Ψυχολογία χρωμάτων – Γνωρίζετε τι εκφράζουν τα χρώματα;

  1. Home
  2. Εικόνες και γραφικά
Ψυχολογία χρωμάτων – Γνωρίζετε τι εκφράζουν τα χρώματα;

Μαύροblack

Το μαύρο χρώμα βγάζει συναισθήματα σεβασμού, υποταγής αλλά και κύρους, δύναμης και εκλεκτικισμού. Είναι πλούσιο, κομψό αλλά δίνει και ένα τόνο μυστηρίου.  Επειδή είναι ισχυρό χρώμα το χρησιμοποιούμε σε λεπτομέρειες που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και γενικά η έκταση που θα καλύψει πρέπει να είναι μικρή. Ταιριάζει σε μοντέρνα αλλά και σε κλασσικά στυλ.
Με το λευκό παρουσιάζει μία απόλυτη ισορροπία, που εύκολα όμως γίνεται βαρετή. Αυτό διορθώνεται εάν προσθέσουμε ένα τρίτο χρώμα, όπως π.χ. το κόκκινο ή το πράσινο.

Άσπρο white

Το λευκό χρώμα εκπέμπει αγνότητα, καθαρότητα, είναι το χρώμα του φωτός. Είναι ένα ευχάριστο αλλά και έντονο χρώμα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συνδυάζεται με μια απαλή απόχρωση και όχι με κάποια έντονη. Δημιουργεί συναισθήματα δυναμισμού, ρεαλισμού, ειλικρίνειας και δείχνει προτίμηση στη λιτότητα.

ΓκριΧωρίς τίτλο

Το γκρι χρώμα εκπέμπει ισορροπία, σοβαρότητα και ουδετερότητα. Αποτελεί μια διπλωματική λύση αφού χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα και ουδετερότητα. Όσο πιο ανοιχτό είναι τόσο δίνει ένα σημείο κρυφής ελπίδας.

 

Κόκκινο red

Το κόκκινο χρώμα βγάζει συναισθήματα πάθους, έντασης, ενεργητικότητας και δύναμης. Επίσης, το κόκκινο χρώμα προσδίδει κύρος, αλλά σαν δευτερεύον χρώμα. Όταν δηλαδή συνδυαστεί με κάποιο άλλο χρώμα που προσδίδει κύρος (για παράδειγμα χρυσαφί ή μαύρο). Έχει το πνεύμα της δραστηριότητας, της δημιουργικότητας, του αυθόρμητου και μια επιθυμία για νέα πράγματα. Θεωρείται «το χρώμα των χρωμάτων» και σε κάποιες γλώσσες είναι συνώνυμο με το «χρωματισμένο» ή ακόμα και με το «όμορφο».

 

 

Πορτοκαλί orange

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του ήλιου, εκπέμπει ενθουσιασμό και ζωντάνια. Δείχνει πνεύμα με αυτοέλεγχο, που αγαπά την ελευθερία  και αναζητά τη διέγερση. Αντιπροσωπεύει το αισιόδοξο και έχει συνδεθεί με την ευδαιμονία και την υγεία. Κρατάει την ενεργητικότητα του κόκκινου και του κίτρινου μέσα από το ζεστό αποτέλεσμα που προσδίδει.

 

 

Πράσινοgreen

Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη συγκέντρωση, την ηρεμία, δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και ισορροπίας. Αντιπροσωπεύει την ειρήνη, την αρμονία, την πίστης και τη θαλπωρή της φύσης. Το καθαρό σμαραγδένιο πράσινο είναι το χρώμα της θεραπείας. Είναι χρήσιμο, δυνατό και φιλικό. Επίσης ρίχνει τους τόνους, καλμάρει τα νεύρα και μας χαλαρώνει, αφού πρόκειται για το ηπιότερο χρώμα.

 

 

Μπλε blue

Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει την ευαισθησία, την δημιουργικότητα, την ηρεμία και βοηθάει στην εκτόνωση. Το χαρακτηρίζει η ψυχραιμία, η αφοσίωση, η οργάνωση και η ειλικρίνεια. Οι ανοιχτοί τόνοι του μπλε έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα, τη φρεσκάδα και την υγεία, ενώ τα σκούρα μπλε συμβολίζουν τη δύναμη, τη γνώση και τη σοβαρότητα και έτσι είναι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία.

 

Κίτρινο yellow

Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει την αισιοδοξία, τη χαρά, την πνευματικότητα, τη ζωντάνια και την ένταση, άλλωστε είναι το χρώμα του ήλιου, του στοιχείου που μας δίνει ζωή. Ανεβάζει την κινητικότητα και έχει στοιχεία δημιουργικότητας, εφευρετικότητας, επινοητικότητας, δύναμη ισχύος, θάρρους και αυτοπεποίθησης. Είναι ένα χρώμα που τραβάει την προσοχή αλλά κουράζει σε πολύ έντονες αποχρώσεις γι’ αυτό προτιμούνται οι αποχρώσεις κοντά στην ώχρα.

Καφέ kafe

Το καφέ χρώμα αντιπροσωπεύει τη γη, την ισορροπία και τη σταθερότητα. Δημιουργεί αισθήματα εμπιστοσύνης, σοβαρότητας αλλά και ζεστασιάς. Συνδυάζεται με ανοιχτό μπλε, μωβ και κόκκινο αλλά και με πιο ιδιαίτερα όπως το τυρκουάζ.

 

Μωβ μωβ

Το μωβ χρώμα συμβολίζει την κυριαρχία, την μεγαλοπρέπεια, την πολυτέλεια και αναπτύσσει την έμπνευση. Αυξάνει την παρατηρητικότητα αλλά επειδή δεν κουράζει τα μάτια λειτουργεί και καταπραϋντικά. Συνδυάζεται με έντονες και απαλές αποχρώσεις αλλά το απόλυτο συμπλήρωμά του είναι το χρυσό.

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.