1. Χρησιμοποιείτε framework
Ακόμα και αν είστε προγραμματιστής παγκοσμίας κλάσης, ενα web development framework δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό. Σας δίνει μια μεγάλη συλλογή από πρακτικές και libraries που σας βοηθούν να συνκετρωθείτε στο web app σας, χωρίς να χρειάζεται να ξαναεφεύρετε τον τροχό. Σαν έξτρα μπόνους, είναι τα templates, όμορφα URls, διαχείριση των Session σας, ORM, testing facilities, και πολλά άλλα, όλα δωρεάν. Ένα framework σας δίνει έναν πιο εύκολα διαχειρίσιμο κώδικα, και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για προβλήματα στην ασφάλειά σας, οπότε καλό θα ήταν να είχατε και σεις ένα. Κάντε κλικ εδω για μια λίστα από frameworks.
2. Χρησιμοποιείτε version control
Τα συστήματα version control σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε κάθε αλλαγή που έχετε κάνει στον κώδικά σας, να συγκρίνετε, να δημιουργείτε κλάδους και να συνεργάζεστε εύκολα χωρίς να δυσκολεύετε την δουλειά των συνεργατών σας. Το Git είναι το πιο δημοφιλές σύστημα για web developers σήμερα, και είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσετε μ αυτό- μπορείτε να μετατρέψετε το project folder σας σε repository, με μια απλή εντολή init. Και οι έμπειροι web developers θα εκμεταλλευτούν πλήρως τις πιο περίπλοκες δυνατότητες του Git, αλλά και εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό. Όλα τα IDE προσφέρουν ενσωμάτωση με το Git αυτές τις μέρες, οπότε ακόμα και αν δεν ξέρετε τις εντολές, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε με το Git.
3. Επαναχρησιμοποιείτε κώδικα
Το να πρέπει να “επαναφεύρετε τον τροχό” και το σύνδρομο NIH είναι μεγάλα προβλήματα για τους προγραμματιστές. Μπορεί να περάσετε μια ολόκληρη μέρα γράφοντας κώδικα, νιώθοντας ότι είστε πολύ παραγωγικός, μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε ότι με μια απλή αναζήτηση στο google θα σας έδινε ένα library με αυτό ακριβώς που χρειαζόσασταν. Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό ενός καλού developer είναι ότι χρησιμοποιούν τους language package managers για να ψάξουν για libraries που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, πριν προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα οι ίδιοι. Κάθε γλώσσα έχει ένα online repository που σας διευκολύνει να βρίσκετε libraries. Για την PHP, το Packagist, για την Node το Npm, για την Ruby, το gems, και πολλά άλλα. Το ίδιο ισχύει και όταν θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε τον κώδικά σας. Κρατώντας έναν απλό λειτουργικό κώδικα σαν library, μπορεί να σας σώσει πολύ χρόνο μακροπρόθεσμα.
4. Γράφετε tests
Μην πιστεύετε κατευθείαν ότι ο κώδικάς σας δεν έχει bugs, μόνο και μόνο επειδή όλα λειτουργούν μετά από ένα refresh του browser. Κάποια πράγματα μπορούν να “σπάσουν” χωρίς να το δείτε. Οι καλοί web developers ξέρουν ότι τα αυτόματα testing είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουρος ότι τα apps τους δουλεύουν και συνεχίζουν να δουλεύουν μετά από κάθε αλλαγή στον κώδικα. Υπάρχουν πολλές μορφές testing. Το framework σας έχει, πιθανόν, ενσωματωμένα facilities για να φτιάχνει και να τρέχει tests. Υπάρχουν και εργαλεία όπως το seleinum που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσομοιώσετε το πως αντιδρούν οι χρήστες με το site σας.
5. Παίρνετε στα σοβαρά την ασφάλειά σας
CSRF, SQL injection attacks, XSS, session fixation, MITM attacks, είναι μόνο μερικές απ τις απειλές στην ασφάλεια που θα έπρεπε να απασχολούν εναν developer που ενδιαφέρετε για αυτην. Ευτυχώς, αυτοι που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι οι συντάκτες του framework, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ποιές είναι οι απειλές και πως να τις μειώσετε. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για να ξεκινήσετε.
6. Παρακολουθείτε τον κώδικά σας
Οι έμπειροι developers ξέρουν ότι ο κώδικας γράφεται μία φορά, αλλά διαβάζεται πολλές. Γι αυτό προσπαθούν να τον κάνουν όσο γίνεται πιο κατανοητό, ονομάζοντας τις μεταβλητές και τις συναρτήσεις τους σωστά, και γράφοντας πολλά σχόλια. Κάθε γλώσσα έχει συμβάσεις για το γράψιμο doc blocks – περιγραφές που εμφανίζονται πριν από κάθε κλάση, η μέθοδο. Περιγράφουν τις παραμέτρους που αναμένονται από την μέθοδο, και μπορούν να διαλεχθούν εύκολα από έναν IDE και να δείξουν το περιεχόμενό τους, που μετατρέπει αυτά τα σχόλια σε HTML.
Άλλοι developers μπορεί και να πάρουν το χρόνο που χρειάζεται για να καταγράψουν την αρχιτεκτονική των Apps τους και τις τεχνικές αποφάσεις πίσω απ’ αυτές σε ένα wiki ή σε κάποιο άλλο document. Τέτοιου είδους καταγραφή των εγγράφων είναι πολύτιμη σε κάθε ομάδα, όπου νέοι developers μπορούν να μπουν οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμα και αν δεν το κάνετε μέχρι τέλους, αρκεί να το κάνετε συνήθειο να αφήνετε comments στον κώδικα, θα σας βάλει στην κατηγορία των καλών developers.
7. Μπορείτε να στήσετε έναν server από το μηδέν
Oi βασικές ικανότητες administration, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά αν είστε web developer. Κάθε site που δημιουργείτε χρειάζεται έναν σωστό web server για να τρέξει ούτως ή άλλως. Ξέροντας πως λειτουργούν, θα σας βοηθήσει με το debugging, να στήσετε το development environment, και θα κερδίσετε και πολλά λεφτά γλιτώνοντας τον λογαριασμό της ενοικίασης server. Τέτοιες ικανότητες είναι πολύ χρήσιμες όταν θέλετε να στήσετε μια στρατηγική για deployment. Ανεβάζοντας υλικό μέσω ftp είναι πολύ επιρρεπές σε λάθη, όπως και ανασφαλές. Εδώ είναι μια ωραία συλλογή από οδηγούς που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με το system administration.
8. Κοιτάτε τι υπάρχει σε νέες libraries και εργαλεία
Το web development είναι ένα πολύ δυναμικό μέρος της βιομηχανίας λογισμικών. Κάθε χρόνο βγαίνουν μεγάλες νέες libraries, αυτοματοποιημένα εργαλεία, συστήματα κατασκευής, css frameworks, και προ – επεξεργαστές, μέχρι και γλώσσες που φτάνουν την Javascript. Οι καλοί web developers κοιτάνε πάντα τι καινούργιο υπάρχει, και είναι ανοιχτές σε αλλαγές. Αλλά δεν δέχονται έτσι απλά κάθε νέο εργαλείο η framework βρεθεί στον δρόμο τους. Ξέρουν ότι ο χρόνος τους είναι πολύτιμος, και βλέπουν ότι βρεθεί στον δρόμο τους σαν μια επένδυση. Ένα library θα πρέπει να έχει μια ενεργή και ενθουσιώδη κοινότητα, καλό documentation, και να είναι ξεκάθαρα καλύτερο από ότι χρησιμοποιούσαν πριν για να σκεφτούν να το χρησιμοποιήσουν. Το twitter feed είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ανακαλύψετε τι καινούργιο υπάρχει στο web developing.
9. Διαχειρίζεστε σωστά τον χρόνο σας
Όλοι ξέρουν πως εύκολο είναι να σπαταλήσετε ώρες μπροστά απ τον υπολογιστή σας, κάνοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πρέπει να κάνετε. Οι καλοί web developers δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Σχεδιάζουν το πρόγραμμά τους ανά βδομάδα, “σπάζοντας” τις μεγαλύτερες δουλειές σε μικρότερες, και ξεκινούν την δουλειά τους με το πρώτο φως του ήλιου. Ξεκινούν με τα πιο εύκολα και μετά συνεχίζουν στα πιο δύσκολα προβλήματα, αυξάνοντας την ταχύτητά τους. Ξέρουν που δουλεύουν καλύτερα – μερικοί είναι πιο παραγωγικοί στο σπίτι, άλλοι στο γραφείο, και άλλοι σε καφετέριες ή άλλα δημόσια μέρη. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά απλά tips για management.
10. Ξέρετε πως να μείνετε υγιής
Αν και αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία lifestyle, το να μένετε υγιής είναι πολύ σημαντικό για την παραγωγικότητα σας ως προγραμματιστής. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας καθιστοί, και κοιτώντας σε οθόνες μισό μέτρο μακριά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όπως χρόνιο πόνο στην μέση και στο λαιμό, προβλήματα στην όραση, αύξηση βάρους, και άλλα. Δεν είναι δύσκολο να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα – κάντε διαλείμματα, πηγαίνετε για μια βόλτα, εξασκηθείτε για 7 λεπτά τα απογεύματα, και το να κοιμάστε επαρκώς, έχουν πολύ καλή επίδραση στο μυαλό σας.
Αυτά ήταν και τα 10! Ποια είναι τα δικά σας σημάδια που δείχνουν έναν καλό developer;
πηγή: tutorialzine.com
1 σχόλιον
nikosalibertis
10 έτη πρινΩραία!