Μυστικά του Facebook που μόνο οι …super users γνωρίζουν!

  1. Home
  2. Επιχειρήσεις
Μυστικά του Facebook που μόνο οι …super users γνωρίζουν!

Το Facebook σήμερα, θεωρείται μια ψηφιακή “δημόσια πλατεία”. Αφορά χρήστες από μια ορισμένη ηλικία και άνω και θα συνεχίσει να μας απασχολεί αρκετά για τα επόμενα χρόνια.

Και ενώ το Facebook για τις επιχειρήσεις έχει εξελιχθεί κατά πολύ, μέσω smartphones και apps, το παλιό οικείο σε όλους μας desktop facebook.com είναι ακόμη εδώ και το προτιμούν πολλοί.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις στο facebook.com που ίσως ακόμα δεν τα έχεις ανακαλύψει. Και μιλάμε φυσικά, για όλες εκείνες τις επίσημες και εύκολα προσβάσιμες λειτουργίες του, που είναι μόλις μερικά κλικ μακριά.

Θα διαπιστώσεις παρακάτω, πως ακόμα υπάρχουν ορισμένες λειτουργίες, που φαίνεται να έχουν …ξεμείνει από περασμένες εποχές και δεν ξέρεις καν αν τις χρησιμοποιεί ακόμα το Facebook. Ρίξε μια ματιά παρακάτω και “ξύπνα” μέσα σου τον super star χρήστη του Facebook.

Τα Εισερχόμενα μηνύματα, που δε γνώριζες πως έχεις

Αν είσαι χρήστης του Facebook, τότε πιθανότατα έχεις έναν φάκελο γεμάτο εισερχόμενα μηνύματα και δεν το ξέρεις! Τα “Αιτήματα μηνυμάτων” που αρχικά ονομαζόταν “Άλλα“. Εκεί αποθηκεύονται όλα εκείνα τα μηνύματα που λαμβάνεις από χρήστες του Facebook με τους οποίους δεν είσαι φίλος. Θα μπορούσε να είναι γεμάτος από μηνύματα παλιών σου συμμαθητών ή spammer. Ποιος ξέρει;

Δες ποιος κατασκοπεύει τον λογαριασμό σου

Θέλεις να ανακαλύψεις αν κάποιος έχει συνδεθεί στον λογαριασμό σου χωρίς την άδειά σου; Καταρχήν, πηγαίνεις στη σελίδα των ρυθμίσεων και επιλέγεις την “Ασφάλεια“. Κάπου θα δεις την επιλογή “Από πού έχετε συνδεθεί“. Επέλεξε το και θα δεις όλα τα log-ins από το pc ή από το κινητό. Παρέχει στοιχεία με βάση την τοποθεσία κατά προσέγγιση, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού και τη συσκευή από την οποία έγινε σύνδεση. Αν κάτι σου φαίνεται …παράξενο, μπορείς να τερματίσεις τη δραστηριότητα από μεμονωμένες ή και όλες τις συσκευές!

Πρακτικό, σε περίπτωση που έχεις συνδεθεί στο Facebook από τον υπολογιστή κάποιου φίλου και ξέχασες να αποσυνδεθείς.

“Κρυμμένα” emoji στο Facebook

Emoji. :):D^_^

Αυτά σίγουρα τα ξέρεις. Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά, που δεν τα γνωρίζεις, όπως:

(y) = το γνωστό σε όλους “like” με τον αντίχειρα προς τα επάνω

(^^^) =  ένας μεγάλος, λευκός καρχαρίας

:|] = ένα robot

<(΄΄) = ένας πιγκουίνος

Χρησιμοποίησέ τα σε post στον τοίχο σου, στο chat ή σε σχόλια, αλλά να θυμάσαι πως από την συσκευή του κινητού σου δε θα φαίνονται πάντα.

Μεταφορά αρχείων μέσω μηνύματος

Όταν ανοίγεις τη συνομιλία με κάποιον, σου εμφανίζεται το κλασικό παράθυρο μηνύματος του Facebook, όπου πληκτρολογείς το μήνυμά σου. Αν κοτάξεις λίγο καλύτερα και επεξεργαστείς το παραθυράκι αυτό, θα παρατηρήσεις ένα γραναζάκι πάνω δεξιά του. Αν το κλικάρεις, θα δεις μία επιλογή “Προσθέστε αρχεία…” η οποία σου επιτρέπει να κάνεις upload τα αρχεία της προτίμησής σου από το pc σου. Ο παραλήπτης κάνει απλά κλικ πάνω στο link του αρχείου και το κατεβάζει.

fb_filetransfer
File Transfer μέσω Facebook

Ρυθμίσεις username και γλώσσας

Πρόσθεσε διακριτικό στο username σου, που θα εμφανίζεται ως link στην γραμμή διεύθυνσης: facebook.com/πηγαίνοντας στις “Ρυθμίσεις” -> “Γενικά“.

Επίσης, αν επιλέξεις “Γλωσσα” θα ανακαλύψεις επιλογές ρύθμισης της γλώσσας και αυτόματες μεταφράσεις των ανακοινώσεών σου, σε άλλες γλώσσες! Δοκίμασέ τα.

Δημιούργησε υπερμεγέθη post στο Facebook

Μερικές φορές, θέλεις να μοιραστείς κάτι που δεν περιγράφεται με λίγες λέξεις, φράσεις ή με μια απλή εικόνα. Εάν δεν έχεις το προσωπικό σου blog, μπορείς να επωφεληθείς από τις “Σημειώσεις” του Facebook. Πρόκειται λοιπόν για το προσωπικό σου blog, όπου μπορείς να μοιραστείς άρθρα και πολλαπλές εικόνες με τους φίλους σου.

Απλά κάνεις κλικ στο σύνδεσμο “+ Δημιουργία σημείωσης” πάνω δεξιά. Φτιάχνεις τη σημείωσή σου, όπως ακριβώς θέλεις και αν δεν επιθυμείς να την ανεβάσεις άμεσα, την αποθηκεύεις για αργότερα.

Αποθήκευσέ το για αργότερα

Θα σου έχει τύχει πολλές φορές, να πετυχαίνεις ενδιαφέροντα άρθρα, μουσική, εικόνες κλπ. Δεν θέλεις να τα χάσεις όμως, θέλεις να τα διαβάσεις και να τα δεις αργότερα. Μπορείς να τα αποθηκεύσεις! Κλίκαρε πάνω δεξιά στη δημοσίευσης, ένα βελάκι σαν ν και επέλεξε “Αποθήκευση συνδέσμου/δημοσίευσης/βίντεο” κοκ. Αυτόματα, μεταφέρονται σε έναν φάκελο, τα “Αποθηκευμένα” που τον βρίσκεις στην αριστερή στήλη της αρχικής σου σελίδας στο Facebook.

“Κατέβασε” τη δραστηριότητά σου στο Facebook

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να έχεις ένα προσωπικό αντίγραφο με όλα όσα έχεις δημοσιεύσει έως τώρα στο Facebook; Κάθε εικόνα, κάθε post, κάθε βίντεο, κάθε μήνυμα, αλλά και κάθε συζήτηση!

Πήγαινε στις “Ρυθμίσεις” –> “Γενικά” και κάνε κλικ στο link:  “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook” και ακολούθησε της οδηγίες.

Χρησιμοποίησέ το, αν ποτέ θελήσεις να διαγράψεις τον λογαριασμό σου στο Facebook.

Extra ασφάλεια

Δες 2 έξυπνα κόλπα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου:

  1. Δημιούργησε μια έγκριση σύνδεσης. Επιτρέπει στον λογαριασμό σου να ανοίγει σε νέο browser και μετά σου ζητάει να εισάγεις έναν κωδικό που αποστέλλεται στο κινητό σου. Επέλεξε τις “Ρυθμίσεις” -> “Ασφάλεια” -> “Εγκρίσεις σύνδεσης“. Θα σου σταλεί ένας δοκιμαστικός κωδικός, ώστε να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της συσκευής σου.
  2. Δημιούργησε κάποιες αξιόπιστες επαφές. Οι Αξιόπιστες Επαφές, είναι φίλοι σου στο Facebook (πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε 3 με 5 φίλους) οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν με ασφάλεια, να ανακτήσεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις ξεχάσει τον κωδικό σου, έχασες τη συσκευή σου ή κάποιος προσπαθεί να σου απαγορεύσει την πρόσβαση. Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτή, επιλέγεις “Ρυθμίσεις” -> “Ασφάλεια” -> “Οι έμπιστες επαφές σας“. Και να θυμάσαι ότι μπορείς να αλλάξεις τις επαφές, όταν θελήσεις.

Σίγασε τις “live” ειδοποιήσεις

Σίγουρα θα το έχεις βιώσει… την ώρα που χαζεύεις στην αρχική σου σελίδα στο Facebook, ξαφνικά να ξεφυτρώνουν live videos μπροστά σου και να αρχίζουν να παίζουν, άσχετα αν θέλεις να τα παρακολουθήσεις ή όχι εκείνη τη στιγμή. Πολύ απλά πατάς pause. Μα μπορείς να το ρυθμίσεις μια για πάντα, πηγαίνοντας “Ρυθμίσεις” -> “Ειδοποιήσεις”  και στην επιλογή “Live βίντεο” επιλέγεις “Απενεργοποίηση“. Έτσι δεν θα σου εμφανιστούν ξανά οι live μεταδόσεις που μπορεί να γίνονται και δεν σε ενδιαφέρουν ή πολύ απλά δεν θα γεμίζεις από αδιάφορες ειδοποιήσεις.

Δημιούργησε μια λίστα ενδιαφέροντος

Μία ελάχιστα γνωστή λειτουργία, “Ενδιαφέροντα” από την αριστερή κάθετη στήλη της αρχικής σου σελίδας και “+Δημιουργία λίστας“. Βασικά, πρόκειται για για μια έκδοση του Twitter στο Facebook και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη λίστα των φίλων σου. Επιμελείται μια λίστα από δημοσιεύσεις εταιρειών ή websites και από άτομα που μπορεί να ακολουθείς και έχεις επιλέξει. Έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ιδιωτικές για εσάς ή κάποιους φίλους ή μπορούν και να δημοσιοποιηθούν, ώστε να τις ακολουθήσουν και άλλοι.

Δώσε… προτεραιότητα στις ανακοινώσεις

Μπορεί να έχεις κουραστεί να βλέπεις τις ίδιες και τις ίδιες ανακοινώσεις στην αρχική σου σελίδα και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δε μπορείς να δεις το post της φίλης σου! Ήρθε ο καιρός να μη χάσεις πια καμία πρόσφατη ειδοποίηση και πώς θα το κάνεις αυτό; Επιλέγεις από την κάθετη αριστερή στήλη το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω στα δεξιά στις “Ενημερώσεις” και έπειτα επιλέγεις “Πιο πρόσφατες“.

Και κάτι ακόμα, τόσο χρήσιμο που πάω στοίχημα πως δεν το γνώριζες και διέγραφες …”φίλους” που σε κούραζαν ίσως με τις συνεχόμενες και αδιάφορες κοινοποιήσεις τους. Πλέον, θα κάνεις κλικ στο μικρό βελάκι πάνω δεξιά της ενοχλητικής κοινοποίησης του …ενοχλητικού “φίλου” και θα επιλέγεις “Να μην ακολουθώ… “. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε ακόμα φίλοι, αλλά δεν θα βλέπεις τις δημοσιεύσεις του πια!

Ενσωμάτωσε δημόσιο περιεχόμενο

Όπως και άλλα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσεις τη δημόσια κοινοποίηση που διάβασες και σου άρεσε, απλά πατώντας το μικρό βελάκι πάνω δεξιά της και επιλέγοντας “</>Ενσωμάτωση“. Έπειτα αντιγράφεις τον κώδικα που θα εμφανιστεί και τον κάνεις επικόλληση στον ιστότοπό σου. Μπορείς να δεις την προεπισκόπηση ή και να κάνεις και σύνθετες ρυθμίσεις, μόνο για τους …προχωρημένους!

Αναθεώρησε τις προτιμήσεις σου στις Διαφημίσεις

Κουράστηκες να ακολουθείς celebrities και μεγάλες προσωπικότητες στο Facebook; Κάποιες φορές εμφανίζονται διαφημίσεις στην αρχική σου, τις οποίες το Facebook θεωρεί σχετικές με τις προτιμήσεις σου και τις προωθεί.

Για να επιμεληθείς τις διαφημίσεις, κανε κλικ στις “Ρυθμίσεις” -> “Διαφημίσεις” έπειτα κλικάρεις στο κουμπί “Επεξεργασία” δίπλα στο “Διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις μου” και τώρα μπορείς να διαχειριστείς τις προτιμήσεις σου για τις διαφημίσεις που θα βλέπεις και να αναθεωρήσεις!

fbads_admin
Διαφημιστικές Προτιμήσεις – Facebook

Κάμερα Γενεθλίων! (για iOS μόνο)

Πρόσφατα το Facebook ενσωμάτωσε νέο χαρακτηριστικό, το οποίο προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο για iOS, με το οποίο ζητά από τους χρήστες να δημοσιεύσουν στον τοίχο του φίλου τους που έχει γενέθλια, ένα 15 sec video! Επισκέπτεστε το προφίλ του φίλου σας που έχει γενέθλια και επιλέγετε το banner στην κορυφή της σελίδας, που σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε αυτό το βιντεάκι.

Αυτά είναι μερικά από τα top χαρακτηριστικά που παρέχει το Facebook, αλλά λίγοι τα γνωρίζουν και θεωρούνται… Super Users! Ανακάλυψέ τα κι εσύ αν δεν τα γνωρίζεις ήδη και γράψε μας κι άλλα μυστικά του Facebook!

πηγή: entrepreneur.com

Ετικέτες: Social media
  • κοινοποίησε το:

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

1 σχόλιον

  • ΚΩΣΤΑΣ

    6 έτη πριν

    πως μπορώ να ανακτήσω ένα μη κοινοποιημένο live video απο το facebook?

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.