Συχνά οι αναγνώστες μας ρωτούν τι είναι ένα blog και πώς διαφέρει από έναν ιστότοπο; Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, τότε η κατανόηση αυτών των όρων θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.
Σε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους, θα εξηγήσουμε τι είναι ένα blog και πώς είναι διαφορετικό από έναν παραδοσιακό ιστότοπο.
Τι είναι ένα Blog;
Ένα blog είναι ένας τύπος site όπου το περιεχόμενο παρουσιάζεται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά (το νεότερο περιεχόμενο εμφανίζεται πρώτα). Το περιεχόμενο του ιστολογίου αναφέρεται συχνά ως καταχωρήσεις ή “αναρτήσεις ιστολογίου”.
Τα blogs συνήθως τρέχουν από ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να παρουσιάσουν πληροφορίες σε ένα στυλ συνομιλίας.
Μια σελίδα blog που εμφανίζει αναρτήσεις
Οι τυπικές αναρτήσεις ιστολογίου έχουν επίσης μια ενότητα σχολίων όπου οι χρήστες μπορούν να απαντήσουν στο άρθρο.
Η Ιστορία των Blogs
Τα blogs εξελίχθηκαν από ηλεκτρονικά ημερολόγια και περιοδικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Εκείνη την εποχή, οι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούσαν ήδη προσωπικές ιστοσελίδες όπου δημοσίευαν τακτικές ενημερώσεις για την προσωπική τους ζωή, τις σκέψεις τους και διάφορα σχόλια.
Ο όρος web log χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που αργότερα έγινε «weblog», στη συνέχεια «we blog», και τελικά μόνο «blog».
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού τέτοιων ιστοσελίδων, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα εργαλεία, τα οποία διευκόλυναν τους χρήστες να δημιουργούν ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Αυτά τα εργαλεία βοήθησαν στη διάδοση του ιστολογίου και κατέστησαν την τεχνολογία προσβάσιμη σε μη τεχνικούς χρήστες.
Το 1999 ξεκίνησε η δημοφιλής πλατφόρμα blogger Blogger.com, η οποία αργότερα αποκτήθηκε από την Google τον Φεβρουάριο του 2003.
Την ίδια χρονιά, το WordPress κυκλοφόρησε την πρώτη του έκδοση ως πλατφόρμα blogging τον Μάιο του 2003.
Σήμερα, το WordPress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα blogging στον κόσμο που τροφοδοτεί πάνω από το 30% όλων των ιστότοπων στο Διαδίκτυο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ιστολογίου και του ιστοτόπου;
Τα blogs είναι ένας τύπος ιστότοπου. Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ ενός ιστολογίου και άλλων τύπων ιστοτόπου είναι ότι τα ιστολόγια ενημερώνονται τακτικά με νέο περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά (νεότερες θέσεις πρώτα).
Οι τυπικοί ιστότοποι είναι στατικής φύσης, όπου το περιεχόμενο είναι οργανωμένο σε σελίδες και δεν ενημερώνεται συχνά. Ενώ ένα blog είναι δυναμικό και συνήθως ενημερώνεται πιο συχνά. Μερικοί bloggers δημοσιεύουν πολλά νέα άρθρα την ημέρα.
Τα blogs μπορούν να αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου ιστότοπου. Συχνά οι επιχειρήσεις έχουν μια ενότητα blog όπου δημιουργούν τακτικά περιεχόμενο για να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους πελάτες τους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WordPress για να δημιουργήσετε τόσο έναν ιστότοπο όσο και ένα blog, γι ‘αυτό πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το WordPress για να δημιουργήσουν τον ιστότοπό τους για μικρές επιχειρήσεις.
Με απλά λόγια, όλα τα blogs μπορούν να είναι ένας ιστότοπος ή μέρος ενός ιστότοπου.
Μπορείτε επίσης να πείτε ότι τα blogs έχουν άρθρα που οργανώνονται χρησιμοποιώντας κατηγορίες και ετικέτες. Από την άλλη πλευρά, οι ιστότοποι χρησιμοποιούν σελίδες για να οργανώνουν και να προβάλλουν περιεχόμενο.
Blog ή site – Ποιο είναι καλύτερο;
Ως αρχάριος, ίσως να αναρωτιέστε αν πρέπει να ξεκινήσετε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, ποια είναι καλύτερη; Για να είμαι ειλικρινής, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται πραγματικά από τους στόχους σας.
Πολλές μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν παραδοσιακούς ιστοτόπους που αποτελούνται από σελίδες και χωρίς blog. Τέτοιες μικρές ιστοσελίδες συχνά γίνονται για να δημιουργηθεί μια ενημερωτική παρουσία στο διαδίκτυο για μια επιχείρηση, έναν οργανισμό ή ένα άτομο.
Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τις δυνατότητες ενός blog στη στρατηγική μάρκετινγκ τους. Προσθέτουν μια ξεχωριστή ενότητα blog στους παραδοσιακούς ιστοτόπους τους και τη χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης.
Αφήστε ένα σχόλιο