Το internet έκλεισε τα 25!

  1. Home
  2. Διαδίκτυο
Το internet έκλεισε τα 25!

Πέρασαν 25 χρόνια από την δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας!

Ποιος δημιούργησε και δημοσίευσε την 1η ιστοσελίδα στον κόσμο;

Πριν 20 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1991 στο CERN στις Ελβετικές Άλπεις, ο Tim Bern,ers – Lee έγραψε μία από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της τεχνολογίας αλλά και της ανθρωπότητας, δημιουργώντας και δημοσιεύοντας την 1η ιστοσελίδα.

Βασικά, η ιστοσελίδα εξυπηρετούσε αρχικά μόνο αυτόν και τους συναδέφλους του, με αποτέλεσμα μόνο ο Tim Berners – Lee να έχει web browser και να μπορεί να δει την ιστοσελίδα, όπως καθώς και οι εργαζόμενοι του CERN. Έτσι, ο υπόλοιπος πλανήτης δεν είχε καθόλου γνώση του γεγονότος, άσχετα αν ο πρωτοπόρος επιστήμονας έχει μείνει για πάντα στις μνήμες όλων μας.

Η εξάπλωση του διαδικτύου

Από τις 6 Αυγούστου όμως και μετά άλλαξε η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στα επόμενα χρόνια. Μεγάλη “έκρηξη” έγινε με τον Mosaic browser το 1993, όπου και άρχισε η χρήση και εξάπλωση των web browsers (σήμερα Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari κα).

Το 1994 ιδρύεται από τον Tim Berners – Lee το  World Wide Web Consortium (συχνά αναφέρεται ως “W3C”), στο ΜΙΤ προκειμένου να δημιουργηθούν πρότυπα και πρωτόκολλα επικοινωνίας για τον παγκόσμιο Ιστό.

Η εξέλιξη του internet, είναι πια τρομακτική και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολύ μεγάλες εξελίξεις σε όλους τους τομείς, στην επικοινωνία (emails, facebook, twitter, messenger, skype), στο σχεδιασμό, στο εμπόριο με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, στον τουρισμό, στις τέχνες και την ψυχαγωγία (youtube, vimeo, flickr) και σε αμέτρητα άλλα πεδία της φυσικής καθημερινής μας ζωής.

Πλέον, και ένας αγρότης, απομακρυσμένος ακόμη και από τον οικισμό του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο internet, και πέρα από την ενημέρωση μπορεί να δραστηριοποιηθεί διαδικτυακά σε παγκόσμια επικοινωνία σε όποιον τομέα θέλει, ακόμη και στον δικό του ώστε να βελτιώσει ή να γνωστοποιήσει τις εργασίες και τα προϊόντα του.

Σήμερα, ο Tim Berners – Lee είναι 61 ετών και εξακολουθεί να είναι ο διευθυντής του W3C, παράλληλα με άλλες θέσεις που κατέχει.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι το διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε, δεν θα υπήρχε χωρίς την καθοδήγηση του W3C!

Ετικέτες: Διαδίκτυο
  • Κοινοποίηση:

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.