Συμβουλές για «δυνατά» password

  1. Home
  2. Ασφάλεια
Συμβουλές για «δυνατά» password

Το τέλειο  password, δηλαδή ο μυστικός κωδικός που θα παρέχει απόλυτη ασφάλεια από όσους επιδιώκουν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία από τον υπολογιστή μας, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.strong password for inernet

Το πιο συχνό λάθος είναι η επιλογή συνηθισμένων λέξεων ή φράσεων, τις οποίες θυμάται κανείς μεν εύκολα, αλλά είναι εξίσου εύκολο να τις μαντέψει και ένας επίδοξος χάκερ. Έτσι, το password καλό είναι να μην αποτελείται από μία μόνο λέξη. Το password πρέπει να είναι μη προσωπικό, δηλαδή π.χ. πρέπει να αποφεύγεται η ημερομηνία των γενεθλίων, που πιθανώς ο χρήστης να έχει δημοσιεύσει σε μία ψηφιακή πλατφόρμα όπως το Facebook.

Ομοίως, πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε θα μπορούσε να μαντέψει κάποιος, όπως π.χ. το τηλέφωνό μας, το όνομα του κατοικίδιου μας, κάποιου κοντινού συγγενή μας κλπ. Επίσης, ο κωδικός δεν πρέπει να είναι προβλέψιμος, οι χρήστες πρέπει να μη χρησιμοποιούν τυπικούς συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών, όπως «123456», «12345678», «111111», «qwerty», «abcdefg», «abc123», passwords που, σύμφωνα με την εταιρεία Imperva σε έρευνα 32 εκατομμυρίων κωδικών που υποκλάπηκαν από την ιστοσελίδα RockYou, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις χρήσης.

Υπάρχουν τρεις απλές συμβουλές που οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλεια του password τους:

  • Πρώτον, ο κωδικός θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να είναι αναμεμειγμένος με πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και κάποιους ειδικούς χαρακτήρες (όπως (!@#$%^&*,;»).
  • Τρίτον, να χρησιμοποιείται φαντασία στην επιλογή των λέξεων, ώστε το password να μην είναι μια συνηθισμένη λέξη που μπορεί να υπάρχει στο λεξικό. Μπορούμε π.χ. να επιλέξουμε μια φράση και να μην την χρησιμοποιήσουμε αυτούσια, αλλά να πάρουμε τα πρώτα γράμματα από την κάθε λέξη της φράσης και να δημιουργήσουμε μια νέα λέξη, την οποία θα τη θυμόμαστε εύκολα και θα είναι δύσκολο να τη μαντέψει κάποιος άλλος. Αν μάλιστα, επιπροσθέτως, βάλουμε στη μέση και στο τέλος ειδικούς χαρακτήρες, δημιουργούμε έναν ισχυρό κωδικό.

 

Strong Password tips

Ετικέτες: Ασφάλεια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.