Έρευνα από την ομάδα του Norman Nielsen δείχνει ότι ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου θα αφιερώσει σε μια ιστοσελίδα 10 έως 20 δευτερόλεπτα.
Συνήθως, οι χρήστες του διαδικτύου ελέγχουν γρήγορα το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας για να πάρουν μια ιδέα για το περιεχόμενο τής, έτσι ώστε να την αξιολογήσουν όσον άφορα την σημασία που πρέπει να δώσουν σε αυτήν και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα φύγουν ή θα μείνουν σε αυτήν.
Η πρόκληση είναι να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να παραμείνουν περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα μας.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν πόσο χρόνο οι χρήστες παραμένουν σε μια ιστοσελίδα, είναι το πώς αντιλαμβάνονται την αξιοπιστία της. Εάν ένας χρήστης πιστεύει ότι μια ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη, είναι πιο πιθανό να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση του περιεχομένου της.
Φυσικά, όσο περισσότερο παραμένουν οι χρήστες σε μια ιστοσελίδα , τόσο πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουν μια αγορά, να κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, να εγγράφουν σε ένα newsletter ή να μοιραστούν ένα άρθρο σας και να έρθουν σε επαφή με σας ή την εταιρία σας.
Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας πέντε απλούς τρόπους που θα κάνουν την ιστοσελίδα σας πιο αξιόπιστη, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τους περισσότερους από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Αυτές οι τεχνικές είναι εύκολο να εφαρμοστούν και μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της online παρουσία σας.
1 – Ποιοτική Σχεδίαση
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της ιστοσελίδας σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αξιοπιστία της. Είναι σημαντικό να έχουμε μια επαγγελματική εμφάνιση και ο σχεδιασμός να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων, διάταξης εικόνων και περιεχόμενου.
Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι καλά δομημένος, επιτρέποντας στους χρήστες να περιηγηθούν εύκολα και να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Θα πρέπει να έχετε ετικέτες πλοήγησης (tags) που έχουν νόημα και είναι εύκολο για τους χρήστες να τις κατανοήσουν. Εάν ένας χρήστης δεν μπορεί να εντοπίσει σε μια σελίδα αυτό που ψάχνει σε 2-3 κλικ ή να αποκτήσει εικόνα του περιεχόμενου της ιστοσελίδας μέσα σε αυτά τα πρώτα 10 έως 20 δευτερόλεπτα, θα σκεφτεί ότι η ιστοσελίδα σας είναι αντιεπαγγελματική και θα χάσει την εμπιστοσύνη στην επιχείρησή σας.
Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδα σας πρέπει να ανταποκρίνεται στο είδος των εργασιών της επιχείρησης σας. Για παράδειγμα, ένα λογιστικό γραφείο θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο σχεδιασμό που να έχει μια καθαρή, επαγγελματική εμφάνιση και χρησιμοποιεί εικόνες που σχετίζονται με το κύκλο εργασιών του.
Μια “αστεία” σχεδίαση με ασυνήθιστες εικόνες μπορεί να διαφοροποιήσει την ιστοσελίδα σας από τον ανταγωνισμό – αλλά μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια αποτυχημένη προσπάθεια να κάνετε μοναδική την ιστοσελίδα σας.
Ακόμη και ο συνδυασμός χρωμάτων της ιστοσελίδα σας μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της. Επιλέγοντας ένα εξωφρενικά ακατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει ένα χρήστη να πιστέψει ότι η επιχείρηση σας είναι αντιεπαγγελματική και αναξιόπιστη. Ένας συνδυασμός 3 – 4 χρωμάτων έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετός.
SOS: Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας. Ψάξτε για λάθος links, ζητήματα συμβατότητας με προγράμματα περιήγησης (firefox, chrome, edge), λάθη και αρχεία που λείπουν. Ένα λάθος στην ιστοσελίδα σας μπορεί να αμαυρώσει την αξιοπιστία της.
2 – Να χρησιμοποιείτε μόνο υψηλής ποιότητας περιεχόμενο
Ένα χρήσιμο, πρωτότυπο και πολύτιμο περιεχόμενο ενισχύει την αξιοπιστία της ιστοσελίδα σας. Το περιεχόμενό σας πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Πρωτοτυπία: Όλο το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι 100% πρωτότυπο. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας είναι πλήρως τεκμηριωμένο και αξιόπιστο Προσπαθήστε να παρέχει μοναδικές και χρήσιμες πληροφορίες που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού.
- Πολύτιμο Περιεχόμενο: Στόχος η δημιουργία περιεχομένου που έχει μεγάλη αξία για τον αναγνώστη.
Αξιόπιστο περιεχόμενο, το οποίο ενθαρρύνει τους χρήστες να παραμείνουν στην ιστοσελίδα σας και να μάθουν περισσότερα σχετικά με την επιχείρηση σας. Καθώς αφιερώνουν χρόνο στην ιστοσελίδα σας, εξοικειώνονται με αυτήν και την θεωρούν ότι είναι πιο αξιόπιστη.
- Ακρίβεια: Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Αν ένας αναγνώστης παρατηρεί ανακριβή στοιχεία, προφανή σφάλματα ή ανακριβή γεγονότα σε ένα άρθρο, η αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας μπορεί να αμαυρωθεί.
- Πρόσφατο Περιεχόμενο: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι ενημερωμένο και σχετικό με τον αναγνώστη. Ένα παλιό άρθρο που δεν είναι πλέον σωστό ή συναφές με το είδος της ενασχόλησης σας μπορεί να βλάψει τη φήμη της ιστοσελίδας σας.
- Η σωστή μορφή: Το περιεχόμενο, ποικίλλει σε μια ιστοσελίδα και μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εικόνα, βίντεο ή infographic είναι ένας πιο ισχυρός τρόπος για να μεταφέρετε πληροφορίες στον αναγνώστη. Για παράδειγμα, μια εταιρεία καθαρισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες πριν και μετά από τον καθαρισμό, για να τονίσει πόσο καλές υπηρεσίες προσφέρει. Αυτό το είδος του περιεχομένου είναι πολύ αποτελεσματικό στη βελτίωση της εμπιστοσύνης.
3 – Επιχειρηματικές Σχέσεις
Η ιστοσελίδα σας, θα θεωρηθεί πιο αξιόπιστη αν αναδεικνύεται τις σχέσεις που έχετε με άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του κλάδου σας. Οι χρήστες βλέπουν αυτές τις σχέσεις ως απόδειξη της είναι αξιοπιστίας της επιχείρησης σας. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:
- Την γνώμη των πελατών σας: Είναι καλό η ιστοσελίδα σας να περιεχέι σχόλια από τους πελάτες σας. Τα σχόλια που είναι γραμμένα στην ιστοσελίδα σας για την επιχείρηση σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμα και αυξάνουν σημαντικά την αξιοπιστία του δικτυακού σας τόπου.
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media): Oι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν συχνά τα social media για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα και την νομιμότητα μιας ιστοσελίδας ή επιχείρησης. Αν η επιχείρηση σας ή η ιστοσελίδα σας έχει ενεργή παρουσία στο Facebook, Twitter, Google Plus, και λογαριασμούς Instagram με εκατοντάδες ή χιλιάδες οπαδούς, μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην φήμη της.
- Διαπιστευτήρια, άδειες και βραβεία: Εάν η επιχείρησή σας είναι διαπιστευμένο μέλος στις επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου της ή έχει πιστοποιητικά από οργανισμούς για το είδος της, πρέπει αυτά να επισημαίνονται στο δικτυακό σας τόπο. Βεβαιωθείτε ότι οι άδειες χρήσης όσον άφορα το είδος ενασχόλησης σας ή τα πιστοποιητικά από οργανισμούς της επιχείρησης σας εμφανίζονται στην ιστοσελίδα σας, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους χρήστες να αναζητήσουν τα διαπιστευτήριά της επιχείρησής σας. Αναδεικνύοντας τα βραβεία της επιχείρηση σας ή της ιστοσελίδα σας έχετε κερδίσει πολλά όσον άφορα την αξιοπιστία της.
- Ερωτηματολόγια: Μπορείτε να ενσωματώσετε widgets από πλατφόρμες δημιουργίας ερωτηματολογίων τρίτων, όπως το Yelp, Trustpilot και του TripAdvisor. Οι χρήστες θα είναι άμεσα σε θέση να δουν πως άλλοι πελάτες έχουν βαθμολογήσει και σχολιάσει την εταιρεία σας.
4 – Βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες εμπιστεύονται τα πιστοποιητικά της ιστοσελίδα σας
Οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ηλεκτρονικό απόρρητο και την ασφάλεια τους. Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα, ελέγχετε συχνά εάν παρέχει ασφαλή σύνδεση, ιδιαίτερα εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε μια αγορά μέσω αυτής.
Δημιουργήστε μια ασφαλή ιστοσελίδα με τους ακόλουθους τρόπους:
- Χρησιμοποιήστε SSL: Το Secure Sockets Layer (SSL) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ του χρήστη και του διακομιστή web της ιστοσελίδας σας. Διασφαλίζει ότι τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη δεν θα υποκλαπούν από τρίτους. Χρησιμοποιώντας μια σύνδεση SSL προσθέτετε περισσότερη αξιοπιστία στην ιστοσελίδα σας.
- Πιστοποιητικά ασφαλείας: Ένα πιστοποιητικό ασφάλειας από τρίτη εταιρία πιστοποίησης ότι η ιστοσελίδα σας είναι ασφαλής. Παρέχονται από εταιρείες όπως η Verisign, Thawte, Norton, TRUSTe, GoDaddy και Comodo. Χρησιμοποιήστε τα λογότυπά τους στην ιστοσελίδα σας για να γνωστοποιήσετε στους χρήστες ποσό ασφαλής είναι.
- Ενημερώνετε τον χρήστη ότι τα προσωπικά του στοιχεία είναι ασφαλή: Βεβαιωθείτε ότι ο χρήστης κατανοεί ότι ποτέ δεν θα μοιραστείτε τις προσωπικές του πληροφορίες με τρίτους. Δηλώστε την πολιτική αυτή με μεγάλη σαφήνεια στην ιστοσελίδα σας.
- Έχετε μια πολιτική για τη διαχείριση των cookies: Η Ε.Ε. έχει κυκλοφορήσει μια νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής που απαιτεί στις ιστοσελίδες από τους επισκέπτες να συναινούν για να αποθηκεύσετε ή να ανακτήσετε οποιαδήποτε πληροφορία από τον υπολογιστή, το smartphone ή tablet, μέσω της τεχνολογίας των cookies. Ακόμα κι αν η ιστοσελίδα σας δεν βασίζεται στην Ε.Ε., ζητώντας την άδεια του χρήστη για αυτά τα δεδομένα αυξάνετε την αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας.
5 – Κατάργησε την Ανωνυμία
Το Διαδίκτυο εξακολουθεί να υπάρχει μια σχετική ανωνυμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες είναι διστακτικοί να εμπιστεύονται ιστοσελίδες για πρώτη φορά – δεν γνωρίζουν ποιος “πραγματικά” είναι πίσω από την ιστοσελίδα που επισκέπτονται και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του.
Μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο αξιόπιστη με την προσθήκη των φωτογραφιών του προσωπικού σας και του εαυτού σας για να αποτρέψετε την αβεβαιότητα του χρήστη προς το πρόσωπο σας και την ιστοσελίδα σας. Δώστε σε αφθονία στον χρήστη τρόπους για να επικοινωνήσει με την επιχείρησή σας – φόρμες επικοινωνίας, αριθμούς τηλεφώνου, e-mail, τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την διεύθυνση των γραφείων σας, Live chat με το προσωπικό σας ή με εσάς.
Εάν μπορείτε να κάνετε το χρήστη να αισθανθεί σαν να έχει να κάνει με ένα πραγματικό πρόσωπο, η αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας θα ανέβει στα ύψη.
Δημιουργούμε πάντα την ιστοσελίδα σας, βάση αυτών των προτύπων. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχετε οποιαδήποτε απορία.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.
Πηγή: speckyboy.com
Αφήστε ένα σχόλιο