ένας περιεκτικός οδηγός για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του WordPress.

Περιλαμβάνουμε τα πάντα, γιατί η ταχύτητα είναι σημαντική· τι επιβραδύνει τον ιστότοπο σας φτιαγμένο με WordPress και δραστικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αμέσως την ταχύτητα του WordPress.

Για να το καταφέρετε εύκολα, δημιουργήσαμε έναν πίνακα περιεχομένων ώστε να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στον  οδηγό μας για την επιτάχυνση του WordPress ιστοτόπου σας.

Πίνακας περιεχομένων

Μέρος Α) Βασικά στοιχεία της απόδοσης του WordPress

Γιατί η ταχύτητα είναι σημαντική για τον WordPress ιστότοπo σας ;

Μελέτες δείχνουν ότι από το 2000 έως το 2016, η μέση διάρκεια ανθρώπινης προσοχής σε ιστοσελίδα μειώθηκε από 12 δευτερόλεπτα σε 7 δευτερόλεπτα.

– Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως κάτοχος website;

Έχετε πολύ λίγο χρόνο για να δείξετε στους χρήστες το περιεχόμενο σας και να τους πείσετε να μείνουν στον ιστότοπο σας.

Ένας αργός ιστότοπος σημαίνει ότι οι χρήστες ενδέχεται να εγκαταλείψουν τον ιστότοπo σας πριν καν φορτώσει.

Σύμφωνα με μια μελέτη της StrangeLoop που περιελάμβανε την Amazon, την Google και άλλους μεγαλύτερες ιστοσελίδες, μια καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου στον χρόνο φόρτωσης της σελίδας μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Απώλεια μετατροπών κατά 7%,
 • 11% λιγότερες προβολές σελίδων και
 • μείωση της ικανοποίησης του πελάτη κατά 16%.

pics2

Επιπλέον, η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν ήδη αρχίσει να τιμωρούν τις πιο αργές ιστοσελίδες, ρίχνοντάς τες στα αποτελέσματα αναζήτησης, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερη επισκεψιμότητα για όλα τα αργά website.

Για να συνοψίσουμε, εάν θέλετε περισσότερη επισκεψιμότητα, συνδρομητές και έσοδα από την ιστοσελίδα σας, τότε πρέπει να κάνετε την ιστοσελίδα σας WordPress ΓΡΗΓΟΡΗ!

Περιεχόμενα ↑

Πώς να ελέγξετε την ταχύτητα της WordPress ιστοσελίδας σας

Συχνά οι αρχάριοι πιστεύουν ότι η ιστοσελίδα τους είναι ΟΚ μόνο και μόνο επειδή δεν είναι αργή στον υπολογιστή τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.

Εφόσον επισκέπτεστε συχνά τον δικό σας ιστότοπο, τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome, αποθηκεύουν τον ιστότοπό σας στην προσωρινή μνήμη (cache) και αρχίζουν να “μαθαίνουν” μόλις ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε μια διεύθυνση. Αυτό καθιστά τον ιστότοπό σας φορτωμένο στο παρασκήνιο και έτσι ανοίγει σχεδόν αμέσως.

Ωστόσο, ένας κανονικός χρήστης που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας για πρώτη φορά ενδέχεται να μην έχει την ίδια εμπειρία.

Στην πραγματικότητα, οι χρήστες σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες θα έχουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε να δοκιμάσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Pingdom.

Είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό εργαλείο που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την ταχύτητα του site σας από διαφορετικές τοποθεσίες.

pics3

Αφού εκτελέσετε τη δοκιμή ταχύτητας του website σας, μπορεί να αναρωτιέστε “τι θεωρείται ως καλή ταχύτητα ιστοσελίδας την οποία θα πρέπει να στοχεύσω;”

Ένας καλός χρόνος φόρτωσης σελίδας είναι κάτω από 2 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας να φορτώνει, τόσο το καλύτερο είναι. Μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου από βελτιώσεις εδώ και εκεί, μπορούν να προσθέσουν έως και μισό ή ακόμα και ένα δευτερόλεπτο από το χρόνο φόρτωσης.

Περιεχόμενα ↑

Τι επιβραδύνει την ιστοσελίδα σας φτιαγμένη με WordPress;

Η αναφορά που θα σας παρουσιαστεί για τη δοκιμή της ταχύτητας φόρτωσης, θα έχει πιθανώς πολλές προτάσεις για βελτίωση. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι τεχνική φρασεολογία που είναι δύσκολο για τους αρχάριους να τα καταλάβουν.

Ωστόσο, η κατανόηση του τι επιβραδύνει τον ιστότοπό σας είναι το κλειδί για τη βελτίωση των επιδόσεων και τη λήψη ευφυέστερων μακροπρόθεσμων αποφάσεων.

Οι κύριες αιτίες για μια αργή ιστοσελίδα WordPress είναι:

 • Web Hosting – Όταν ο web hosting server σας δεν έχει διαμορφωθεί σωστά μπορεί να βλάψει την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Η Google απαιτεί τον χρόνο απόκρισης του διακομιστή να είναι κάτω από 0,2″. Επιλέξτε έναν επαγγελματικό server εδώ.
 • Διαμόρφωση WordPress – Αν η WordPress ιστοσελίδα δεν προβάλλει προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες, τότε θα επιβαρύνει υπερβολικά τον διακομιστή σας, προκαλώντας έτσι την αργή ή την πλήρη καταστροφή του website σας.
 • Μέγεθος σελίδας – Κυρίως εικόνες που δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για ιστό (διαβάστε περισσότερα).
 • Κακοήθη Plugins – Εάν χρησιμοποιείτε ένα κακώς κωδικοποιημένο plugin, τότε μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον ιστότοπό σας.
 • Εξωτερικά σενάρια – Εξωτερικά σενάρια, όπως διαφημίσεις, φορτωτές γραμματοσειρών κλπ., μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην απόδοση του website σας.

Τώρα που ξέρετε τι επιβραδύνει την ιστοσελίδα σας WordPress, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να επιταχύνουμε τον WordPress ιστότοπο σας.

Περιεχόμενα ↑

Σημασία της καλής φιλοξενίας WordPress

Η υπηρεσία φιλοξενίας του WordPress (όπως και για κάθε άλλο CMS), παίζει τον πρώτο ρόλο στην απόδοση του website. Ένας καλός πάροχος κοινόχρηστης (Shared) φιλοξενίας, όπως η BLB.gr, αναλαμβάνει για σας ό,τι απαιτείται για να βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα σας όσων άφορα τον τομέα της απόδοσης.

Ωστόσο, στην κοινόχρηστη φιλοξενία, μοιράζεστε τους πόρους του διακομιστή με πολλούς άλλους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο γειτονικός σας ιστότοπος έχει πολλή κίνηση, τότε μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την απόδοση του διακομιστή, η οποία με τη σειρά του θα επιβραδύνει τον ιστότοπό σας.

Διαβάστε εδώΤι είναι η Κοινόχρηστη (shared) φιλοξενία, τι η VPS και τι η Dedicated

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μια Managed υπηρεσία φιλοξενίας WordPress σας παρέχεται πιο βελτιστοποιημένη διαμόρφωση διακομιστή για να τρέξετε το WordPress. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται επίσης:

 • Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας (backups),
 • Αυτόματες ενημερώσεις WordPress (updates) και
 • Πιο προηγμένες διαμορφώσεις ασφαλείας για την προστασία του website σας.

Για να ξεκινήσετε με επαγγελματική φιλοξενία, μαζί με διαχείριση, από 5€/μήνα, επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να δούμε τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας, στο 2103003801

Επίσης μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση στο: Ολιστικός Οδηγός για την ενίσχυση της ταχύτητας του WordPress site σας [Μέρος Β]

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.