Τελικά τι ισχύει με το ακόλουθο κείμενο που όλοι φαγώθηκαν να αναρτήσουμε για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας;
«Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει το λογισμικό που θα επιτρέψει την κλοπή των προσωπικών μου πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: …
Δεν ισχύει απολύτως τίποτα και το κείμενο είναι μια χαζομάρα. Αυτό που λέμε ΗΟΑΧ, και είναι άκυρο γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ τέτοιο κείμενο από το Facebook επίσημα.
– Τι ισχύει όμως με τα προσωπικά μας δεδομένα;
Το facebook.com είναι ιδιωτική ιστοσελίδα
Το οποίο σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της, μεταχειρίζεται το περιεχόμενο της όπως θέλει.
Σκεφτείτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα με όνομα espitimones.com και να προσκαλείτε όλους τους επιστήμονες του κόσμου να δημοσιεύουν τις έρευνες τους στην ιστοσελίδα σας. Ό,τι περιλαμβάνει η ιστοσελίδα, ανήκει σε εσάς, και αν θέλετε αύριο την κλείνετε, μεθαύριο την ανοίγετε πάλι.
Έτσι και το facebook.com (το οποίο είχε ξεκινήσει ως thefacebook.com) άνοιξε ως μια σελίδα όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει δωρεάν το προφίλ του, να συνδεθεί και να αλληλεπιδράσει με τρίτους.
Μήπως θυμάστε την ημέρα που κάνατε εγγραφή; Εκεί τα λέει όλα. Όπως επίσης λέει και τους όρους χρήσης.
Κάνατε την εγγραφή σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, δωρεάν χωρίς καμία απολύτως δέσμευση:
- Δεν σας προσφέρθηκε ασφάλεια δεδομένων, ούτε σας εγγυήθηκαν κάτι τέτοιο.
- Δεν σας ζητήθηκε αντίστοιχα καμία χρηματική αμοιβή για τη χρήση του facebook.com
Συνεπώς, το κέρδος του facebook.com είναι τα ίδια σας τα δεδομένα, και για την ακρίβεια, το πιο πολύτιμο περιεχόμενο του facebook.com είναι η αλληλεπίδραση των χρηστών του (τα likes, shares κοκ).
Και όλα αυτά ανήκουν στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Facebook, Inc. το οποίο σημαίνει ότι τα αξιοποιεί όπως θέλει ελεύθερα και έχει κάθε δικαίωμα πάνω τους.
Τα δεδομένα σας δεν ήταν ποτέ απόρρητα
Οτιδήποτε περνάει από ένα δίκτυο, κοινόχρηστο και μη, είναι πια εκτεθειμένο. Κλασσικό παράδειγμα, οι ληστείες σε σπίτια όπου οι ληστές γνωρίζουν ότι υπάρχουν χρήματα εκεί γιατί έχουν παρακολουθήσει συστηματικά τις κυριολεκτικά προπολεμικές γραμμές των σταθερών τηλεφώνων μας.
Το facebook έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική ασφάλεια με αυτή τη μέθοδο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει συλληφθεί ένα μεγάλο ποσοστό ανωμάλων, εμπόρων ναρκωτικών και πολλών άλλων (δείτε περισσότερα εδώ).
– Πως τους πιάνουν;
Ένας παιδεραστής ξεκινάει και βάζει στόχο ένα άτομο. Η ΔΗΕ έχει πάρει άδεια από το facebook και μέσω εισαγγελέα, έχει πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένα σεσημασμένα άτομα. Με τη βοήθεια ενός πολύ εξελιγμένου λογισμικού, μόλις καταγραφούν οι πρώτες ερωτήσεις – απαντήσεις του παιδεραστή, αμέσως χτυπάει συναγερμός και κατευθείαν με ένταλμα εισαγγελέα μπαίνουν στο σπίτι του. Εκεί μέσω των υπολογιστών του, τα μαθαίνουν όλα.
– Πως βρίσκουν το σπίτι του;
– Από την ΙΡ που έχει συνδεθεί στο facebook. Και η ΙΡ έχει δοθεί από έναν ISP (πχ ΟΤΕ, Forthnet, Cyta κλπ) για να μπορεί ο πελάτης να μπαίνει στο internet. Ο ISP πάλι μέσω του εντάλματος του εισαγγελέα δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Οποιοσδήποτε συνδέεται στο internet, αυτομάτως γίνεται καταγραφή των στοιχείων της ταυτότητας του μέσω μια διεύθυνσης ΙΡ και μιας τοποθεσίας. Τα στοιχεία τα έχουν από την ταυτότητα που δηλώσατε όταν κάνατε την σύνδεση σας (είτε στο σπίτι, είτε στο κινητό). Την τοποθεσία την έχουν από το σήμα της κεραίας που βρίσκεστε κοντά και συνδέεται το κινητό σας.
Πως θα προστατευτώ;
Πολύ απλά θα ακολουθήσετε την τεχνική των μαφιόζων. Η μαφιόζοι λένε το εξής:
Αν θες ένα μυστικό να μην το μάθει κανείς, μην το πεις σε κανέναν.
Μία τόσο απλή συμβουλή, που σπάνια την ακολουθούμε. Όντως, ένα μυστικό έτσι και το πεις ακόμη και στον πιο έμπιστο άνθρωπο, παύει να είναι μυστικό.
Πόσο μάλλον, η κοινοποίηση σας – check in στο facebook, ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο σε έχει ενημερώσει, αλλά και εσύ ο ίδιος γνωρίζεις πως ότι κοινοποιείς εκτίθεται και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του.
– Άρα τι κάνουμε;
– Κάνουμε σιωπή και κοινοποιούμε ΜΟΝΟ αυτά που θέλουμε για ψυχαγωγία, και να κάνουμε τους φίλους μας να χαρούν.
- ΔΕΝ δημοσιεύουμε και κοινοποιούμε προσωπικές στιγμές,
- ΑΥΣΤΗΡΑ Όχι τα παιδιά μας (γιατί πολύ απλά δεν τα ρωτήσατε, ή ακόμη δεν είναι τόσο ώριμα ώστε να αποφασίζουν)
- Όχι σε ακραίες απόψεις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές
- Όχι σε αντιπαραθέσεις και βίαιες εκφράσεις σε τρίτους.
Κοινώς: Παν Μέτρον Άριστον 😉
Αφήστε ένα σχόλιο