Καθημερινά επισκέπτεστε δεκάδες ιστοσελίδες. Άλλες σας τραβούν την προσοχή και σας αιχμαλωτίζουν με το πρώτο κλικ. Άλλες πάλι με το δεύτερο ή και το τρίτο εάν έχετε αρκετή υπομονή, ενώ σε κάποιες δεν κάνετε καν τον κόπο να περιμένετε να φορτώσουν… Βασικό στοιχείο, ένα αποτελεσματικό και δραστικό design, με σχετικές εικόνες που θα κρατήσει τους χρήστες καθηλωμένους στην ιστοσελίδα σας.
Διαβάστε μερικές συμβουλές σχεδιασμού ιστοσελίδων και λάβετε τις σοβαρά υπόψιν για την Κατασκευή της εταιρικής σας ιστοσελίδας:
1. Προγραμματίστε εκ των προτέρων
Οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές σπιτιών εργάζονται σκληρά με σχεδιαγράμματα και χίλιους δύο υπολογισμούς, για να μην καταλήξει μια τουαλέτα στην… κουζίνα! Κάπως έτσι λοιπόν, πρέπει να κινηθείτε και τώρα που έχετε σκοπό να φτιάξετε την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε. Ξεκινήστε, φτιάχνοντας ένα “αρχιτεκτονικό” σχέδιο κάτοψης – MockUp και επιμεληθείτε την οργάνωσή της. Ποιος είναι ο σκοπός της; Θέλετε να συμπληρώνεται μια φόρμα; Να αγοράζουν κάποιο προϊόν; Να εκπαιδεύετε τους χρήστες σχετικά με κάποιο ζήτημα;
Ορίστε τον στόχο της ιστοσελίδας σας και παραμείνετε πιστοί σε αυτόν.
Προσοχή: Εκτός του ότι η ιστοσελίδα σας θα έχει έναν μοναδικό σκοπό που θα αναλάβει και οφείλει να εξυπηρετεί, πρέπει και η κάθε ξεχωριστή σελίδα της να έχει τον δικό της σκοπό επίσης. Λάβετε υπόψη κάθε σελίδα, σαν να ήταν η Αρχική. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται πρώτη φορά το site σας, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι προσφέρετε και τι θα κάνει.
2. Απλοποιήστε το
“Less is More” — Ludwig Mies van der Rohe
Μην αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε λευκό κενό χώρο στη σελίδα σας, συνήθως τα πολύπλοκα και πολλά σχέδια αποτρέπουν τον χρήστη και τον κουράζουν. Οι περισσότεροι αναγνώστες του Διαδικτύου, βαριούνται τα πολλά πολλά, θέλουν να βρίσκουν γρήγορα την ουσία και να γίνεται η δουλειά τους εύκολη με τη βοήθεια ενός λιτού design.
Δεν είναι τυχαίο πως το design των καλύτερων και πιο αποδοτικών ιστοσελίδων απαρτίζεται από τρία βασικά χρώματα. Ενώ εκείνες με περισσότερα από τρία χρώματα, έχουν απλό θέμα και κρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται μία βασικά ποσότητα χρωμάτων, σταθερή.
3. Στοιχεία επικοινωνίας
Γιατί οι περισσότεροι αποκρύπτουν βασικά στοιχεία επικοινωνίας από την ιστοσελίδα τους σαν να προσπαθούν να κρυφτούν από κάποιον;
Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην πιο εμφανή και ορατή θέση στο website σας, για παράδειγμα στην κεφαλίδα. Βοηθήστε τους ανθρώπους να σας βρουν εύκολα όταν σας χρειάζονται και μην τους κάνετε την ζωή δύσκολη γιατί δεν θα σας ψάχνουν και για πολύ. Μπορεί να έχετε τη σελίδα επικοινωνίας, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που ο επισκέπτης σας η μόνη σελίδα που δεν θα δει, θα είναι η σελίδα της επικοινωνίας; Σταματήστε να κρύβεστε από τους πελάτες σας.
4. Ποιες τοποθεσίες εξυπηρετείτε;
Είστε εθνική ή τοπική επιχείρηση; Εύκολη ερώτηση, αλλά στο website σας την απαντάτε; Εάν είναι εθνική η επιχείρησή σας και πουλάτε προϊόντα, το καλάθι σας είναι άμεσα προσβάσιμο; Ποιες τοποθεσίες γεωγραφικά μπορείτε να εξυπηρετήσετε; Παρέχετε έναν οδηγό με οδικές πληροφορίες για κάθε περιοχή; Ένας επισκέπτης πρέπει να βλέπει ποια περιοχή εξυπηρετείτε ακριβώς. Πού βρίσκεται το φυσικό σας κατάστημα, σε ποια περιοχή; Παρέχετε έναν τοπικό τηλεφωνικό αριθμό; Εάν πουλάτε ένα προϊόν στην τοπική αγορά, έχετε βιτρίνα;
5. Responsive μηχανισμός
Το να είναι το website σας Responsive και να υποστηρίζει τον μηχανισμό αυτόν, είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο και πλεονέκτημα. Αλλάζει το μέγεθος και τον τρόπο προβολής της σελίδας σας, ανάλογα σε ποιο μέγεθος οθόνης, συσκευής προβάλλεται κάθε φορά. Ένα smartphone, ένα PC ή ένα tablet, έχουν και τα τρία διαφορετικό μέγεθος οθόνης. Ένα Responsive Design προσφέρει στον χρήστη την καλύτερη εμπειρία μετά την περιήγησή του στην ιστοσελίδα σας από οποιαδήποτε συσκευή.
- 4 στους 5 καταναλωτές, αγοράζουν μέσω smartphone!
- Το 40% των ανθρώπων, αναζητούν κάποιο άλλο website εάν δεν είναι Responsive.
Μην σκέφτεστε στενόμυαλα. Το κοινό σας πλέον να είστε σίγουροι πως χρησιμοποιεί το κινητό του για να επισκέπτεται διάφορες ιστοσελίδες καθημερινά και για διάφορες χρήσεις, ακόμα και για να πραγματοποιήσει κάποια αγορά. Η χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αυξάνεται συνεχώς. Μην αμελείτε αυτήν τη βασική προϋπόθεση.
Ποιες ιστοσελίδες πετυχαίνουν;
6. Να είστε άμεσος
Έχετε μόλις 5 δευτερόλεπτα για να σχηματίσουν οι χρήστες την άποψή τους για το website σας. Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας, θα καθορίσει και το χρόνο που θα μείνει ο χρήστης ενεργός και θα συνεχίσει την εξερεύνηση. Ένας χρήστης πρέπει σε μισό δευτερόλεπτο να έχει καταλάβει περίπου τι παρουσιάζει η ιστοσελίδα σας. Είστε υδραυλικός για παράδειγμα; Ποια περιοχή εξυπηρετείτε; Μπορεί να αγοράσει κάποιο προϊόν από την σελίδα σας; Σε τι αναφέρεται το συγκεκριμένο post;
Ένας νέος πελάτης, πρέπει με την πρώτη επίσκεψή του στο site, να νιώσει ασφάλεια και αξιοπιστία. Επισκεφθείτε μία μία τις σελίδες σας και αναρωτηθείτε αν καταλαβαίνετε το θέμα στην καθεμία. Μόνο έτσι θα μπείτε στην θέση του αναγνώστη και θα πράξετε ανάλογα.
7. Χρησιμοποιήστε CTA Buttons
Θέλετε ο χρήστης που επισκέπτεται το website σας να εγγράφεται στο newsletter σας; Μήπως θέλετε να τον παροτρύνεται να αγοράσει κάποιο προϊόν ή να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία σας; Ένα website χωρίς σχετικά CTA Buttons, δεν πρόκειται να σας προσφέρει προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Ακόμα και ένα κουμπάκι είναι πολύ σημαντικό. Σχεδόν το 70% των ιστοτόπων, δεν έχουν ούτε ένα… και περιμένουν οι πελάτες να παραγγείλουν δια μαγείας.
Προσπαθήστε να βρίσκεται σε εμφανή σημείο στο site σας και να αναγνωρίζεται εύκολα. Πού και πού να ελέγχετε και να μετράτε την απήχησή τους. Να έχετε πάντοτε έναν καλό λόγο για να προσελκύσετε τους χρήστες να κλικάρουν το κουμπάκι σας. Μην περιμένετε θαύματα, αν δεν κινηθείτε κατάλληλα.
Διαβάστε επίσης, Τι προκαλεί τους ανθρώπους να κλικάρουν;
8. Συστηθείτε στο κοινό σας
Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ένα κάρο χρήματα για να διαφημίσετε το brand σας και το ποιος πραγματικά είστε. Υπάρχει τρόπος και είναι… ανέξοδος. Δημιουργήστε μια σελίδα “Σχετικά με εμάς” ή “η Εταιρεία μας” ή “Ποιοι Είμαστε” κοκ. Πρόκειται για ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό, διαχωρίζετε την επιχείρησή σας από όλες τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες, με μια φωτογραφία σας, το όνομά σας και λίγα λόγια για εσάς. Έρευνες έδειξαν αύξηση κατά 102,5% σε εγγραφές στο newsletter ιστοσελίδων, ως χρήστης για αγορές κοκ, όταν αυτή περιλαμβάνει μια φωτογραφία του ιδιοκτήτη και έχει μια σύντομη περιγραφή, ως ιστορικό της εταιρείας. Χτίζεται άμεσα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία ανάμεσα σε εσάς, τον ιδιοκτήτη και τον έναν απλό χρήστη του Διαδικτύου.
Χρησιμοποιήστε την προσωπικότητά σας σε αυτήν τη σελίδα, απαντώντας σε ερωτήσεις που οι άνθρωποι απαιτούν να γνωρίζουν. Ποιος είστε; Πόσο καιρό βρίσκεστε στην περιοχή (χρονολογίες ίδρυσης της επιχείρησης κοκ); Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε στην αγορά; Μην αγνοείτε τη “σελίδα… όπλο” του website σας.
9. Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς/κειμένου
Αποφύγετε τα… ψιλά γράμματα στην ιστοσελίδα σας γιατί θα χάσει την αξία του το περιεχόμενό της. Επιτρέψτε στον αναγνώστη να διαβάσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας χρησιμοποιώντας μια ευδιάκριτη γραμματοσειρά. Ελέγξτε εάν είναι το κατάλληλο μέγεθος και responsive με το Google’s Mobile-Friendly Test.
Ο Κωδικός CAPTCHA:
Χρειάστηκε ποτέ σε κάποια ιστοσελίδα να συμπληρώσετε έναν κωδικό CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ; Απογοητεύει εύκολα τους χρήστες και συχνά αναζητούν τον εύκολα κατανοητό κωδικό. Εάν είναι να χρησιμοποιήσετε κι εσείς CAPTCHA, φροντίστε να μην απαρτίζεται από αλλοπρόσαλλες και δυσνόητες γραμματοσειρές. Ας είναι ευκολοδιάβαστες και να αντανακλούν την επιχείρησή σας. Σταματήστε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ψιλά γράμματα και τα πιο παράξενα CAPTCHA. Δεν θα κερδίσετε απολύτως τίποτα.
10. Μειώστε τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σας
Οι άνθρωποι που αναζητούν στο Διαδίκτυο, θέλουν την ευκολία τους. Μια ιστοσελίδα που αργεί να φορτώσει και να ανοίξει, ισοδυναμεί με την αναμονή 30 λεπτών σε ένα εστιατόριο που οι άνθρωποι ψάχνουν στο μενού, αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι.
Το 40% των χρηστών εγκαταλείπουν ένα website όταν χρειάζεται πάνω από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει.
Δεν έχει σημασία πόσο φοβερά σχεδιασμένη και τέλεια είναι η ιστοσελίδα σας, αν δεν φορτώνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο χρήστης δεν πρόκειται να την δει και να την θαυμάσει ποτέ. Χρησιμοποιήστε το GTmetrix ή το pingdom και αναλύστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας και να δείτε και προτεινόμενους τρόπους βελτίωσής της.
Εφαρμόστε ανεπιφύλακτα όλα τα παραπάνω tips όσον αφορά το Design της ιστοσελίδας σας. Διαλέξτε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και απολαύστε όλα τα προνόμια των επιτυχημένων επαγγελματικών website που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Εάν γνωρίζετε και άλλα tips επιτυχίας, μη διστάσετε να τα μοιραστείτε μαζί μας!
πηγή: boostability.com
Αφήστε ένα σχόλιο