Πόσο πρέπει να πληρώνω για την φιλοξενία της ιστοσελίδας μου;

 1. Home
 2. Ασφάλεια
Πόσο πρέπει να πληρώνω για την φιλοξενία της ιστοσελίδας μου;

Φιλοξενίες υπάρχουν πολλές. Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Σίγουρα, ένα βασικό κριτήριο είναι το μέγεθος της ιστοσελίδας αλλά περισσότερο κοστίζει η κίνηση των επισκεπτών. Η ποιότητα του server επίσης είναι καθοριστική. Αλλά και η υποστήριξη που προσφέρει κάθε εταιρεία.

Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι υπόθεση του ιδιοκτήτη. Έχει την αποκλειστική ευθύνη για το μέρος όπου θα φιλοξενηθεί το απλό website του, ή ολόκληρο το ηλεκτρονικό του κατάστημα.

1. Το μέγεθος δεν μέτραει τόσο, όσο μετράει η κίνηση των επισκεπτών

Ένα πολύ μικρό site, με 5 – 10 σελίδες, μερικές φωτογραφίες και με μερικές δεκάδες επισκέπτες τον μήνα, δεν έχει σχεδόν καθόλου μηνιαίο κόστος. Αρκετά μικρό είναι το κόστος για το ίδιο site αλλά με μερικές χιλιάδες επισκέπτες το μήνα. Το site αυτό φιλοξενείται κοινόχρηστα σε έναν server – υπολογιστή μαζί με άλλες ιστοσελίδες.

Ένα δυναμικό website όμως, με δεκάδες κατηγορίες και αρκετά άρθρα, όταν έχει μερικές χιλιάδες επισκέπτες το μήνα, τότε απαιτεί ένα κόστος από 4€/μήνα.

Σε πιο “πολυσύχναστες” ιστοσελίδες, όπως ηλεκτρονικά καταστήματα ή ειδησεογραφικά site όπου υπάρχουν αντίστοιχα χιλιάδες άρθρα – προϊόντα, και με δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις το μήνα, τότε απαιτείται τουλάχιστον ένας VPS (Virtual Private Server) δηλαδή η ιστοσελίδα μας για να παίζει σωστά όλες τις ώρες της ημέρας, πρέπει να φιλοξενείται ιδιωτικά σε έναν server – υπολογιστή δικό της αποκλειστικά. Το κόστος ξεκινάει από 40€/μήνα.

2. Στην ποιότητα φιλοξενίας δεν υπάρχει ούτε το δωρεάν, ούτε το απεριόριστο

Η ποιότητα του server είναι καθοριστική για το κόστος φιλοξενίας.

Μπορεί κάποιος να πληρώνει 0€ για έναν φτηνιάρικο server, και μπορεί κάποιος άλλος να πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του για τον ίδιο server ακριβώς!

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξετε για την ποιότητα του server:

 • Να επιλέξετε μια σοβαρή εταιρεία με πελατολόγιο και καλή παρουσία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η σύσταση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
 • Να επιλέξετε το κατάλληλο πακέτο φιλοξενίας για την δουλειά που θέλετε να κάνετε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας τεχνικός φιλοξενίας από την εταιρεία που θα αγοράσετε την φιλοξενία.

3. Όταν όλα πάνε στραβά, θα καλέσετε τον από μηχανής θεό;

Χάλασε η αρχική σελίδα, δεν παίζει το site, δεν παίζουν τα email σας, ή δεν δουλεύει τίποτα;

Τότε σε ποιον θα απευθυνθείτε; Αν δεν έχετε προετοιμαστεί για αυτό, τότε ενδέχεται όταν συμβεί ένα ατύχημα να ψάχνετε τελευταία στιγμή κάποιο email ή τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσετε με κάποιους τους οποίους δεν γνωρίζετε, και το σημαντικότερο… Δεν γνωρίζετε τι ακολουθεί. Δηλαδή, ποιος θα ανταποκριθεί, πότε, και τι ακριβώς θα κάνει…

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε;

Να επιλέξετε ένα πακέτο φιλοξενίας όπου περιλαμβάνει και μια βασική, τεχνική και επαγγελματική υποστήριξη.

Αυτό έχει ως επιπλέον κόστος 15% ή 20% του αρχικού κόστους φιλοξενίας. Βέβαια μερικές εταιρείες, σύμφωνα με τις ανάγκες σας προσαρμόζουν αυτό το κόστος.

Για παράδειγμα, αν η  βασική φιλοξενία σας είναι στα 10€/μήνα, τότε μπορείτε να έχετε βασική υποστήριξη με 2€/μήνα επιπλέον και ένα αίτημα υποστήριξης το μήνα, ή να παραμείνετε στα 10€ και να πληρώνετε την υποστήριξη μόνο όταν θα προκύψει κάποιο αίτημα σας (αυτό συνήθως στο τέλος του χρόνου, προκύπτει ακριβότερο).

* Μερικές επιπλέον παροχές

Ορισμένες “αυτονόητες” παροχές δεν πρόκειται να τις απολαύσετε αν δεν τις παραγγείλετε. Και αυτές είναι:

 • Η δημιουργία επαγγελματικών email. Αν πχ έχετε το istoselidamou.gr τότε σίγουρα θα χρειαστείτε το [email protected] ή το [email protected]  ίσως και πολλά άλλα. Αυτά ποιος θα τα φτιάξει;
 • Η σύνδεση των email με ένα εργαλείο διαχείρισης τους (όπως πχ το Outlook ή το gmail). Καλώς και τα δημιούργησε κάποιος τα email, ποιος θα σας τα συνδέσει ώστε να λαμβάνετε/στέλνετε;
 • Η εκπαίδευση περί τα email. Ποιος θα σας δείξει τον τρόπο λειτουργίας, την δημιουργία υπογραφής, την αρχειοθέτηση κοκ;
 • Τα στατιστικά επισκεπτών. Απαιτείται εγκατάσταση συγκεκριμένου  μηχανισμού για την παρακολούθηση των στατιστικών των επισκεπτών σας.
 • Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη στα στατιστικά σας. Όπως κάθε υπηρεσία, έτσι και τα στατιστικά απαιτούν στοιχειώδη εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη.
 • Αντίγραφα ασφαλείας – Backup, και ο νοών νοείτο. Ιδανικό πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδας είναι αυτό που παρέχει φιλοξενία με καθημερινό αντίγραφο ασφαλείας, εβδομαδιαίο και μηνιαίο. Αν ο μη γένοιτο χαλάσει κάτι, τότε γίνεται άμεση ανάκτηση της ιστοσελίδας σας από το αντίγραφο ασφαλείας που επιθυμέιτε.
 • Φιλοξενία σε CDN το οποίο σημαίνει Content Delivery Network. Δηλαδή δίκτυο μεταφοράς περιεχομένου. Ποίου περιεχομένου; Της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιώντας ενα CDN, όλες οι εικόνες και τα γραφικά στοιχεία της ιστοσελίδας μας δεν σερβίρονται μόνο από τον server που φιλοξενείται η σελίδα μας, αλλά και από ένα δίκτυο δεκάδων υπολογιστών παγκοσμίως, πράγμα το οποίο βοηθάει πολύ στην γρήγορη φόρτωση της σελίδας μας σε επισκέπτες από όλο τον πλανήτη.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για όλες τις εξειδικευμένες απαιτήσεις που έχει η κάθε μια ξεχωριστή εταιρεία όπως η δική σας, στην BLB.gr έχουμε ένα μοναδικό πακέτο φιλοξενίας που σας περιμένει εδώ:

…και η φιλοξενία αποκτά την πραγματική της έννοια!

Christos Rontos

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.