To Cloud είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στην αποθήκευση δεδομένων και τη φιλοξενία ιστοσελίδων. Στην ουσία είναι μια αυτόματη Online αποθήκευση του υλικού μας σε ένα “σύννεφο” από servers .
Δείτε αυτό το απίστευτο χιουμοριστικό βιντεάκι για να καταλάβετε επιτέλους τι είναι αυτό το περίφημο Cloud:
Όλοι χρησιμοποιούμε το Cloud έστω και άθελα μας. Για παράδειγμα, ανεβάζουμε μια φωτογραφία σε ένα photo website (πχ. το Flickr). Και χωρίς καν να το καταλάβουμε, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο μας Cloud Computing.
Φανταστείτε ένα τεράστιο σύννεφο που κατεβαίνει κάτω και ρουφάει το υλικό από το laptop μας με μια σκούπα. Το υλικό μας, μένει στο σύννεφο μέχρι να το χρειαστούμε πάλι. Μπορούμε να δούμε το υλικό μας όπου θέλουμε, στο σπίτι, στην δουλειά ακόμα και στο τηλέφωνο μας, χωρίς το υλικό αυτό να είναι αποθηκευμένο στην οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε, παρά μόνο Online στο Cloud.
Το υλικό μας στην πραγματικότητα μένει σε μια αποθήκη γεμάτη από υπολογιστές. Αυτές οι αποθήκες λέγονται Data Centers ή Server Farms και υπάρχουν παντού στον κόσμο. Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια που είναι το υλικό μας ακριβώς, μιας και μπει στο Cloud. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να βρίσκεται σε πολλαπλές αποθήκες ταυτόχρονα. Μπορεί να βρίσκεται σε Data Centers στο Παρίσι ή στην Ινδία. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε με σιγουριά. Απλά θα πρέπει να εμπιστευτούμε το Cloud, όπως την Google ή την Microsoft.
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Cloud. Ο πρώτος είναι ότι όταν έχουμε μόνο ένα αντίτυπο του υλικού μας και αυτό βρίσκεται για παράδειγμα στο laptop μας και το laptop σπάσει, τότε χάνουμε υλικό μας. Αλλά όταν το υλικό μας είναι στο cloud, δεν είναι αποθηκευμένο σε ένα μόνο μέρος, αλλά παντού. Οπότε είναι λιγότερο πιθανό να το χάσουμε. Μπορούμε δηλαδή, χωρίς να κουβαλάμε παντού σκληρούς δίσκους, ή στικάκια, ή άλλες συσκευές αποθήκευσης να έχουμε διαθέσιμα τα αρχεία μας όπου και να βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο internet.
Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι στο Cloud θα βρούμε εφαρμογές, όπως της Google για παράδειγμα το Gmail που τις έχει ανοιχτές προς όλους. Έτσι μπαίνοντας στο Cloud έχουμε πρόσβαση από παντού σε όλες αυτές τις εφαρμογές, χωρίς να τις έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ή την κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε. Φανταστείτε δηλαδή σε όποια συσκευή χρησιμοποιείτε να έχετε διαθέσιμο το Photoshop για παράδειγμα, χωρίς να το έχετε εγκαταστήσει στην συσκευή!
Πρόσθετα, έχουμε στην διάθεση μας όσο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόμαστε, με ασφάλεια και ευελιξία. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα και πολύτιμο χρόνο. Στην ουσία νοικιάζουμε τον χώρο που χρειαζόμαστε και είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας και μόνο αυτών. Αλλά κερδίζουμε και άλλο χώρο με αυτήν την κίνηση: Εξοικονομούμε χώρο και στον ίδιο τον υπολογιστή μας αφού αποθηκεύουμε το υλικό μας στο Cloud και δεν “τρώμε” τον χώρο του υπολογιστή ή της συσκευής μας.
Μπορούμε να “κανονίζουμε” μηνιαίως πιο μοντέλο Cloud Computing μας εξυπηρετεί:
- Private cloud: Το cloud λειτουργεί ιδιωτικά.
- Community cloud: Το cloud μοιράζεται μεταξύ πολλών οργανισμών και υποστηρίζει μια συγκεκριμένη κοινότητα που έχει κοινά ενδιαφέροντα.
- Public cloud: Το cloud διατίθεται στο ευρύ κοινό ή σε μια μεγάλη ομάδα εταιρειών και ανήκει σε έναν οργανισμό που πουλά υπηρεσίες cloud.
- Hybrid cloud: Το cloud είναι μια σύνθεση από δύο ή περισσότερα clouds (private, community or public) τα οποία παραμένουν μοναδικά, αλλά συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων από το ένα Cloud στο άλλο.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες του Cloud Computing. Ολόκληρες επιχειρήσεις τρέχουν μέσω του Cloud . Γιατί όχι και εσείς να μην απολαμβάνετε τις υπηρεσίες Cloud;
Αφήστε ένα σχόλιο