Η URL διεύθυνση του website σας είναι σαν το όνομα της επιχείρησής σας και συχνά γίνεται το “σήμα κατατεθέν”. Είναι το link που αντιπροσωπεύει την εταιρεία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας στις μηχανές αναζήτησης και στα Social Media.
Η δομή ενός URL έχει μεγάλη σημασία, αφού πρόκειται για τη δική μας, μοναδική εικονική ταυτότητα. Συνήθως οι χρήστες συγκρατούν ευκολότερα τα domains των e-shop που επισκέπτονται και μένουν ικανοποιημένοι από τις αγορές τους.
Για τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και έκθεση της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο, απαιτείται μια URL δομή φιλική προς τον απλό χρήστη που επισκέπτεται το online κατάστημά σας, αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης.
Όπως ψάχνουν και σας ανακαλύπτουν οι απλοί χρήστες, το ίδιο κάνουν και τα ρομπότ της Google. Επισκέπτονται το website σας και το κατατάσσουν στο αντίστοιχο – καταλληλότερο ερώτημα.
Εάν όμως αυτές οι μηχανές δε μπορέσουν να ανιχνεύσουν τη φύση, τον σκοπό και την εμβέλεια της ιστοσελίδας σας, τότε θα δυσκολευτούν να την ευρετηριάσουν και να την κατατάξουν. Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανίζεστε στην αναζήτηση σε άσχετους όρους ή λέξεις-κλειδιά από αυτές που πρέπει – ίσως βέβαια να μην εμφανίζεστε και καθόλου.
Βελτιώστε τη φιλικότητα και την αναγνωσιμότητα για καλύτερο SEO, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις
Ένας online αγοραστής, επιθυμεί να θυμάται και να κατανοεί το domain των αγαπημένων του e-shop. Λάβετε υπόψη σας, πως ο απλός χρήστης δεν έχει το χρόνο ή την διάθεση να αναλύσει μια περίπλοκη έννοια και έναν σύνθετο όρο που έχετε χρησιμοποιήσει για τα προϊόντα σας. Να θυμάστε πως θα προχωρήσουν σε αγορά, μόνο αν καταλάβουν ένα προϊόν με την πρώτη ματιά. Αλλιώς μπορεί και να αποχωρήσουν.
Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις, εύκολες να προφέρονται και να τις θυμούνται οι χρήστες. Να τις θυμούνται και να χαίρονται να ψωνίζουν από εσάς, διαδίδοντας το website σας εύκολα και σε άλλους.
Για παράδειγμα, για τη “γυναικεία ένδυση” χρησιμοποιήστε ένα URL στην κατηγορία ή το προϊόν, όπως είναι το “woman–clothing” ή “gynaikeia–endysi” .
Καθαρίσατε τους Κώδικες;
Στις περισσότερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και blogger, προστίθενται προεπιλεγμένα στα URL διάφοροι κωδικοί, με αποτέλεσμα τα URL να εμφανίζονται άσχημα και δυσνόητα. Δεν είναι ελκυστικά και δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για το κοινό σας.
Για παράδειγμα, το www.example.com/342fsdoj8743fdasdcc?[]00983mfp δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για τον απλό χρήστη. Αντικαταστήστε τους αριθμούς και τα σύμβολα με ένα σχετικό κείμενο.
Καθαρίστε τις σελίδες σας από διπλότυπο περιεχόμενο
Ο ιστότοπός σας μπορεί να τιμωρηθεί από την Google, εξαιτίας της δημοσίευσης του ίδιου περιεχομένου σε πολλές σελίδες και να “κατηγορηθείτε” , για υποκλοπή. Οι μηχανές αναζήτησης είναι αυστηρές με τη μοναδικότητα του περιεχομένου.
Εάν για παράδειγμα δημοσιεύετε το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικά URLs, τα ρομπότ της μηχανής αναζήτησης θα το εντοπίσουν και θα σας ενοχοποιήσουν για παραβίαση της πολιτικής πνευματικών δικαιωμάτων.
Δύο διαφορετικά URLs που ανακατευθύνουν τους χρήστες σε ίδιο περιεχόμενο, θα επηρεάσουν αρνητικά την ταξινόμησή σας στις μηχανές αναζήτησης.
Για να ενημερώσετε τα ρομπότ ότι το περιεχόμενό σας είναι κοινό, πρέπει να ορίσετε μια προτιμώμενη διεύθυνση URL, καθορίζοντάς τες με κανονικές ετικέτες που χαρακτηρίζουν και καθορίζουν την κάθε σελίδα. Έτσι, θα αποφύγετε τυχών διπλότυπο περιεχόμενο.
Προσθέστε τις λέξεις-κλειδιά με σύνεση
Προσθέστε στα URLs λέξεις-κλειδιά επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει συνέπεια μεταξύ των URLs, με τους τίτλους των σελίδων και την περιγραφή και έχει μια θετική πρώτη εντύπωση στους χρήστες.
Οι λέξεις-κλειδιά, δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται σε URL διευθύνσεις μέσω διαφορετικών μεθόδων. Προσθέστε μια λέξη-κλειδί στο κύριο domain σας και χρησιμοποιήστε το ξανά ως κατάληξη κατηγορίας και σελίδας προορισμού στις διευθύνσεις URL.
Για παράδειγμα, η λέξη-κλειδί “κινητό (mobile)” εμφανίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες μιας URL διεύθυνσης, για ένα κατάστημα κινητών τηλεφώνων:
- http://example_mobile-shop.com/mobiles/iphone–mobiles
μπορεί να απλοποιηθεί ως:
- http://example_mobile-shop.com/iphones
Οι ειδικοί προτείνουν συνετή και δίκαιη ένταξη των λέξεων-κλειδιών στις διαδικτυακές διευθύνσεις.
Αν χρησιμοποιείται φράσεις-κλειδιά περισσότερο από το κανονικό, πιθανότατα να βλάψει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και την Εμπειρία χρήστη.
Οι πρακτικές αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και καλό είναι να διαβάζετε, να μαθαίνετε και να απευθύνεστε σε εμπειρογνώμονες του Digital Marketing όταν πρόκειται για την αντιστοίχηση λέξεων-κλειδιών με URL διευθύνσεις.
Σύντομες URL διευθύνσεις
Τα σύντομα URLs, είναι ελκυστικά και ευανάγνωστα. Από SEO άποψη, δεν έχει καμία διαφορά από ένα μεγάλο URL. Σε θέματα χρηστικότητας, ένα μεγάλο URL δεν εξυπηρετεί.
Για παράδειγμα, μια κοινοποίηση χρησιμοποιώντας το URL σε ένα forum, στα social ή η αποστολή του μέσω e-mail. Φανταστείτε κάτι τέτοιο:
https://www.example.com/el/products/?f=q&hl=el&geocode=&time=&date=&ttype=&q= Stadhouderskade+42,+Amsterdam,+The+Netherlands&sll=40.71451,-74.0071 4&sspn
Είναι βέβαιο πως θα εμφανίσει στους χρήστες error 404 στην καλύτερη περίπτωση, χάνοντας πελάτες.
Τα σύντομα URLs δίνουν στον χρήστη την εντύπωση ενός website με απλή δομή και ότι μπορεί εύκολα να βρει αυτό που ψάχνει!
Αυξάνετε τα κλικ στον ιστότοπό σας και κατά συνέπεια την κατάταξή σας στην Google.
URL ίδιο με τον τίτλο
Μια διεύθυνση URL συνήθως περιλαμβάνει έναν τίτλο και μια περιγραφή, είτε θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα κάποιας μηχανής αναζήτησης, είτε θα κοινοποιηθεί στα social media.
Με αυτό το μικρό απόσπασμα, οι χρήστες εξετάζουν και κρίνουν την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματός σας. Αν το URL μιας σελίδας προϊόντος έχει παραπλανητικό τίτλο, οι χρήστες δεν θα κλικάρουν και δε θα εμπιστευτούν το website σας.
Συχνά μπορεί να αναρωτιέστε, τι να γράψετε στη λεζάντα. Οι περισσότεροι το αφήνουν κενό ή γράφουν κάτι άσχετο και λιγότερο αποτελεσματικό.
Για παράδειγμα, πληκτρολογείτε στην αναζήτηση “μαύρα παπούτσια για άνδρες” και σαν πρώτο αποτέλεσμα, βρίσκεται έναν σύνδεσμο: http://myshop.com/mavra-dermatina-papoutsia-gia-andres/ αλλά ως τίτλο έχει “Είδη Δώρων – MyShop”
Έχει άσχετο τίτλο με την περιγραφή του.
Θα κάνετε κλικ για να δείτε τι περιέχει ή θα προχωρήσετε παρακάτω στα υπόλοιπα αποτελέσματα;
Σίγουρα θα αγνοήσετε έναν άσχετο τίτλο και θα προχωρήσετε στα υπόλοιπα σχετικά links.
Διαχωριστικά ανάμεσα στις λέξεις
Για καλύτερη αναγνωσιμότητα, προσθέστε ανάμεσα στις λέξεις διαχωριστικά. Παύλες (–), κάτω παύλες (_) ή τελείες (.).
Ένας χρήστης θα επισκεφθεί πιο εύκολα ένα εύκολα αναγνώσιμο URL, από το οποίο θα γίνονται οι λέξεις ευδιάκριτες και κατανοητές.
Για παράδειγμα, ένα URL http://myshop.com/andrikadermatinasakakia θα μπορούσε να καθοριστεί σαν:
- http://myshop.com/andrika.dermatina.sakakia/
- http://myshop.com/andrika_dermatina_sakakia/
- http://myshop.com/andrika–dermatina–sakakia/
Στην πρώτη περίπτωση, μια τελεία ως διαχωριστικό, δεν αφήνει αρκετό χώρο ανάμεσα στις λέξεις, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ευδιάκριτες. Στη δεύτερη περίπτωση πάλι, μια κάτω παύλα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με την υπογράμμιση του URL όταν γίνεται για παράδειγμα υπερσύνδεσμος (myshop.com/andrika_dermatina_sakakia). Και πάλι θα υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στις λέξεις και στον διαχωρισμό τους. Οι έμποροι καταλήγουν στην παύλα, ως το πιο αξιόπιστο ενωτικό-διαχωριστικό των λέξεων ενός URL και δεν έχουν και άδικο.
Κάντε την καλύτερη δυνατή χρήση των ανακατευθύνσεων (Redirects)
Η σωστή ανακατεύθυνση, σημαίνει περισσότερη κίνηση στο site σας και δημοτικότητα από όλα τα προηγούμενα URL σας. Πολλές φορές, αλλάζετε τα URL σας για καλύτερο SEO. Να έχετε υπόψιν σας, ότι κατά την αναδιάρθρωση των διευθύνσεων URL, ενδέχεται να χάσετε την υψηλή σας θέση στην Google και την κατάταξή σας στο web, αν δεν κάνετε ανακατεύθυνση.
Ορίστε ανακευθύνσεις, για να συνεχίσετε να λαμβάνεται τα οφέλη και την κατάταξη των προηγούμενων URL που χρησιμοποιούσατε. Πολλοί το παρακάνουν, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερες θέσεις στις αναζητήσεις. Πρέπει να το σταματήσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων στη σελίδα σας, μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικά στοιχεία ανάλυσης.
Ο κύριος σκοπός της ανακατεύθυνσης, είναι να εξυπηρετήσει τον χρήστη και την Google, να εντοπίσουν εναλλακτικές σελίδες. Αξιοποιήστε την, για να συνδέσετε “σπασμένα” links και επεξεργασμένα URL ώστε να διατηρήσετε την ήδη υπάρχουσα κίνηση, επισκεψιμότητα και το περιεχόμενο του συνδέσμου.
Περιοριστείτε στον σκοπό και όχι στην κακή και υπερβολική χρήση των ανακατευθύνσεων.
Συνδυάστε την www version με την non-www
Η έκδοση του website σας με www και χωρίς www, αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές οντότητες. Μπορεί να χάνεται την κατάταξή σας, επειδή η σελίδα σας είναι ευρετηριασμένη και υποστηρίζει και τις 2 αυτές ενότητες. Θα τεθεί το θέμα διπλότυπου περιεχομένου, όπως προαναφέρθηκε, για την κανονικοποίηση πολλαπλών URL στην ίδια σελίδα. Για να διατηρήσετε την υψηλή σας θέση στην Google, καλό είναι να εδραιώσετε και τις 2 ενότητες σε μία ετικέτα.
Δημιουργήστε έναν XML Sitemap
Αφού φτιάξετε όλα τα παραπάνω, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν τι συμβαίνει στην ιστοσελίδα σας. Για το λόγο αυτό, ένας χάρτης ιστοσελίδας – XML Sitemap – είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.
Ένας XML Sitemap είναι μια λίστα με τις URL διευθύνσεις της ιστοσελίδας σας που υποβάλλεται στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς:
- Βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν τις σελίδες της ιστοσελίδας σας πιο εύκολα.
- Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να χρησιμοποιούν τον XML Sitemap ως σημείο αναφοράς κατά την επιλογή των κανονικών URL διευθύνσεων στην ιστοσελίδα σας.
Η επιλογή μιας “κανονικής” διεύθυνσης URL καθίσταται απαραίτητη όταν οι μηχανές αναζήτησης εντοπίζουν διπλές σελίδες στην ιστοσελίδα σας, όπως είδαμε παραπάνω (Διπλότυπο Περιεχόμενο).
Ποιες ιστοσελίδες πρέπει λοιπόν να συμπεριληφθούν στον XML Sitemap της ιστοσελίδας σας; Για λόγους SEO, συνιστάται να συμπεριλαμβάνονται μόνο οι σελίδες εκείνες που θέλετε να εμφανίζονται στην αναζήτηση.
Μια SEO friendly δομή URL διεύθυνσης περιλαμβάνει:
- Καλύτερη αναγνωσιμότητα: Οι χρήστες και οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να καταλάβουν τι υπάρχει σε κάθε σελίδα, απλά και μόνο κοιτάζοντας τη URL διεύθυνση.
- Λέξεις-κλειδιά: Οι λέξεις-κλειδιά εξακολουθούν να έχουν σημασία και τα ερωτήματά σας στις μηχανές αναζήτησης πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις διευθύνσεις URL. Απλά μην το παρακάνετε. Η τεράστιες URL διευθύνσεις μόνο και μόνο για να συμπεριλάβετε περισσότερες λέξεις-κλειδιά δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
- Σκεφτείτε μελλοντικά: Σκεφτείτε μελλοντικά κατά το σχεδιασμό της δομής της ιστοσελίδας σας. Πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των ανακατευθύνσεων του domain name σας και είναι ευκολότερο να το κάνετε αυτό, όταν δε χρειάζονται βασικές αλλαγές στις διευθύνσεις URL.
- Εξυπηρετήστε τις μηχανές αναζήτησης: Δημιουργήστε ένα χάρτη ιστότοπου XML – XML Sitemap που περιέχει όλες τις διευθύνσεις URL της ιστοσελίδας σας τις οποίες θέλετε να ευρετηριάσει η Google και να συμπεριλάβει στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι η σκληρή δουλειά σας θα αξιοποιηθεί και θα ανταμοιφθείτε.
Συμπέρασμα
Όπως διαπιστώσατε, η δομή των URL διευθύνσεων της ιστοσελίδας σας είναι σημαντικό ζήτημα για το SEO του website σας. Προσδιορίζει την εμβέλεια της επιχείρησής σας στο Διαδίκτυο. Οι πρόσφατες ενημερώσεις στον αλγόριθμο της Google, επικεντρώνονται σε μία άψογη εμπειρία χρήστη (UX) και εμπειρία πελάτη (CX).
Διαβάστε πώς να βελτιώσετε το CX στο Website σας;
Ο κάθε απλός επισκέπτης, πρέπει να είναι για εσάς ένας νέος πελάτης.
Συνήθως οι παραπάνω συμβουλές προτείνονται και διεκπεραιώνονται από ειδικούς. Εάν το website σας δεν έχει πλέον καμιά αξία και χρειάζεστε ανακατασκευή, κάντε την Ανάλυση της δικής σας Ιστοσελίδας δωρεάν ή επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα στο 2103003801