DIY SEO Tips για να μην ξοδέψεις μια περιουσία

  1. Home
  2. Google
DIY SEO Tips για να μην ξοδέψεις μια περιουσία

1. Βελτιώστε τους Τίτλους

Κοιτάξτε τις σελίδες που βρίσκονται στα κορυφαία αποτελέσματα. Φαίνεται ότι τα e-shop που βρίσκονται εκεί, οδηγούν σε έως και 32% περισσότερη επισκεψιμότητα οργανικής αναζήτησης από τις σελίδες των προϊόντων τους. Και τι σημαίνει αυτό; Μερικές φορές, μια λογική προσαρμογή σε έναν τίτλο μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά αν η πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε δημιουργεί προεπιλεγμένους τίτλους με βάση τις ετικέτες στην ταξινόμηση και το όνομα της ιστοσελίδας σας. Κάτι τέτοιο, μπορεί να παράγει ετικέτες τίτλου όπως “Γυναικεία – [το όνομα της ιστοσελίδας σας]”. Για παράδειγμα: “Γυναικεία – BLB.gr”

Έχουν νόημα αυτού του είδους ετικέτες τίτλου; Θα αναζητήση ποτέ κάποιος στην Google με τη λέξη “γυναικεία” ; Μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο ή σχετικό; Για παράδειγμα, η προσθήκη της λέξης “παπούτσια” —> “Γυναικεία παπούτσια – BLB.gr”

2. Έρευνα λέξεων-κλειδιών

Ένα σωστό SEO πρόγραμμα, βασίζεται σε έρευνα λέξεων-κλειδιών:

  • Μάθετε ποιες είναι οι λέξεις και οι φράσεις που ψάχνουν περισσότερο στις μηχανές αναζήτησης και είναι top
  • Προσδιορίστε σε ποιες λέξεις-κλειδιά θα στοχεύσετε εσείς, σύμφωνα με το προϊόν σας
  • Μετρήστε τη ζήτηση για τα προϊόντα σας μέσω του Google

Όλοι οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, χρησιμοποιούν την βασική ορολογία της βιομηχανίας και του brand τους. Μην υποθέσετε ότι γνωρίζετε το τι θέλουν οι καταναλωτές σας και πώς το αναζητούν – Κάντε την έρευνα.

Τα καλύτερα εργαλεία έρευνας λέξεων-κλειδιών προσφέρουν βαθμολογία ζήτησης για κάθε θέμα.

Το Keyword tool είναι ένα δωρεάν εργαλείο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών. Τα περισσότερα εργαλεία ποσοτικών λέξεων-κλειδιών απαιτούν συνδρομή επί πληρωμή. Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να προτείνουν λέξεις-κλειδιά, χωρίς να παρέχουν δεδομένα βασισμένα στη δημοτικότητα. Μην ξεγελιέστε με το 10 λέξεις, 10 € κλπ.. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό, δεν λειτουργεί πλέον το όσο πιο πολλές λέξεις-κλειδιά βάλουμε στο κείμενο, τόσο ψηλά θα βγούμε. Προσοχή μεγάλη.

3. Κατανοήστε τον ανταγωνισμό σας

Προσδιορίστε τους ανταγωνιστές οργανικής αναζήτησης – όχι απαραίτητα της ιστοσελίδες που πωλούν τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και ειδησεογραφικά blogs και εμπόρους λιανικής που ανταγωνίζονται για τις ίδιες λέξεις και φράσεις. Υπάρχουν ειδησεογραφικά sites και περιοδικά που καταλαμβάνουν σχεδόν πάντα τα πρώτα αποτελέσματα στην Google. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι κάνουν καλά στην οργανική αναζήτηση και βγαίνουν πρώτοι; Ποια θέματα περιεχομένου περιλαμβάνουν στα site τους που δεν τα έχετε εσείς; Ποια είναι η δομή της ιστοσελίδας τους για να στοχεύουν σε πολύτιμες λέξεις-κλειδιά; Πώς προσελκύουν τους αγοραστές τους; Επίσης, μελετήστε κριτικές και τη δραστηριότητα στα social media, για να εντοπίσετε προϊόντα ή πληροφορίες της ιστοσελίδας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δικές σας προσδοκίες και την εμπειρία των χρηστών σας.

4. Χάρτης Λέξεων-Κλειδιών

Γνωρίζοντας το τι θέλουν οι καταναλωτές αλλά και ποιες φράσεις αναζήτησης χρησιμοποιούν, αντιστοιχίστε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά σε κάθε σελίδα της ιστοσελίδας σας. Καταγράψτε  τις βασικές σελίδες της ιστοσελίδας σας και αντιστοιχίστε μοναδικές κύριες και δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά για κάθε μία. Δημιουργήστε νέες σελίδες για μη εκχωρημένες λέξεις-κλειδιά υψηλής αξίας. Μην αλλάξετε τις ήδη υπάρχουσες σελίδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την κατάταξή σας έως τώρα. Χρησιμοποιήστε θέματα λέξεων-κλειδιών πιο συγκεκριμένα, που οδηγούν σε πιο στοχευμένα αποτελέσματα – όπως “πώς θα βγει κόκκινο κρασί από το χαλί” ή “ex9116 exalt 18v φορτιστής μπαταρίας” – σε blog posts, σε σελίδες συχνών ερωτήσεων και σε σελίδες προϊόντων.

5. Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας

Με το χάρτη των λέξεων-κλειδιών στα χέρια σας, το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή SEO στη σελίδα σας, όπως:

  • Ενημέρωση του περιεχομένου στις σελίδες σας για συμπερίληψη των λέξεων-κλειδιών.
  • Δημιουργία νέων σελίδων (για λέξεις-κλειδιά χωρίς ανάθεση) με κείμενο και, ενδεχομένως, γραφικά, ήχο και βίντεο!
  • Έναρξη μιας νέας ενότητας πλούσια σε λέξεις-κλειδιά, όπως ένα ιστολόγιο.

Επικεντρωθείτε στη συνάφεια των κειμένων κάθε σελίδας – ετικέτες τίτλου, τις meta περιγραφές, τις επικεφαλίδες (headings), το περιεχόμενο – με τα θέματα λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν οι πελάτες στο διαδίκτυο.

6. Δημιουργήστε περιεχόμενο

Δημιουργήστε συνεχές περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο κοινό σας.

Δεν χρειάζεται να ξεκινάτε μια νέα ανάρτηση ή ένα διαφορετικό περιεχόμενο κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι ισχύει και δε γίνεται. Δημοσιεύστε μοναδικό περιεχόμενο τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αν όχι μία φορά την εβδομάδα.

Η συνέπεια είναι το κλειδί. Το “Περιεχόμενο” δεν χρειάζεται να είναι μόνο κείμενο. Χρησιμοποιήστε εικόνες, φωτογραφίες προϊόντων, βίντεο με οδηγίες ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο που βοηθά τους αγοραστές σας και τους κάνει τη ζωή ευκολότερη. Εάν το περιεχόμενο σας δεν ικανοποιεί μια ανάγκη τους, χαραμίζετε τον πολύτιμο χρόνο σας και τον δικό τους…

7. Link Equity – Ενίσχυση συνδέσμων (links) σχετικών ιστοσελίδων

Link equity είναι η ποσότητα υψηλής ποιότητας, σχετικών τοπικά ιστοσελίδων που συνδέονται με τον δικό σας.

Link equity και σχετική συνάφεια, είναι οι δύο κορυφαίοι οργανικοί παράγοντες κατάταξης. Το link equity σε συνδυασμό με το content marketing, αυξάνει φυσικά την κατάταξή σας στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Το content marketing για SEO, περιλαμβάνει τη δημιουργία άρθρων, βίντεο στα οποία οι χρήστες θέλουν να κοινοποιήσουν και να τα συνδέσουν στην ιστοσελίδα τους. Όσο λοιπόν αυξάνεται η προβολή του περιεχομένου σας, τόσο αυξάνονται και οι δυνατότητες των links δηλαδή να σας αναφέρουν σε άλλα συναφή περιεχόμενα.

Η Google συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να δημιουργήσουν συναρπαστικές ιστοσελίδες για τους οποίους οι χρήστες θέλουν να ενημερώσουν τους φίλους τους. Αυτή η προσέγγιση εμπλοκής περιεχομένου στο SEO είναι η απάντηση της Google, “Πώς μπορώ να λάβω περισσότερους συνδέσμους ηθικά;” Η έρευνα λέξεων-κλειδιών στο βήμα 2, παραπάνω, είναι βολική καθώς παρέχει μια ιδέα για τους πιο σημαντικούς και καλύτερους ιστότοπους για προσέγγιση.

8. Δημιουργήστε το δίκτυό σας στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να συνδεθείτε με το κοινό σας. Η σχέσεις αυτές,  αυξάνουν κατά πολύ την ανάγνωση του περιεχομένου σας, αλλά και την πιθανότητα κάποιοι να κοινοποιούν το λινκ σας στο δικό τους blog. Οι επιχειρήσεις λιανικής, ασχολούνται με το Facebook και το Twitter. Οι B2B εταιρείες επικεντρώνονται συνήθως στο Twitter και LinkedIn, αλλά και λίγο με το Facebook. Εάν έχετε ελκυστικές φωτογραφίες, ανεβάστε στο Instagram ή στο Pinterest. Εάν δημιουργείτε και βίντεο, χρησιμοποιήστε σίγουρα το YouTube!

9. Κατανοήστε τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας

Δεν μπορείτε να βελτιστοποιήσετε αυτό που δεν υπάρχει γιατί δεν το μετράτε. Το SEO, απαιτεί μια βασική κατανόηση του Google Analytics (ή κάτι αντίστοιχο) για να γνωρίζετε ποιες σελίδες χρειάζονται βελτιστοποίηση και ποιες έχουν την καλύτερη απόδοση. Στο Google Analytics, μεταβείτε αριστερά στην ενότητα Απόκτηση> Σύνολο Επισκεψιμότητας> Κανάλια. Κάντε κλικ στο “Organic Search – Οργανική αναζήτηση” εμφανίζεται ως ενεργό λινκ, με μπλε χρώμα και στη συνέχεια, αλλάξτε την κύρια ιδιότητα σε “Σελίδα προορισμού”.

Στη συνέχεια, μπορείτε να αναλύσετε την SEO απόδοσή σας.

Ωστόσο, προσέξτε την ιδιότητα “Λέξηκλειδί“. Κανένα πρόγραμμα ανάλυσης δεν μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια ποιες λέξεις-κλειδιά έφεραν οργανική επισκεψιμότητα αναζήτησης στην ιστοσελίδα σας.

Μόνο αναλυτικά στοιχεία για κάθε μηχανή αναζήτησης, όπως η αναφορά απόδοσης του Google Search Console, μπορούν να το κάνουν, το οποίο θα πρέπει να το έχετε συνδέσει με την ιστοσελίδα σας.

*Οργανική αναζήτηση: Η επισκεψιμότητα που λαμβάνετε στην ιστοσελίδα σας από την Google – δηλαδή από τις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης.

10. Διαβάστε άρθρα για το SEO

Μελετήστε οδηγούς για το SEO. Αναζητήστε στην Google σχετικά άρθρα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ορολογίες που χρησιμοποιούν σχετικά με το SEO. Για ενημερώσεις σχετικά με αλλαγές στο SEO, ελέγξτε αξιόπιστα κανάλια στο Youtube, όπως το “Google Webmasters“. Διαβάστε αξιόπιστα SEO ιστολόγια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για το SEO, εδώ.

11. Κάντε ερωτήσεις

Εάν έχετε κολλήσει κάπου, κάντε ερωτήσεις σε μία από τις πολλές SEO κοινότητες. Το forum για webmaster της Google, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Στους συμμετέχοντες υπάρχουν υπάλληλοι της Google, επαγγελματίες SEO και προγραμματιστές. Το Facebook και το LinkedIn έχουν επίσης κοινότητες SEO. Το Twitter είναι ένα δημοφιλές μέρος για να ζητήσετε συμβουλές από την κοινότητα SEO. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει ένα hashtag όπως #seo, #seoquestion για να αυξήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης από κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει. Μην ξεχνάτε όμως, ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση σχετικά με το SEO και τις τεχνικές του. Προσπαθήστε να ελέγχετε τις πηγές.

Ετικέτες: SEO
  • Κοινοποίηση:

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.