Η Google δεν ευρετηριάζει σωστά την ιστοσελίδα μου, με αποτέλεσμα να μην έχω επισκέψεις

  1. Home
  2. Google
Η Google δεν ευρετηριάζει σωστά την ιστοσελίδα μου, με αποτέλεσμα να μην έχω επισκέψεις

Εκεί που είχατε καθημερινές επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας, ξαφνικά η Google εμφάνισε ένα σφάλμα.


Και το χειρότερο όλων είναι πως δεν έχετε πια επισκέπτες στην ιστοσελίδα ή το eshop σας μέσω της Google. Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε ιστοσελίδες που είτε έχουν παραβιαστεί, είτε έχει παραβιαστεί το sitemap τους με αποτέλεσμα να στέλνει λάθος ευρετήριο στην Google.

Τι είναι το Sitemap

Όταν καταχωρούμε την ιστοσελίδα μας στο Google Search Console (τέως Google webmasters) τότε αρχίζουμε να δηλώνουμε την ιστοσελίδα μας στην Google, ώστε να την ευρετηριάσει και να αρχίσει να την εμφανίζει σε σχετικές αναζητήσεις. Λόγω του ότι η Google δεν γνωρίζει τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας ή του eshop μας, και συγκεκριμένα τις εσωτερικές σελίδες και τα προϊόντα, τότε εμείς πρέπει να τα δηλώσουμε ένα προς ένα. Αυτό γίνεται δηλώνοντας στον πίνακα διαχείρισης του Google Search Console το sitemap.xml της ιστοσελίδας μας ή του eshop, το οποίο είναι ουσιαστικά μια λίστα με τις εσωτερικές σελίδες ή τα προϊόντα αντίστοιχα του eshop μας.

Γιατί η ιστοσελίδα μου εμφανίζεται εντελώς λάθος στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Αυτό συμβαίνει γιατί είτε παραβιάστηκε η ίδια η ιστοσελίδα σας, ή το sitemap.xml που έχετε καταχωρίσει στο Google Search Console.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  1. Η Google όπως και όλοι οι κολοσσοί του internet αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα μετά από τις καραντίνες, κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι τους δουλεύουν απομακρυσμένα, και
  2. Οφείλετε να έχετε ένα σύστημα διαχείρισης ιστοσελίδας ή και eshop το οποίο να είναι πλήρως ενημερωμένο, με εγγύηση καλής λειτουργίας μέσω επαγγελματικής φιλοξενίας και τεχνικής υποστήριξης.

Όταν λοιπόν η Google σας εμφανίζει συνεχώς πως η ιστοσελίδα σας έχει σφάλμα (error) παρά το ότι εσείς δηλώνετε πως την έχετε επιδιορθώσει, τότε αυτό που λαμβάνετε δεν είναι κάποια απάντηση στην επίλυση σας, αλλά αυτόματο μήνυμα από το σφάλμα που η Google επανειλημμένα δεν δύναται να καθαρίσει, ή έχει πέσει σε κάποιο βρόγχο loop.

Ακόμη και μήνυμα να στείλετε στο επίσημο forum εννοείται πως δεν θα λάβετε επίσημη απάντηση.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί για όλες τις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες ήμαστε τα προϊόντα, και όχι οι πελάτες.

Κοινώς, η Google δεν είναι υποχρεωμένη να μας εξυπηρετήσει αλλά ούτε και να λύσει το πρόβλημα που εμείς αντιμετωπίζουμε στο “μαγαζί” της. Είναι λάθος να θεωρούμε αυτονόητο πως ηθικά η Google είναι υποχρεωμένη να μας εμφανίζει στα σχετικά αποτελέσματα αναζητήσεων. Δυστυχώς, αντιμετωπίζω τα τελευταία χρόνια αρκετές περίεργες περιπτώσεις όπου όλα ξαφνικά λύνονται όταν ο πελάτης κάνει διαφήμιση adwords. Μήπως γιατί περνάει από την φάση προϊόν στην φάση πελάτης;

Τι μπορώ να κάνω για να εμφανιστεί ξανά η ιστοσελίδα μου ή το eshop σωστά στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Συνοπτικά έχετε τρεις επιλογές:

  1. Παραμένετε ως έχετε και με σωστό ευρετήριο sitemap.xml στην Google, και αναμένετε να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα (η πιο αργή λύση, με μηδέν κόστος επισκευής). Άγνωστος χρόνος επισκευής, από μία εβδομάδα μέχρι μήνες.
  2. Ξεκινάτε μικρή διαφήμιση adwords όπου λόγω του ότι θα περάσετε σε φάση επίσημου πελάτη, αμέσως η Google θα δημιουργήσει αναφορά προβλήματος, και λογικά θα δώσει πιο επίσημη απάντηση για το πρόβλημα (ενδιάμεση λύση, ενδεικτικό κόστος διαφήμισης 50€ συν την αμοιβή του τεχνικού διαφημίσεων). Και
  3. Πάτε σε αολική επισκευή του προβλήματος με καθημερινή επικοινωνία στην Google, ή β) ανακατασκευή της ιστοσελίδας σε άλλο σύστημα (π.χ. από Joomla σε WordPress) το οποίο είναι επίσης κοστοβόρο και χρονοβόρο, ενώ η ανακατασκευή μπορεί να μην είναι ακόμη απαραίτητη.

Λόγω του ότι το Google Search Console (τέως webmasters) δεν είναι δικό μας εργαλείο, και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε χρόνους απόκρισης, ανάλογα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και χρόνους επιδιόρθωσης του προβλήματος.

Επομένως και οι τρεις λύσεις δεν δίνουν απολύτως καμία εγγύηση χρόνου επισκευής. Στην 2η περίπτωση απλά μας δίνεται μια σοβαρή απάντηση από την Google όσον αφορά το πρόβλημα που βλέπει, με σκοπό να το επιδιορθώσουμε αν και εφόσον αφορά εμάς. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι στιγμής ιστοσελίδα μας σε Google adwords που να μην έχει άριστο μητρώο από την Google.

Την 3α περίπτωση δεν την επιλέγει κάποιος λόγω του ότι απαιτεί αμέτρητες εργατοώρες, μπορεί να χρειαστεί από μία εβδομάδα μέχρι και μήνες και κοστίζει από 500€ μέχρι και >2.000€. Επίσης για την 3β έχω δει ιστοσελίδες, όπου ο ιδιοκτήτης τους έκανε ανακατασκευή για άλλους λόγους, αλλά και πάλι χρειάστηκαν 3 μήνες (!) από την Google για να δεχθεί τα εντελώς νέα URL.

Συμπερασματικά, μην αφήνετε την ιστοσελίδα σας να εξαρτάται μόνο από τα φυσικά αποτελέσματα αναζήτησης, γιατί δυστυχώς μπαίνουμε σε περίεργες και ασταθείς εποχές του διαδικτύου όπου όλα είναι αναμενόμενα.

  • Κοινοποίηση:

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.