Το On–Page SEO είναι μία από τις πιο σημαντικότερες SEO διαδικασίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο για την επίτευξη καλύτερης ταξινόμησης στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, αλλά και για επιτυχημένες στρατηγικές marketing στο Διαδίκτυο.
Αν η ιστοσελίδα σας δεν βελτιστοποιηθεί κατάλληλα για τις μηχανές αναζήτησης και τους χρήστες, οι πιθανότητα να είστε στα πρώτα αποτελέσματα μειώνονται δραματικά.
Πριν όμως φτάσετε στις λεπτομέρειες για το ποιες τεχνικές SEO πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε το On-Page SEO της ιστοσελίδας σας, ας ενημερωθούμε για την βασική ορολογία:
Τι είναι SEO (Search Engine Optimization);
SEO είναι ένας όρος που περιέχει ό, τι χρειάζεται να κάνετε, για να βελτιώσετε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.
Αυτό περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις διαμόρφωσης που μπορείτε να εφαρμόσετε επάνω στην ιστοσελίδα σας (On-Page SEO), καθώς και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έξω από αυτήν (Off-Page SEO).
Τι είναι On-Page SEO;
Το On–Page SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της κάθε ιστοσελίδας της ιστοσελίδας σας για την κατατάξει υψηλότερα στις σελίδες των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης (SERPs). Έχει να κάνει με την τεχνική SEO (τίτλοι, περιγραφές, URLls κ.λπ.) αλλά και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σας.
Απώτερος στόχος είναι να μιλήσετε τη γλώσσα των μηχανών αναζήτησης και να βοηθήσετε τους ανιχνευτές να κατανοήσουν το νόημα και το των σελίδων σας.
Τι είναι Off-Page SEO;
Το Off–Page SEO έχει να κάνει με το Link Building και άλλα σημάδια που μπορείτε να δώσετε στις μηχανές αναζήτησης ώστε να τις πείσετε για την ποιότητα και τη χρησιμότητα της ιστοσελίδας σας και του περιεχομένου της.
Διαβάστε περισσότερα για το Off-Page: On-Site vs. Off-Site SEO: Τι είναι και πώς μπορούν να με βοηθήσουν;
Είναι το On-Page SEO πιο σημαντικό από το Off-Page SEO;
Για να πετύχετε τη μέγιστη εμφάνισή σας στις μηχανές αναζήτησης και να κρατήσετε τους χρήστες του διαδικτύου ικανοποιημένους, χρειάζεστε τόσο το Off-Page SEO όσο και το On-Page.
Φαίνεται όμως πως το On-Page SEO είναι πιο βασικό σε μια ιστοσελίδα. Πιο συγκεκριμένα:
1) “Μιλήστε” τη γλώσσα των μηχανών αναζήτησης
Πιο λογικό είναι να ξεκινήσετε μια On-Page SEO στρατηγική και να το κάνετε σωστά, παρά να προσπαθήσετε να πείσετε τις μηχανές αναζήτησης να σας δώσουν καλύτερη κατάταξη μόνο με Off-Page.
Οι μηχανές αναζήτησης είναι προγράμματα/αλγόριθμοι (λογισμικό) και κατανοούν μια συγκεκριμένη γλώσσα. Με το σωστό SEO λοιπόν και ειδικά το On-Page, μιλάτε τη γλώσσα τους και στόχος σας πλέον είναι να τις βοηθήσετε να καταλάβουν τι είναι η ιστοσελίδα σας.
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα σημάδια μπορείτε να δώσετε σε μια μηχανή αναζήτησης, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητές για καλύτερη κατάταξη.
On-Site vs. Off-Site SEO: Τι είναι και πώς μπορούν να με βοηθήσουν;
2) Το On-Page SEO είναι για τον χρήστη
Πρωταρχικός σας στόχος, να κρατήσετε τους χρήστες σας ικανοποιημένους.
Off Σελίδα SEO μπορεί να φέρει την κυκλοφορία στην ιστοσελίδα, αλλά αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη ή εάν δεν είναι φιλική προς το χρήστη, τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά.
3) Πολλές ιστοσελίδες δεν έχουν βελτιστοποιηθεί ακόμα
Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων σήμερα, δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για τις μηχανές αναζήτησης.
Πολλοί ιδιοκτήτες website πιστεύουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν τη βελτιστοποίηση (SEO).
Για αυτές τις περιπτώσεις το On-Page SEO έχει να προσφέρει πολλά, τόσο με τη χρηστικότητά του, όσο και με την επισκεψιμότητητα που θα φέρει τελικά.
4) Το On-Page SEO είναι το μόνο που χρειάζεται
Εάν έχετε μια ιστοσελίδα για μια μικρή επιχείρηση και πρέπει να προσελκύσετε τους τοπικούς πελάτες που ψάχνουν με διάφορους όρους στην Google, τότε το On-Page SEO είναι το κλειδί.
5) Το Off-Page SEO έρχεται δεύτερο
Για να αρχίσετε να προωθείτε την ιστοσελίδα σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι βελτιστοποιημένη και σε καλή κατάσταση κατασκευαστικά. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με On-Page SEO και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.
5 On-Page SEO Τεχνικές για καλύτερη κατάταξη στην Google
Τώρα που μάθαμε για το SEO και τη σημασία του On-Page SEO στη θεωρία, ας προχωρήσουμε στα πρακτικά:
Υπάρχουν πολλές τεχνικές, αλλά εμείς θα αναφερθούμε στις 5 πιο σημαντικές που πρέπει να εφαρμόσετε στην ιστοσελίδα σας:
1. Περιεχόμενο
Μια ιστοσελίδα με μοναδικό και αξιόλογο περιεχόμενο μπορεί να γίνει πολύ σπουδαία σε συνδυασμό με το SEO, ενώ με κακό ή και καθόλου περιεχόμενο δεν θα επιβιώσει ακόμα και να κάνει βελτιστοποίηση SEO. Όμως μια ιστοσελίδα με καλό περιεχόμενο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με SEO!
Τι είναι όμως το “καλό Περιεχόμενο” ;
- Αυθεντικό περιεχόμενο (άρθρα, κείμενο, εικόνες, βίντεο, χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες, σχόλια κ.λπ.) – χωρίς να υπάρχουν άρθρα copy-paste. Εάν έχετε δημοσιεύσει περιεχόμενο σε έναν άλλο ιστότοπο, δικό σας και πρωτότυπο, μην το δημοσιεύσετε ξανά στην ιστοσελίδα σας αυτούσιο.
- Περιεχόμενο με κείμενο (περιγραφή). Εάν δημοσιεύσετε ένα βίντεο στον ιστότοπό σας, προσθέστε και μια περιγραφή κειμένου, ενώ αν δημοσιεύσετε εικόνες, περιγράψτε με μια μικρή παράγραφο το τι συμβαίνει στις εικόνες.
- Χρήσιμο Περιεχόμενο. Μην ανεβάζετε περιεχόμενο απλά και μόνο για να δημοσιεύσετε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι προσθέτει αξία στον ιστότοπό σας.
- Καλά προετοιμασμένο Περιεχόμενο. Οι χρήστες δεν θέλουν να διαβάζουν πρόχειρες αναρτήσεις, αλλά ούτε και η Google. Αν γράφετε για ένα συγκεκριμένο θέμα, βεβαιωθείτε ότι αυτό που γράφετε το δικαιολογείτε και καλύπτει όλες τις πλευρές της ιστορίας. Τα μεγάλα άρθρα είναι καλύτερα από τα σύντομα.
- Συχνότητα δημοσίευσης. Δύο πράγματα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν πρόκειται για τη συχνότητα δημοσίευσης. Πρώτον, θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει “φρέσκο” περιεχόμενο για τον ιστότοπό σας και δεύτερον να ακολουθήσετε μια προγραμματισμένη στρατηγική δημοσίευσης. Για παράδειγμα, να δημοσιεύετε 2 φορές/εβδομάδα.
Πολύ σημαντικό και χρήσιμο: Γνωρίζετε τον τρόπο για ακόμη πιο ελκυστικό περιεχόμενο;
2. Τίτλοι σελίδας, Περιγραφή και Μορφοποίηση
Όταν η Google “διαβάζει” τις σελίδες σας, μεταξύ άλλων ελέγχει τον τίτλο, την περιγραφή της σελίδας, τις επικεφαλίδες και το περιεχόμενο (κείμενο, βίντεο, εικόνες).
Αυτό γίνεται για να κατανοήσουν σε τι αναφέρεται η συγκεκριμένη σελίδα και στη συνέχεια βασίζονται σε άλλους παράγοντες (Off-Page SEO, εξουσιοδότηση domain name, ανταγωνισμός κ.λπ.) και έπειτα θα ταξινομήσουν τη σελίδα σας (με βάση διάφορες λέξεις-κλειδιά) σε μια θέση στο ευρετήριό τους.
- Τίτλος σελίδας. Κάθε σελίδα πρέπει να έχει έναν μοναδικό τίτλο που θα βοηθήσει τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους χρήστες να καταλάβουν τι είναι η σελίδα αυτή. Μια σελίδα με τίτλο “On-Page SEO Τεχνικές” είναι καλύτερη από μια σελίδα με τίτλο “index.html”.
- Περιγραφές. Η περιγραφή της σελίδας είναι αυτό που ο χρήστης θα δει στη σελίδα αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησης. Πρέπει να είναι περιγραφικό, έως 150 χαρακτήρες και μοναδικό για κάθε σελίδα. Είναι η ευκαιρία σας να προωθήσετε τη σελίδα σας και να πείσετε τον αναγνώστη να κάνει κλικ στο link σας και να επισκεφτεί τον ιστότοπό σας, αντί να επιλέξει κάποιον άλλο.
- Μορφοποίηση. Μια σελίδα πρέπει να διαμορφωθεί σωστά. Πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν τίτλο (h1) και υποτίτλους (h2). Επίσης, σημαντικά τμήματα του περιεχομένου πρέπει να επισημαίνονται με έντονα γράμματα (Bold), υπογράμμιση ή πλάγιους χαρακτήρες.
Μην πετάτε έτσι “γυμνό” ένα κείμενο στη σελίδα σας. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο ευανάγνωστο μπορείτε.
Επίσης χρησιμοποιήστε μια καλή γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον 12px και διαιρέστε το κείμενο σε μικρές παραγράφους το πολύ 4-5 γραμμές η κάθε μία.
- Εικόνες. Οι εικόνες είναι σημαντικές για λόγους εμφάνισης, αλλά προσοχή! δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν το χρόνο φόρτωσης του ιστότοπου. Φροντίστε να τις συμπιέζετε χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητά τους.
Βέλτιστες πρακτικές χρήσης εικόνων:
- Χρησιμοποιήστε πρωτότυπες εικόνες. Εάν χρησιμοποιήσετε μια υπάρχουσα εικόνα στο διαδίκτυο, πρέπει να αναφέρετε την πηγή.
- Βελτιστοποίηση μεγέθους εικόνων. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος (σε bytes) τόσο το καλύτερο.
- Χρησιμοποιήστε ετικέτα ALT για να περιγράψετε την εικόνα. Αυτό βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι είναι η εικόνα.
- Χρησιμοποιήστε περιγραφικά ονόματα. Μην ονομάζετε την εικόνα σας “image1.jpg” , αλλά προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περιγραφικά ονόματα, όπως “woman-with-laptop.jpg” .
Διαβάστε: Πώς ανεβάζω τις εικόνες μου για να βγω πρώτος στην Google;
3. Δομή των URLs
Η δομή των URL διευθύνσεων αποτελεί σημαντικό μέρος του On-Page SEO. Χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη:
- Μόνιμοι σύνδεσμοι. Μόνιμος σύνδεσμος είναι η μοναδική URL διεύθυνση της κάθε σελίδας. Οι καλές URL διευθύνσεις πρέπει να είναι μικρότερες από 255 χαρακτήρες και να χρησιμοποιούνται ενωτικά για να διαχωρίζονται οι λέξεις.
Για παράδειγμα, μια καλή διεύθυνση URL είναι: https://www.mywebsite.gr/xrisima–tips–gia–bloggers
Ενώ μια κακή URL διεύθυνση μπορεί να είναι:
https://www.mywebsite.gr/p?165%2367? ή
https://www.mywebsite.gr/xrisimatipsgiabloggers/ ή
https://www.mywebsite.gr/123131/publish/data2/bloggers_Tips.html
- Κατηγορίες. Ομαδοποιήστε τις σελίδες σας σε κατηγορίες για να βοηθήσετε τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης να βρουν αυτό που ψάχνουν ευκολότερα και πιο γρήγορα.
Μπορείτε επίσης να έχετε και υποκατηγορίες, αλλά καλύτερα να μην προσθέσετε και άλλα επίπεδα.
Για παράδειγμα, μια καλή δομή κατηγοριών είναι:
Κατασκευή Ιστοσελίδων (κατηγορία)/e-shop (υποκατηγορία)/
ενώ μην προτιμήσετε:
Mywebsite> Κατασκευή Ιστοσελίδων> e-shop> Συμβουλές
- Breadcrumbs. Τα breadcrumbs είναι σημαντικά για όλες τις σελίδες σας. Και τι είναι τα breadcrumbs; Επιτρέπουν στους χρήστες να πλοηγηθούν στον ιστότοπό σας με δομημένο τρόπο, γιατί πάντα γνωρίζουν πού βρίσκονται και πόσο μακρυά είναι από την αρχική σας σελίδα.
Για παράδειγμα:
Κατασκευή ιστοσελίδας > eshop > 4 Κερδοφόρα On-Page SEO Tips για ένα e-shop
Μπορεί να βρίσκεται στην αρχή ή και στο τέλος της σελίδας σας.
- Sitemap. Μια από τις επιλογές σας στο μενού θα πρέπει να είναι το Sitemap ιστοτόπου.
Είναι ένα html αρχείο που αντιπροσωπεύει τη δομή της ιστοσελίδας σας. Το εκτιμά και η Google.
4. Εσωτερικοί Σύνδεσμοι
Η σύνδεση με άλλες σχετικές σελίδες εντός της ιστοσελίδας σας, είναι πολύ σημαντική υπόθεση όσον αφορά το SEO.
Το πρώτο βήμα που θα κάνει μια “αράχνη” , δηλαδή ένα πρόγραμμα των μηχανών αναζήτησης είναι να ακολουθήσει τους συνδέσμους που βρίσκει.
Άρα λοιπόν, όταν οι χρήστες αλλά και η Google φτάσουν στη σελίδα σας, αν δεν έχετε συνδέσμους στο κείμενό σας που να παραπέμπουν σε άλλο σχετικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, θα διαβάσουν τη σελίδα σας και θα φύγουν. Αν όμως ανακαλύψουν και άλλους συνδέσμους που οδηγούν σε άλλες σελίδες, θα θελήσουν να ανακαλύψουν και αυτές.
Είναι ένας τρόπος να αφήσετε τις μηχανές αναζήτησης να γνωρίζουν και τις υπόλοιπες σελίδες σας.
Είναι επίσης ένας τρόπος να μάθουν οι μηχανές αναζήτησης ποιες είναι οι σημαντικότερες σελίδες σας. Κάθε ιστοσελίδα έχει ορισμένες σελίδες που είναι πιο σημαντικές από άλλες και με την εσωτερική σύνδεση καταφέρνετε τον εντοπισμό τους ευκολότερα.
Είναι όμως και ένας τρόπος να αυξήσετε το χρόνο που αφιερώνει ένας χρήστης στον ιστότοπό σας. Ένας χρήστης που διαβάζει την ανάρτησή σας, είναι πολύ πιθανό να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να διαβάσει περισσότερα, σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα και με τον τρόπο αυτό να αυξήσει το χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα σας, αλλά και τον αριθμό των σελίδων/επίσκεψη.
Βέλτιστες πρακτικές για εσωτερική σύνδεση
- Μην χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά μόνο για τους εσωτερικούς σας δεσμούς.
- Προσθέστε εσωτερικούς συνδέσμους μόνο όταν είναι χρήσιμοι για τον αναγνώστη σας.
- Καλό είναι να μην υπάρχουν περισσότεροι από 15 εσωτερικοί σύνδεσμοι ανά σελίδα.
- Όπου αυτό είναι δυνατόν, προσθέστε συνδέσμους στο κύριο σώμα της ιστοσελίδας σας.
5. Ταχύτητα Φόρτωσης & Responsive Design
Δύο τεχνικές SEO που γίνονται όλο και πιο σημαντικές είναι η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας και το Responsive Design, να παίζει δηλαδή η ιστοσελίδα καλά σε όλα τα μεγέθη οθονών και στα κινητά τηλέφωνα.
- Ταχύτητα: Η Google επενδύει σε ένα γρηγορότερο διαδίκτυο. Η επιθυμία της είναι να συμπεριλάβει τους ταχύτερους δικτυακούς τόπους στο ευρετήριο της.
Προκειμένου να λάβουν υπόψη τους την ταχύτητα φόρτωσης όλοι όσοι έχουν ιστοσελίδα, έχει προσθέσει επίσημα την ταχύτητα ως έναν από τους παράγοντες κατάταξης.
Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας φορτώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Google.
Ρωτήστε μας για την ιστοσελίδα σας >>> Ανάλυση Ιστοσελίδας.
- Responsive Design: Σχεδόν το 60% των αναζητήσεων στην Google, γίνονται από κινητά.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική προς τα κινητά, χάνετε το μισό της πιθανής επισκεψιμότητας.
Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς τις κινητές συσκευές και εξετάστε τις σελίδες σας ότι είναι όντως συμβατές με τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων.
Διαβάστε επίσης: SEO & Σχεδιαστικά λάθη που υποβαθμίζουν την εταιρική σας ιστοσελίδα.
πηγή: reliablesoft.net
Αφήστε ένα σχόλιο