Η ιστορία του Facebook

  1. Home
  2. Διαδίκτυο
  3. Article detail
Η ιστορία του Facebook

Το Facebook ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Σήμερα αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετράει περίπου 1,23 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως. Έχει 945 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε κινητές συσκευές. Τα έσοδά του ανέρχονται σε 2,59 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο περίπου, ενώ ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει αποκτήσει περιουσία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ημερησίως οι χρήστες ανεβάζουν στον ιστότοπο 15.000.000 φωτογραφίες περίπου.

Λίγα λόγια για τον ιδρυτή: Mark-Zuckerberg-e1384183913139

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1984. Μεγάλωσε σε ένα χωριό έξω από την Νέα Υόρκη. Από νεαρή ηλικία, φάνηκε η έφεση του στους υπολογιστές για αυτό και τον δέχτηκαν στο Χάρβαρντ. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ. Άφησε τις σπουδές του όπως ακριβώς είχε κάνει ο ιδρυτής της Micrososft πριν περίπου τριάντα χρόνια. Αποτελεί έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους αιώνιους φοιτητές παγκοσμίως.

Πότε ιδρύθηκε:

Το Facebook ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος όταν ίδρυσε το Facebook ήταν δευτεροετής φοιτητής του Χάρβαρντ.

Η ιδέα για το Facebook:

Τεράστια η φημολογία γύρω από το ζήτημα αν τελικά ο Ζούκερμπεργκ έκλεψε την ιδέα για την δημιουργία αυτού του κοινωνικού δικτύου. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2004 και μια εβδομάδα μετά την πρώτη δημοσίευση του Facebook, οι συμφοιτητές του Ζούκερμπεργκ, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss και Divya Natura τον κατηγορούν ότι τους έκλεψε την ιδέα.
Η δικαστική διαμάχη:

facebook-court-caseΟι συμφοιτητές του Ζούκερμπεργκ αναφέρουν ότι τον πλήρωσαν για να φέρει εις πέρας το project του κοινωνικού δικτύου Harvard Connection, ιδέα που είχαν από το 2002 και θα αφορούσε την δικτύωση των φοιτητών. Έτσι λοιπόν, τον Νοέμβριο του 2003 του έδωσαν πρόσβαση στον κώδικα του έργου.

Ο Ζούκερμπεργκ επίσης κατηγορήθηκε για αλλοίωση της εταιρείας των φοιτητών και κλοπή πληροφοριών από λογαριασμούς.
Στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης το 2007 αναφέρθηκε ότι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των συμφοιτητών δεν αποτελούν νομικά κατοχυρωμένη συμφωνία. Το 2008 η εταιρεία των φοιτητών έκανε συμβιβασμό με το Facebook. Η υπόθεση εκκρεμεί μέχρι σήμερα, με τον Ζούκερμπεργκ να μην έχει καταδικαστεί.

Παραφιλολογία ή όχι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καθώς η φύση του φοιτητικού κόσμου ευνοεί για διαμάχες όταν παρουσιαστεί η επιτυχία.

Η οικονομική επένδυση:

Αυτός που επένδυσε πρώτος τον Ζούκερμπεργκ, ήταν ο συμφοιτητής του Εduardo Saverin. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια με μεγάλες διασυνδέσεις. Επικοινωνίες των δύο νέων μαρτυρούν ότι ο Ζούκερμπεργκ σχεδίαζε μια μηχανή αναζήτησης φίλων, πάνω στην ιδέα των συμφοιτητών του. Ο Saverin είχε δώσει τα χρήματα για την αγορά των σέρβερ που θα φιλοξενούσαν το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ζούκερμπεργκ: το “thefacebook.com”.

Οι αριθμοί του Facebook:

  • facebook-stats-1328188651Το 1/10 του πληθυσμού του πλανήτη έχει account στο facebook.
  • Στα Ελληνικά κυβερνοδρώμενα οι χρήστες του Facebook αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού. Από αυτούς τους χρήστες οι 1.707.440 είναι άνδρες και οι 1.342.760 είναι γυναίκες.
  • Το πρώτο όνομα του Facebook ήταν “thefacebook.com” και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 4 Φεβρουαρίου του 2004.
  • Ο αριθμός των friend requests που δέχεται το μήνα ένας μέσος χρήστης είναι 8 Κατά προσέγγιση.
  • 845 εκατομμύρια, είναι οι ενεργοί χρήστες του facebook τον μήνα.
  • Το 24% της εταιρίας του facebook ανήκει στο Mark Zuckerberg.
  • 2,7 δισεκατομμύρια like και σχόλια γίνονται ημερησίως.
  • Το 25% των εργοδοτών έχουν απορρίψει υποψήφιο για δουλειά, μετά από έρευνα το προφίλ του στο facebook.
  • Το 27% των χρηστών του facebook δεν έχουν γράψει την προσωπική τους κατάσταση.
  • 250 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν καθημερινά στο facebook.
  • Το 42% των αντρών και το 62% των γυναικών με προφίλ στο facebook έχουν χρησιμοποιήσει το λογαριασμό τους για να ψάξουν το προφίλ του πρώην αγαπημένου τους.
  • 130 είναι ο μέσος αριθμός των φίλων που έχει ένας χρήστης στο facebook.
  • Το facebook απασχολεί 1.700 άτομα σε 12 χώρες.
  • Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία του facebook έχουν 3 δωρεάν γεύματα την ημέρα.

Πηγή αριθμών: http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/134022/i-istoria-tou-facebook-se-arithmous/

Ακόμα και αν η ιδέα της δημιουργίας του Facebook δεν ανήκει στον ιδρυτή της. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σπουδαιότητα αυτού του κοινωνικού δικτύου, που αποτελεί καθημερινό κομμάτι της ζωής εκατομμύρια χρηστών.

  • Κοινοποίηση:

Christos Rontos

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023