Η προετοιμασία του Περιεχομένου πριν τον Σχεδιασμό της Ιστοσελίδας σας

  1. Home
  2. Content Marketing
Η προετοιμασία του Περιεχομένου πριν τον Σχεδιασμό της Ιστοσελίδας σας

Πιστεύω ακράδαντα στην προετοιμασία του περιεχομένου της ιστοσελίδας πριν από την έναρξη του design. Αυτό ισχύει για τις εταιρικές ιστοσελίδες, αλλά και για τα blogs.

Κάποιοι ίσως διαφωνήσουν, αλλά θα συνεχίσω να υποστηρίζω πως το σωστά προετοιμασμένο περιεχόμενο πριν το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, είναι η πιο σωστή προσέγγιση.

Ένας ισχυρός σχεδιασμός ιστοσελίδας, επεκτείνεται στα σωστά χρώματα, τις δυνατές γραμματοσειρές και τα κουτιά διάταξης.

Ο ισχυρός σχεδιασμός ιστοσελίδας επικεντρώνεται στον χρήστη

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας θα πρέπει να αφορά τον χρήστη, να καλύπτει τις ανάγκες του και την επίσκεψη του στην ιστοσελίδα σας. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στις απαιτήσεις των χρηστών και στην ικανότητα της ιστοσελίδας να επιλύσει αυτά τα ζητήματα.

Δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στις τάσεις του Διαδικτύου και των έτοιμων templates.

Οι τάσεις στο design έρχονται και παρέρχονται, όμως ο χρήστης θα είναι πάντα το επίκεντρο

Πολλοί επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια στο design της ιστοσελίδας τους, όπως το άπειρο scroll down, βίντεο για φόντο, τεράστιες εικόνες και υπερβολική κίνηση.

Σπάνια οι άνθρωποι προσεγγίζουν μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδας και παρουσιάζουν δεδομένα με βάση τους επισκέπτες τους, τις ανάγκες των χρηστών τους και στους απώτερους στόχους μιας επίσκεψης στην ιστοσελίδα τους.

Συνήθως σχεδιάζουν την ιστοσελίδα τους με βάση τις νέες τάσεις σχεδιασμού, τα website  των ανταγωνιστών τους και έτσι πιστεύουν πως είναι σύγχρονοι και ακολουθούν τις τάσεις του web. Έτσι, δε γνωρίζουν ποτέ τον πραγματικό λόγο που κάποιος χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα τους.

Πολύ συχνά, επιλέγουν ένα έτοιμο template και επικεντρώνονται στην παρουσίαση και άλλα εφέ που προσφέρει. Είναι μια αγορά που τελικά δε βοηθά τους πραγματικούς επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Αφού λοιπόν αγοράσουν το έτοιμο templete που διάλεξαν, προσπαθούν να ταιριάξουν το περιεχόμενό στα διαθέσιμα μπλοκ περιεχομένου του template. Ή ακόμα χειρότερα, αναγκάζουν έναν προσαρμοσμένο σχεδιασμό, να έχει το ίδιο ύφος και παρουσίαση με το website ενός top ανταγωνιστή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οδηγεί στην απογοήτευση του αγοραστή, γιατί φαίνεται πως είναι μια άσχημη κόπια.

Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι αυτή η διαδικασία ακολουθεί την πορεία της αγοράς, του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και τελικά του περιεχομένου. Αυτό το μονοπάτι είναι σε λανθασμένη σειρά. Η διαδικασία οδηγεί προς τα πίσω και οδηγεί σε απογοήτευση.

Γιατί το Περιεχόμενο προηγείται του Design

Η καθιέρωση της πλοήγησης των χρηστών στο website και τα CTA buttons είναι κάτι που συνήθως γίνεται μετά την ολοκλήρωση του γραφικού σχεδιασμού. Η λανθασμένη προσέγγιση εδώ, είναι ότι σας αναγκάζει να συνδυάσετε το περιεχόμενο σας με βάση το έτοιμο template, ενώ θα έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πριν ζηλέψετε μια ιστοσελίδα ενός ανταγωνιστή και θελήσετε να την αντιγράψετε, πρέπει να σκεφτείτε τους στόχους της δικής σας ιστοσελίδας.

Το design είναι πολύ σημαντικό κατά την κατασκευή ιστοσελίδας, πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να σας επιτρέψει να παρουσιάσετε την ιστοσελίδα σας, το περιεχόμενό της και να τα προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το περιεχόμενο προηγείται του design της ιστοσελίδας. Design που του λείπει το περιεχόμενο δεν είναι design, είναι απλά διακόσμηση. – Jeffrey Zeldman

Το περιεχόμενο είναι δομικό στοιχείο και αποτελεί θεμέλιο της ιστοσελίδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να τεκμηριωθεί πριν αποφασιστούν οποιαδήποτε χρώματα, γραμματοσειρές και διατάξεις.

Τα στοιχεία λοιπόν της σχεδίασης της ιστοσελίδας, θα πρέπει να ολοκληρώνουν, να επισημαίνουν και να παρουσιάζουν τα βασικά μηνύματα και το σημαντικότερο περιεχόμενο του website.

Επικεντρωθείτε στο σωστό περιεχόμενο

Το περιεχόμενο πριν τον σχεδιασμό ιστοσελίδας, δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι και το τελικό. Είναι δύσκολο για τους περισσότερους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Ας επικεντρωθούν στις βασικές ενότητες και σελίδες του website, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα ανάλογα με τον πελάτη, τον κλάδο και τον δημογραφικό στόχο.

Ακολουθούν ορισμένοι κοινοί τομείς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από μια πρώτη στρατηγική περιεχομένου:

  • Αρχική σελίδα (Home)
  • Ποιοι Είμαστε ή η Εταιρεία
  • Υπηρεσίες
  • Προϊόντα
  • Κύριες κατηγορίες υπηρεσιών/προϊόντων
  • Blog ιστοσελίδας
  • Σελίδα επικοινωνίας

Ποιες είναι οι 10 βασικές σελίδες που πρέπει να έχει το Website σας; [Infographic]

Μερικές φορές χρειάζονται λιγότερα προσαρμοσμένα πρότυπα σχεδίασης και άλλες φορές από δεκαπέντε έως είκοσι. Εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του περιεχομένου.

Δομή Ιστοσελίδας: Πώς επηρεάζει το SEO της ιστοσελίδας σας;

Στοιχεία περιεχομένου με μεγάλη σημασία στο περιεχόμενο πριν από τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας:

Όσα περισσότερα έχει στη διάθεσή του ο κατασκευαστής/σχεδιαστής ιστοσελίδας, τόσο πιο μοναδικό και στοχευμένο θα γίνει το website σας.

Βρείτε την ισορροπία

Εστιάστε στα γνωστά σας στοιχεία και βάλτε τα στο design της ιστοσελίδας σας, ξεκινώντας από την αρχική σελίδα και στη συνέχεια όλα θα έρθουν. Συγχρόνως, παραμείνετε επικεντρωμένοι στον επισκέπτη, τι χρειάζεται και σε ποια ενέργεια θέλετε τελικά να τους οδηγήσετε.

Διαβάστε επίσηςΤι θα πρέπει να περιέχει η “Αρχική Σελίδα” της ιστοσελίδας μου;

Η διαδικασία μπορεί να σας φαίνεται βουνό! Όμως αν τη σπάσετε σε κομμάτια, θα τελειώσει πιο γρήγορα και με τα σωστά αποτελέσματα.

Εμείς στην BLB.gr καθοδηγούμε τον πελάτη μας από την πρώτη στιγμή, σχετικά με τη συλλογή περιεχομένου του και προχωράμε βήμα-βήμα ώστε να φτάσουμε στο βέλτιστο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.