SEO 2020: Τι ρόλο παίζουν οι λέξεις-κλειδιά;

  1. Home
  2. Google
SEO 2020: Τι ρόλο παίζουν οι λέξεις-κλειδιά;

Ήρθε το 2020, και όσοι ασχολούνται με το SEO θα γνωρίζουν ήδη το πόσο έχει αλλάξει μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Το 2010, δεν ξέραμε ακόμη τον Panda ή τον Hummingbird, τον RankBrain ή τον BERT και πολλοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι το SEO περιεχόμενο ήταν μόνο:

  • Προσθήκη λέξεων-κλειδιών και τις κοντινές παραλλαγές τους σε ένα περιεχόμενο, κάμποσες φορές.
  • Προσθήκη λέξεων-κλειδιών στον τίτλο, στην meta περιγραφή, στην H1 επικεφαλίδα κ.ά.
  • Γράφοντας τουλάχιστον 5 λέξεις, γιατί αυτό είναι το σωστό μήκος για τοπ κατάταξη.
  • Όμως ο αλγόριθμος της Google έχει …ωριμάσει από τότε.

Τώρα πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάταξη του περιεχομένου μας δεν είναι θέμα εξαπάτησης της Google, γεμίζοντας λέξεις-κλειδιά παντού. Είναι και τα παραπάνω, αλλά πλέον αφορά ως κύριο λόγο την παροχή εξαιρετικής εμπειρίας στους χρήστες του διαδικτύου.

Πώς θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις-κλειδιά;

Αρχικά, θα πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει πραγματικά να γράψουμε περιεχόμενο για τις αναζητήσεις της Google.

Τι είναι το SEO περιεχόμενο;

Το SEO περιεχόμενο είναι περιεχόμενο γραμμένο για τους σκοπούς της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Αυτός ο όρος όμως έχει παρεξηγηθεί κατά πολύ.

Αυτό συμβαίνει γιατί το SEO περιεχόμενο γράφεται πλέον για τις μηχανές αναζήτησης και όχι για τον άνθρωπο, και αυτό δεν είναι καλό.

Άρα λοιπόν, το είδος του περιεχομένου που θέλει η Google να κατατάξει, είναι απλώς να γράψετε με τον τρόπο που οι άνθρωποι θα κατανοήσουν – σωστά;

Ναι, όμως υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να αναλυθεί.

Πώς μπορώ να φτιάξω SEO friendly περιεχόμενο;

Το SEO friendly περιεχόμενο είναι ένα περιεχόμενο που ανταποκρίνεται με σαφήνεια και συνοχή στην πρόθεση του ερευνητή του διαδικτύου και χαρακτηρίζεται από εμπειρογνωμοσύνη, αυθεντικότητα και αξιοπιστία.

Περιεχόμενο που πρέπει να απαντά στην ερώτηση του ερευνητή

Το SEO friendly περιεχόμενο πρέπει πρώτα απ ‘όλα να απαντά σε μια ερώτηση του ερευνητή.

Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο δεν έχει πάντα αξία για ένα συγκεκριμένο κοινό αναζήτησης. Κάποιο περιεχόμενο είναι γραμμένο για σκέψη, για νέα ή ειδήσεις, για ψυχαγωγία κοκ. Άλλο περιεχόμενο είναι γραμμένο για εκπαίδευση.

Γράφουμε περιεχόμενο για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε από όλες τις σελίδες μας να κατατάσσονται στα τοπ αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

Προσθέστε θέματα στοχεύοντας στο ακροατήριο αναζήτησης. Μην αραδιάζετε λέξεις-κλειδιά στις σελίδες σας, που πολλές από αυτές δεν γράφτηκαν για κανένα κοινό αναζήτησης ή σκοπό.

Σαφές και περιεκτικό Περιεχόμενο

Όταν κάνεις μια ερώτηση, σου αρέσει να λαμβάνεις μια απάντηση ασαφής και άσχετη; Ή μια απάντηση άμεση, συγκεκριμένη και περιεκτική;

Η Google φροντίζει και γι’ αυτό.

Δώστε τεράστια σημασία σε γραμματική και σύνταξη:

  • Αντικαταστήστε τις πολύπλοκες λέξεις με απλούστερες
  • Αλλάξτε λέξεις με άλλες, για ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα
  • Χρησιμοποιήστε ενεργητική φωνή, και πολλά άλλα

Η Google εκτιμά επίσης ένα περιεκτικό περιεχόμενο. Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές ποιότητας;

  1. Η υψηλότερη βαθμολογία δικαιολογείται για σελίδες με ικανοποιητικό ή πλήρες κύριο περιεχόμενο, πολύ καλής ποιότητας.
  2. Να είστε προσεκτικοί και σαφείς όταν απαντάτε σε ερωτήσεις του κοινού σας.

Πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις-κλειδιά για το SEO;

Εάν ο τρόπος για να αποκτήσουμε υψηλή οργανική επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις των ερευνητών με σαφήνεια και εμπειρογνωμοσύνη, τότε τι ρόλο παίζουν οι λέξεις-κλειδιά;

Λέξεις-κλειδιά: Είσοδος vs. Έξοδος

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι οι λέξεις-κλειδιά είναι η είσοδος.

Όταν γράφουμε περιεχόμενο για την αναζήτηση της Google, τότε δημιουργούμε την έξοδο.

Αντί να ρωτάμε “Πώς μπορώ να συμπεριλάβω αυτή τη λέξη-κλειδί;” πρέπει να δημιουργούμε περιεχόμενο με βάση την ερώτηση: “Πώς μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα;”

Από “Λέξεις-κλειδιά” σε “Ερωτήματα”

Ξεχάστε τη λέξη “λέξεις-κλειδιά” και αναφερθείτε σε αυτές ως “ερωτήματα” ή “αναζητήσεις“.

Θα είχαμε πολύ περισσότερες πιθανότητες υψηλής επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα μας αν σκεφτόμασταν ότι πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις των χρηστών και όχι απλά κάτι που πρέπει να το συμπεριλάβουμε στο περιεχόμενό μας όπως και όπως να ‘ναι.

Στην πραγματικότητα, οι λέξεις-κλειδιά είναι οτιδήποτε πληκτρολογεί κάποιος (ή μιλάει ) σε ένα πεδίο αναζήτησης. Θα μπορούσε αυτό να είναι από δύο λέξεις έως είκοσι!

Δεν πρέπει να κολλάμε σε κάποιες συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά παραμελώντας εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες εμφανίσεις και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας.

Οι λέξεις-κλειδιά δεν είναι κακές, αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε είναι πολύ συχνά λανθασμένος.

Αλγόριθμος BERT & Ιστορικό της Google με λέξεις-κλειδιά

Ο αλγόριθμος της Google “BERT” (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) αποσκοπούσε στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας.

Παρόλο που ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει την Google να καταλάβει ακόμα και τα πιο περίπλοκα ερωτήματα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Το 2011, η Google ανακοίνωσε τον αλγόριθμο “Panda“. Ο Panda ήταν η ενημέρωση του αλγορίθμου της Google που εστιάζει στην προώθηση ιστοσελίδων και σελίδων υψηλής ποιότητας και στην υποβάθμιση εκείνων που δεν προσφέρουν κάτι αξιόλογο.

Με τον “Hummingbird” το 2013, η Google ξαναέγραφε τον αλγόριθμό της για να κατανοήσει καλύτερα το νόημα πίσω από τις λέξεις στα ερωτήματα, αντί να ταξινομήσει περιεχόμενο που ταιριάζει ακριβώς με αυτές τις λέξεις.

Και πάλι βλέπουμε την Google να θέλει τους δημιουργούς διαδικτυακού περιεχομένου να υπερβούν την ένταξη λέξεων-κλειδιών και να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Όχι μόνο μια κουραστική επανάληψη λέξεων στο περιεχόμενο.

Τώρα έχουμε τον BERT, ο οποίος σύμφωνα με την Google ελπίζει ότι οι χρήστες του διαδικτύου “αφήνουν κάποιες από τις [λέξεις-κλειδιά] τους και αναζητούν με έναν φυσικό τρόπο”. Σαν να μιλούν σε άνθρωπο!

Η Google, πάντα ήθελε να επιλύσει περιεχόμενο που να απαντά διεξοδικά στις ερωτήσεις μας.

Πλέον θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερη ποικιλία στις λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου για τις αναζητήσεις τους. Συνεπώς, θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τα ερωτήματα στην αναζήτηση της Google και να τα ενσωματώνουμε φυσικά στο περιεχόμενο αναζήτησης.

Για παράδειγμα: “Πόσες ποικιλίες μήλων υπάρχουν;”

Α: Υπάρχουν 7.500 ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.

(Αυτό είναι αλήθεια, παρεμπιπτόντως!)

Αυτό δεν είναι απλά μια λέξη-κλειδί. Απαντά ευθέως στην ερώτηση των ανθρώπων, φυσικά.

Το κοινό είναι ο στόχος μας. Η μηχανή αναζήτησης, είναι το μέσο. Γράψτε ανάλογα.

  • Κοινοποίηση:

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.