Ολιστικός Οδηγός για την ενίσχυση της ταχύτητας του WordPress site σας [Μέρος Γ]

  1. Home
  2. Φιλοξενία ιστοσελίδας
Ολιστικός Οδηγός για την ενίσχυση της ταχύτητας του  WordPress site σας [Μέρος Γ]

Συνέχεια από το Ολιστικός Οδηγός Για Την Ενίσχυση Της Ταχύτητας Του WordPress Site Σας [Μέρος Β]

Οι οδηγίες που αναφέρουμε δεν αφορούν συγκεκριμένα την ιστοσελίδα σας, αλλά κατά μέσο όρο τις ιστοσελίδες φτιαγμένες με WordPress. Μια ιστοσελίδα που είναι ειδησεογραφικό site θέλει πολύ διαφορετικές ρυθμίσεις/server από μια ιστοσελίδα που είναι eshop ή σύστημα online κρατήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, καλέστε μας στο 2103003801 (BLB.gr) αν χρειαστείτε βοήθεια.

Βέλτιστες πρακτικές βελτιστοποίησης της απόδοσης WordPress

Αφού εγκαταστήσετε ένα plugin προσωρινής αποθήκευσης (cache), και βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας, θα παρατηρήσετε ότι ο ιστότοπος σας θα αρχίσει να φορτώνει πολύ πιο γρήγορα.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να εμφανίσετε τον ιστότοπό σας στην βέλτιστη ταχύτητα προβολής, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις βέλτιστες πρακτικές που αναφέρονται παρακάτω.

Αυτές οι συμβουλές δεν αποτελούν εις βάθος τεχνικές, επομένως δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κανέναν κώδικα για την υλοποίησή τους. Αλλά η χρήση τους θα αποτρέψει κοινά προβλήματα που θα επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, την τελική ευθύνη λειτουργίας του ιστοτόπου σας την λαμβάνει ένας έμπειρος τεχνικός εφόσον η ιστοσελίδα σας είναι επαγγελματική.

Κρατήστε το WordPress σας ενημερωμένο

pics7

Ως καλά διατηρημένο έργο ανοιχτού κώδικα, το WordPress ενημερώνεται συχνά. Κάθε ενημέρωση όχι μόνο θα προσφέρει νέες δυνατότητες, αλλά θα διορθώνει επίσης ζητήματα ασφαλείας και σφάλματα. Το θέμα του WordPress και τα plugins μπορεί να έχουν επίσης τακτικές ενημερώσεις.

Ως κάτοχος ιστοτόπου, είναι δική σας ευθύνη να διατηρείτε τον ιστότοπο, το θέμα και τα plugins του WordPress ενημερωμένα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να γίνει αργός και αναξιόπιστος ο ιστότοπος σας και να σας καταστήσει ευάλωτο σε απειλές κατά της ασφάλειας.

Χρησιμοποιήστε αποσπάσματα στην αρχική σελίδα και στις σελίδες με λίστες άρθρων

Από προεπιλογή, το WordPress εμφανίζει το πλήρες περιεχόμενο κάθε άρθρου στην αρχική σελίδα και στις σελίδες με λίστες άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική σας σελίδα, οι κατηγορίες, οι ετικέτες και άλλες σελίδες αρχειοθέτησης θα φορτώνουν όλο και πιο αργά.

Ένα άλλο μειονέκτημα της εμφάνισης πλήρων άρθρων σε αυτές τις σελίδες είναι ότι οι χρήστες δεν αισθάνονται την ανάγκη να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο. Αυτό μπορεί να μειώσει τις προβολές σελίδας σας αλλά και τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών.

Για να επιταχύνετε τους χρόνους φόρτωσης για σελίδες με λίστες άρθρων, μπορείτε να ορίσετε τον ιστότοπό σας ώστε να εμφανίζει αποσπάσματα αντί για το πλήρες περιεχόμενο.

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στις Ρυθμίσεις » Ανάγνωση και να επιλέξετε Για κάθε άρθρο σε μια ροή, εμφάνιση: “Περίληψη” αντί για “Πλήρες κείμενο”.

pics8

Διαχωρισμός σχολίων σε σελίδες

pics9

Λαμβάνετε πολλά σχόλια στις αναρτήσεις ιστολογίου σας; Συγχαρητήρια! Αυτός είναι ένας καλός δείκτης ενός αφοσιωμένου κοινού.

Το μειονέκτημα είναι ότι η φόρτωση όλων αυτών των σχολίων μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα του ιστότοπού σας.

Το WordPress έρχεται με μια ενσωματωμένη λύση για αυτό. Απλώς μεταβείτε στην επιλογή Ρυθμίσεις » Συζήτηση και επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή “Διαμοιρασμός σχολίων σε σελίδες”.

pics10

Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN)

Στις ημέρες μας, δεν υφίσταται επαγγελματική ιστοσελίδα χωρίς CDN.

Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να μάθετε με απλά λόγια πως λειτουργεί, διαβάστε τον οδηγό μας Τι Είναι Και Πότε Χρειάζομαι CDN Για Την Ιστοσελίδα Μου; .

Θυμάστε που αναφέραμε προηγουμένως, πως οι χρήστες σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες ίσως έχουν διαφορετικούς χρόνους φόρτωσης στον ιστότοπο σας;

Αυτό οφείλεται στην τοποθεσία των web hosting servers σας και μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα του site σας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η εταιρεία φιλοξενίας έχει τους διακομιστές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας επισκέπτης που είναι επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δει γενικά πολύ ταχύτερους χρόνους φόρτωσης από έναν επισκέπτη στην Ινδία.

Η χρήση ενός CDN ή ενός δικτύου παροχής περιεχομένου μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τους χρόνους φόρτωσης για όλους τους επισκέπτες σας παγκοσμίως.

Ένα CDN είναι ένα δίκτυο αποτελούμενο από διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Κάθε διακομιστής θα αποθηκεύσει τα “στατικά” αρχεία που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του ιστοτόπου σας σε κάθε οθόνη επισκέπτη όταν πληκτρολογεί την διεύθυνση σας. Στατικά αρχεία είναι αμετάβλητα αρχεία, όπως εικόνες, CSS και JavaScript, σε αντίθεση με τις σελίδες WordPress που είναι “δυναμικές” όπως εξηγείται από τα παραπάνω.

Δυναμική λέγεται μια ιστοσελίδα η οποία πρακτικά φορτώνεται/δημιουργείται κάθε φορά που την επισκέπτεται ένας χρήστης. Διαβάστε περισσότερα στο Τι είναι στατικό και τι δυναμικό website;

Όταν χρησιμοποιείτε ένα CDN, κάθε φορά που κάποιος χρήστης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, εμφανίζονται αυτά τα στατικά αρχεία από όποιον διακομιστή βρίσκεται πιο κοντά σε αυτά. Ο δικός σας εξυπηρετητής φιλοξενίας ιστοσελίδων θα είναι επίσης ταχύτερος δεδομένου ότι το CDN κάνει πολλή δουλειά.

Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί σε αυτό το infographic.

pics11

Μην μεταφορτώνετε βίντεο απευθείας στο WordPress

youtube

Μπορείτε να ανεβάσετε άμεσα βίντεο στο site σας στο WordPress και θα τα εμφανίσει αυτόματα σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής HTML5 .

Αλλά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να το κάνετε αυτό! Εκτός και αν είστε μια εταιρεία που επενδύει σε προβολή βίντεο, π.χ. κανάλι.

Η φιλοξενία βίντεο θα σας κοστίσει αρκετά σε εύρος ζώνης (bandwidth). ίσως να χρεωθείτε αρκετά από την εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων σας, ή ακόμα και να σας κλείσουν τον ιστότοπό σας εντελώς, ακόμα και αν το πακέτο σας περιλαμβάνει “απεριόριστο” εύρος ζώνης.

Η φιλοξενία βίντεο επίσης αυξάνει σημαντικά τα μεγέθη αντιγράφων ασφαλείας και δυσκολεύει το να επαναφέρετε το WordPress από κάποιο αντίγραφο ασφαλείας.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο όπως το YouTube, Vimeo, DailyMotion κλπ., και να τους αφήσετε να φροντίζουν για τη σκληρή δουλειά. Έχουν το εύρος ζώνης για αυτό! Αλλά και τους χώρους στο δίσκο.

Το WordPress διαθέτει ενσωματωμένη δυνατότητα ενσωμάτωσης βίντεο, ώστε να μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL του βίντεο απευθείας στην ανάρτησή σας και να ενσωματωθεί αυτόματα.

Για παράδειγμα:

Χρησιμοποιήστε ένα θέμα βελτιστοποιημένο για την βέλτιστη ταχύτητα

pics12

Όταν επιλέγετε ένα θέμα WordPress για την ιστοσελίδα σας, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτιστοποίηση της ταχύτητας. Ορισμένα όμορφα και εντυπωσιακά θέματα είναι πραγματικά κακώς κωδικοποιημένα και μπορούν να επιβραδύνουν την ταχύτητα φόρτωσης αρκετά. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά αδιαφορούν για τους χρόνους φόρτωσης και εστιάζουν μόνο στην εμφάνιση.

Συνήθως είναι καλύτερο να προχωρήσετε με ένα απλούστερο θέμα και να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά πρόσθετα για να αποκτήσετε τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε, από το να επιλέξετε ένα θέμα που είναι γεμάτο με σύνθετες διατάξεις, φανταχτερά κινούμενα σχέδια και άλλα περιττά χαρακτηριστικά.

Επιλέξτε:

  • κάτι απλό,
  • εύχρηστο,
  • χωρίς κινούμενες εικόνες και γραφικά.

Όσο πιο απλό και λιτό είναι ένα θέμα τόσο καλύτερα θα λειτουργεί και στις περισσότερες συσκευές, ακόμη και στα παλιά κινητά και tablets.

Χρησιμοποιήστε μια προσθήκη ταχύτερης ολίσθησης

Τα sliders είναι ένα άλλο κοινό στοιχείο web design που μπορεί να κάνει την ιστοσελίδα σας αργή.

Ακόμα κι αν οι εικόνες σας είναι όλες βελτιστοποιημένες όπως περιγράφεται παραπάνω, με ένα κακώς κωδικοποιημένο slider plugin όλη η δουλειά σας χάνεται.

Και εδώ ισχύει ο κανόνας του ότι πάντα δοκιμάζουμε στην πράξη και επιλέγουμε το καλύτερο. Όπως σε κάθε plugin επιλέγουμε αυτά που έχουν διαρκώς ενημερώσεις. Ένα plugin που δεν έχει ενημερώσεις για πάνω από 6 με 9 μήνες είναι δούρειος ίππος για την ιστοσελίδα μας και σύντομα θα δούμε κάποια παραβίαση.

Χρησιμοποιήστε μια προσθήκη γρηγορότερης συλλογής φωτογραφιών Gallery

Αν έχετε έναν ιστότοπο με φωτογραφίες ή ένα χαρτοφυλάκιο portfolio, τότε πιθανότατα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο γκαλερί εικόνων (image gallery plugin) για να προβάλλετε τις φωτογραφίες σας.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα plugin γκαλερί WordPress που να είναι βελτιστοποιημένο για ταχύτητα. Πριν επιλέξετε, να εστιάσετε αρχικά στις πρόσφατες ενημερώσεις, και έπειτα στο demo τους. Εκεί θα συνειδητοποιήσετε τον χρόνο φόρτωσης και την ευχρηστία παράλληλα.

[!Οποιαδήποτε εγκατάσταση, ή παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σας, γίνεται με την δική σας ευθύνη. Για αυτό προσέξτε σε κάθε περίπτωση να έχετε πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.