Αν έχεις βελτιστοποιήσει ήδη την ιστοσελίδα σου για SEO, δε χρειάζεται να ανησυχείς για το τοπικό SEO. Πιο απλά, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάποιες ριζικές ενέργειες για χάρη του τοπικού SEO.
Σύμφωνα με έρευνα από το Moz, η βελτιστοποίηση στο site σου, μπορεί να συμβάλει έως και 20% για το τι θα αποφασίσει η Google να “σερβίρει” στις τοπικές αναζητήσεις.
Παρακάτω, θα μάθεις πώς να δημιουργείς ένα website που θα αλλάξει τα δεδομένα για το τοπικό SEO μέχρι τώρα, μόνο με ένα κλικ!
Δημιούργησε ένα Mobile-Friendly Website
Σύμφωνα με έρευνα, το 72% της χρήσης των smartphones, γίνεται κατά τη διάρκεια ταξιδιού του καταναλωτή, αλλά και από άλλα στοιχεία, προκύπτει το αποτέλεσμα πως οι καταναλωτές κάνουν αναζήτηση πέντε μέτρα πριν από την έναρξη της διαδρομής τους.
Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως:
Η πλειοψηφία των επισκεπτών, χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή, για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις.
Μέσα από το Mobilegeddon, γνωρίζουμε πως οι αλγόριθμοι της Google, θεωρούν τα κινητά πρόθυμα και σε ετοιμότητα στο να κατατάξουν την ιστοσελίδα σου ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.
Χρησιμοποίησε τοπικούς όρους, λέξεις-κλειδιά για ετικέτες, Tags, Title Tag – τίτλος, H1, H2 – επικεφαλίδες
Οι λέξεις–κλειδιά είναι είναι MUST όχι μόνο για εκείνους που θέλουν να πετύχουν στο SEO.
Για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ερασιτέχνες, υπάρχουν διάφορα εργαλεία όπως, το Übersuggest, το Place Autocomplete, Google Suggest, αλλά και το Keyword Planner ώστε να επεξεργαστείς το περιεχόμενό σου και να σιγουρέψεις ότι συνδέεσαι με τους κορυφαίους όρους αναζήτησης και με τη γεωγραφική τοποθεσία της επιχείρησής σου.
- Για παράδειγμα:
- Αν αισθάνεσαι σίγουρος για τις δικές σου ετικέτες, μπορείς να συμπεριλάβεις στο site σου έναν χάρτη στη σελίδα της επικοινωνίας:
Εισήγαγε το NAP στον HTML κώδικά σου
Δεν πρόκειται για κάτι απλό και αστείο για τη σελίδα σου και ειδικά για ό, τι αφορά το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου σου από το website σου. Η ποιότητα, η ποσότητα και η συνέπεια, είναι κρίσιμα σημεία. Εφάρμοσε το NAP στο footer σου, επειδή εκείνο το κομμάτι τραβάει περισσότερο τους καταναλωτές.
Ακατάλληλα NAPs, αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου των ζητημάτων της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Οι περισσότεροι, χρησιμοποιούν ακόμη απαρχαιωμένες παραθέσεις, δεκαετιών.
Υπάρχει πραγματικά σημαντικό όφελος, στο να διασφαλίσεις πως οι παραθέσεις σου είναι συνεπείς. Βάλε το Brand name στη σελίδα σου να εμφανίζεται ολόκληρο, ακριβώς όπως είναι.
Μπορεί να σου ακούγεται ασήμαντο, όμως αυτή η λεπτομέρεια, θα βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να συνδέσουν το παζλ και να καθοδηγήσουν τον πελάτη σε εσένα.
Ζωτικής σημασίας, είναι επίσης και το τηλέφωνό σου, να εμφανίζεται στην αρχική σου σελίδα και στην κορυφή της.
Αν έχεις περισσότερα από ένα καταστήματα, τότε φρόντισε να παρέχεις μια σελίδα επικοινωνίας, με τις ακριβείς τοποθεσίες, τα ονόματά τους, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τις αντίστοιχες διευθύνσεις.
Αυτό μετατρέπει τις ειδικές αυτές σελίδες τοποθεσίας, φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης και εύκολο στο να ανακαλυφθούν (SEO). Μπορείς να πας και ένα βήμα παραπέρα, μέσω του XML sitemap, κάτι που θα σε κρατήσει σε υψηλά επίπεδα στις αναζητήσεις. Επιπλέον, μπορείς να συμπεριλάβεις τις τοποθεσίες αυτές, τα ονόματα και τα τηλέφωνά τους, στο footer της ιστοσελίδας σου. Μόνο όμως αν είναι λιγότερες από δέκα!
Γράψε περιεχόμενο τοπικού χαρακτήρα
Υπάρχουν πολλά γύρω από την ποιότητα του περιεχομένου, γνωστά για την αύξηση των pageviews μιας σελίδας, την ενίσχυση των κοινοποιήσεων στα social media και τη φοβερή άνοδο της οργανικής κυκλοφορίας.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το τοπικό SEO.
Σύμφωνα με τον Brian Dean, υπάρχουν 164 εκατομμύρια blogs εκεί έξω και οι περισσότεροι από εμάς έχουν χάσει το νόημα σχετικά με το πώς θα επωφεληθούν από αυτά!
Διάβασε μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείς πως έχεις εφαρμόσει όντως το μέγιστο στο blog σου όσον αφορά το τοπικό SEO:
- Προσδιόρισε ποιες γειτονιές θέλεις να “φτάσεις” και από ποιους αποτελούνται; Για τι ψάχνουν; Μπορείς να τους εξυπηρετήσεις;
- Χρησιμοποίησε εργαλεία, όπως το Google Trends, το Google Keyword Planner και το Facebook Insights για να προσδιορίσεις τη ζήτηση για το προϊόν και τις υπηρεσίες σου ανάμεσα στις τοπικές γειτονιές σου.
- Γράψε για τοπικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, για αξιοθέατα ή ακόμα και για το αγαπημένο σας μικρό εστιατόριο. Σκέψου κάτι που θα αναζητήσουν οι χρήστες, σχετικό με την πόλη σου.
- Πάρε συνέντευξη από τους πελάτες σου! Ρώτησέ τους να σου πουν για το πώς άλλαξε η ζωή τους με το προϊόν ή με τις υπηρεσίες σου.
- Εστίασε τοπικά, με meta τίτλους, περιγραφές για κάθε τοπικό blog post. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως το “κερασάκι στην τούρτα”, αλλά όταν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παραπάνω ενέργειες, αποδίδει!
Θυμήσου να παρακολουθείς την επίδοση του περιεχομένου σου, όσον αφορά την τοπική στρατηγική σου που ακολουθείς. Για να το καταφέρεις αυτό, παρακολούθησε τους τοπικούς όρους, λέξεις – κλειδιά, σε συνδυασμό με το περιεχόμενό σου (ή blog posts) που σε κάνουν πασίγνωστο! Ταίριαξέ τα με τους στόχους που θέλεις να πετύχεις.
Διαβάστε επίσης: Σε ποιες λέξεις κλειδιά εμφανίζεται η ιστοσελίδα μου στην 1η σελίδα της Google;
Δημιούργησε ένα Σχήμα Σήμανσης για κάθε τοποθεσία
Δεν είναι νέο πως το SEO αγκαλιάζει περισσότερο τεχνικούς ρόλους, με τους όρους, σχήμα, δομημένα δεδομένα και το </div> αποκτώντας ισχύ και σημασία. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις, όταν συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του τοπικού SEO, πρώτα απ’ όλα εξετάζουν το σχήμα της σήμανσής τους.
Με τη χρήση του, μπορείτε να δημοσιεύσεις τη φυσική σου διεύθυνση, καθώς και το γεωγραφικό πλάτος και μήκος.
Ας δούμε, πώς μπορείς να καθιερώσεις το σχήμα σήμανσης γλώσσας:
1. Επικεφαλίδα (Headings).
2. Συμπλήρωσε τα δεδομένα και κάνε copy-paste τον κώδικα κάτω από το τμήμα προεπισκόπησης στο website σου.
3. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσεις τα διαστήματα μεταξύ “πόλη”, “περιφέρεια”, “Τ.Κ.” και “χώρα” πριν την επικόλληση του κώδικα, πράγμα που εξαρτάται από τι πλατφόρμα χρησιμοποιείς.
4. Πρόσθεσε τον αριθμό του τηλεφώνου σου, στο κάτω μέρος του κώδικα:
</div>
Phone: <span itemprop=”telephone”>2104283482</span>
</div>
5. Πρόσθεσε το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, κάτω από τον αριθμό τηλεφώνου:
itemscope itemtype=”http://schema.org/GeoCoordinates”>
<span itemprop=”latitude”> 12.3456 N </span>
<span itemprop=”longitude”> 12.3456 W </span>
</div>
6. Μόλις ο κώδικας έχει προστεθεί στο site σου, δοκίμασε το δομημένο εργαλείο επικύρωσης δεδομένων της Google. Στο τέλος, πρέπει να έχεις κάτι σαν αυτό:
itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
– Όνομα επιχείρησης: <p itemprop=”name”>BUSINESS NAME</p>
itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
– Διεύθυνση: <p itemprop=”streetAddress”>ADDRESS LINE 1</p>
– Πόλη: <p itemprop=”addressLocality”>CITY</p>,
– Περιφέρεια: <p itemprop=”addressRegion”>REGION</p>
– Τ.Κ.: <p itemprop=”postalCode”>POSTCODE/ZIP</p.
– Τηλέφωνο επικοινωνίας: <p itemprop=”telephone”>PHONE NUMBER</p>
– Γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτους:
<meta itemprop=”latitude”content=”LATITUDE”/>
– Γεωγραφικές συντεταγμένες μήκους:
<meta itemprop=”longitude”content=”LONGITUDE”/>
</div>
Παραπομπές/Αναφορές (backlinks)
Σύμφωνα με το BrightLocal, το 55% των ειδικών υποστηρίζουν πως οι αναφορές είναι κρίσιμες όσον αφορά την τοπική κατάταξη στην αναζήτηση. Η δημιουργία των αναφορών, είναι αρκετά χρονοβόρα, αλλά με τη χρήση λίστας είναι διαφορετικά.
Ποιο είναι το μυστικό;
Προσπάθησε να εστιάσεις σε αναφορές που σχετίζονται με το brand σου και την επιχείρησή σου και σε links από τοπικά websites. Φυσικά, κυκλοφορούν πολλές αναφορές εκεί έξω, που δεν έχουν κάποια τακτική υψηλής ποιότητας.
Ανακάλυψε εγκεκριμένες επιλογές, για κάθε προϋπολογισμό τοπικού SEO, από χειροκίνητο τρόπο link building, μέχρι ορισμένα σημαντικά εργαλεία που θα επιταχύνουν άμεσα την κυριαρχία σου στα social media.
1. Εγγράψου στο Mention, στο Google Alerts και εγκατέστησε το IFTTT για να παρακολουθείς αναφορές νέων καταχωρήσεων από τυχόν ανταγωνιστές σου και των αναφορών σου.
2. Σύμφωνα με την κατηγορία σου, τσέκαρε τις τοπικές καταχωρήσεις σου με το Moz’s Best Local Citations by Category. Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι η επιχείρησή σου εμφανίζεται στην κορυφή των καταλόγων. Εάν δεν αναφέρεται, πρόσθεσέ την χειροκίνητα.
3. Εάν έχεις λογαριασμό στο Ahrefs, στο Open Site Explorer ή στο Majestic, μπορείς να εκτελέσεις μια ανταγωνιστική αναφορά συνδέσμων (links), ώστε να αλιεύσεις αναφορές ανταγωνιστών σου, που έχουν ήδη ληφθεί.
4. Χρησιμοποίησε το blog σου, ως τοπικό πόρο.
5. Δημιούργησε μια τοπική Κοινότητα εκδηλώσεων.
6. Πρόσφερε εκπτώσεις ή δωρεάν προϊόντα/υπηρεσίες σε τοπικές οργανώσεις.