Γιατί σταμάτησα να “πουλάω” SEO και ξεκίνησα τον διαλογισμό

  1. Home
  2. Internet Marketing
  3. Article detail
Γιατί σταμάτησα να “πουλάω” SEO και ξεκίνησα τον διαλογισμό

Είμαι 28 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη και οφείλω να παραδεχτώ δύο πράγματα:

  1. Ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωί,
  2. Οι “μαρκετίστες” διαλύουν τα πάντα.

Εξαιτίας του γεγονότος Νο 2 σταμάτησα να πουλάω υπηρεσίες SEO..

Γιατί; Ορίστε μια καθημερινή μου συζήτηση:

*ντριιιν ντριιιν*

Εγώ: “BLB πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω; ”

Υποψήφιος πελάτης: “Ψάχνω για SEO για την ιστοσελίδα  onoma.gr  θέλω να εμφανίζομαι στις λέξεις “προϊόν 1”, “προϊόν 2”  και “υπηρεσία 3″. Μπορείτε να το αναλάβετε;”

Εγώ:

billionphotos-2284433

Τα παρατάω..

Κουράστηκα να εξηγώ στον κόσμο ότι το SEO ΔΕΝ δουλεύει έτσι. Και είναι ανάγκη να με ακούσετε, γιατί στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες μόνοι μας “βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας”.

Εννοώ ξυπνήστε κόσμε! Κοιτάξτε γύρω σας στην αγορά.

Πρέπει να σταματήσουμε με το ζόρι να βάλουμε τις ιστοσελίδες εκεί που δεν χωράνε.  

Τα SERP (search engine ranking page), δηλαδή τα στοχευμένα αποτελέσματα που μας φέρνει η μηχανή αναζήτησης, έχουν αλλάξει προ πολλού. Η Google εμφανίζει πλέον αποτελέσματα βασισμένα μόνο στην εμπειρία του χρήστη και επισκέπτη. Συνεπώς δεν φτάνει πια να βάλουμε μόνο τις λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρει να εμφανιστούμε.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

patatesΠαράδειγμα 1: αναζήτηση πατάτες

 

Τι παρατηρείτε;

patates1

ΟΥΤΕ ΕΝΑ αποτέλεσμα της πρώτης σελίδας της Google, είναι ιστοσελίδα με βασικό προϊόν την πατάτα.

Τα αποτελέσματα είναι ΟΛΑ άρθρα με συνταγές, tips, μυστικά κοκ. Όλοι χρησιμοποιούμε την Google. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα, απ΄το να υπήρχαν μόνο ξερά αποτελέσματα προϊόντων.

Εγώ προσωπικά όταν ψάχνω κάτι στην Google, θέλω να δω τα πάντα γύρω από αυτό που ψάχνω. Εσείς;

 

kafeteriaΠαράδειγμα 2: αναζήτηση καφετέρια πειραιάς

 

Τι παρατηρείτε;

kafeteria2

 

ΟΥΤΕ ΕΝΑ αποτέλεσμα δεν είναι ιστοσελίδα καφετέριας στον Πειραιά.
kafeteria1Στην πραγματικότητα, μέσα στο πλαίσιο, εμφανίζονται οι καταχωρήσεις στο Google my Business, με τις κοντινότερες τοποθεσίες στον επισκέπτη.

Κάτω από το πλαίσιο, εμφανίζονται στην πλειοψηφία αποτελέσματα από επαγγελματικές καταχωρήσεις σε καταλόγους με κριτικές και σχόλια, οδηγούς εξόδου και ψυχαγωγίας (Foursquare) και κοινωνικά δίκτυα με ratings (Facebook).

Προσωπικά, όταν Googlάρω για να βρω καφετέριες προτιμώ να διαβάσω κριτικές για καφετέριες για να δω τι γνώμη είχαν κ άλλοι επισκέπτες πριν πάω.

 

fournosΠαράδειγμα 3: αναζήτηση φθηνός φούρνος μικροκυμάτων

Τι παρατηρείτε;

fournoi1

Αχαχαχα σας την έφερα!!!

Τα πρώτα 5 αποτελέσματα είναι σελίδες προϊόντος.

Παρόλα αυτά είναι επωνυμίες κολοσσοί. Οι τωρινοί αλγόριθμοι της Google, δεν πρόκειται να υποβαθμίσουν στις αναζητήσεις επωνυμίες όπως εδώ, μόνο και μόνο επειδή βάζουν αναχρονιστικές λέξεις κλειδιά (εκτός και αν τους επιτεθούν spammers και τα τιγκάρουν backlinks).

Τι άλλο παρατηρείτε;

Προς το τέλος των αποτελεσμάτων εμφανίζονται και άρθρα για το προϊόν.

 

udravlikosΠαράδειγμα 4: αναζήτηση υδραυλικος πειραιας

Τι παρατηρείτε;

udravlikos1

Ούτε ένα αποτέλεσμα της πρώτης σελίδας, ΔΕΝ είναι ιστοσελίδα υδραυλικού. Είναι μόνο ιστοσελίδες που έχουν reviews και σχόλια για υδραυλικούς.

Άρα τι συμβαίνει με το SEO;

Είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων:

  1. Η Google έχει μπόλικα δεδομένα (data) και τα αξιοποιεί

google_miniatureΣτην πραγματικότητα η Google “καταλαβαίνει” τι θέλουν οι επισκέπτες, απλά αναλύοντας το τεράστιο όγκο πληροφοριών που διαθέτει. Δύσκολο να διαφωνήσεις αν γνωρίζεις τον ανθρωποκεντρικό τρόπο σκέψης της Google.

Προσωπικά, προτιμώ να έχω την δύναμη της επιλογής. Να μπορώ να επιλέξω από μια λίστα με reviews, αξιολογήσεις και συγκριτικές πληροφορίες για το προϊόν που ψάχνω, παρά από μια σελίδα που περιλαμβάνει μόνο ιστοσελίδες χωρίς κριτικές και αξιολογήσεις.

Πρόσθετα (όσο και αν δεν μου αρέσει να το λέω), εμπιστεύομαι περισσότερο τα γνωστά brands. Θα προτιμήσω να αγοράσω μια τηλεόραση από πασίγνωστο eshop, παρά από το marka-me-ekapses.gr για παράδειγμα.

Εσείς τι θα προτιμούσατε;

Μήπως λοιπόν να στοχεύατε στην καθιέρωση της επωνυμίας σας πρώτα;

  1. Περνάμε στην εποχή του “πλήρωσε για να παίξεις” στην Google.

Όχι πολύ καιρό πριν, το Facebook κατευθύνθηκε προς το ” πλήρωσε για να παίξεις” κοινώς την πληρωμένη διαφήμιση. Η Google κυριαρχεί σε αυτό τον τομέα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους της Google έρχεται από τις διαφημίσεις. Στατιστικά, σχεδόν το 90% του ετήσιου τζίρου της Google για το 2014 προήλθε από τις διαφημίσεις.

Το μήνυμα της Google είναι σαφέστατο: Αν θέλεις να πουλήσεις απευθείας μέσω της Google, τότε πρέπει να πληρώσεις.

Πάμε πίσω στο τελευταίο παράδειγμα με την αναζήτηση “υδραυλικός πειραιάς“.

Πάνω πάνω, πρώτα τι βλέπουμε:

udravlikos-adwords

ΩΩΩ ναι φίλοι μου, πληρωμένα τοπικά αποτελέσματα.

Εάν αυτά τα παραδείγματα ισχύουν, πρόκειται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα τοπικά αποτελέσματα. Αν ήμουν άνθρωπος των στοιχημάτων (που είμαι), θα τα στοιχημάτιζα όλα ότι αυτό είναι το μέλλον της τοπικής αναζήτησης.

Άρα το SEO πέθανε;

Σε καμία των περιπτώσεων το SEO δεν πεθαίνει.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν την Google, θα υπάρχει και το SEO

Ωστόσο, ας ανακεφαλαιώσουμε. Οι λέξεις-κλειδιά Λεφτά / αγοραστής (δηλαδή, πρόθεση- αγοράς), είναι:

  • Κυριαρχούν τα μεγάλα εμπορικά σήματα (brands) που το 99% του κόσμου δεν μπορεί να το αντισταθμίσει (χωρίς spamming).

Πως να καθιερώσω το Brand μου στην αγοράperissotera_button

  • Εμφανίζονται λιγότερο σελίδες προϊόντων και περισσότερα άρθρα και άλλες μορφές περιεχομένου γύρω από το προϊόν.

Πως θα φτιάξω ωραία άρθρα για την ιστοσελίδα μου perissotera_button

  • Προτεραιότητα έχουν οι κριτικές και τα reviews και τα περισσότερα αποτελέσματα είναι επικεντρωμένα στο να βρει ο χρήστης περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό που ψάχνει.

its-new-day

Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε σοβαρά το τοπίο. Οι ημέρες της κατάταξης στην 1η σελίδα μόνο ιστοσελίδων με προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι περιορισμένες.

Αν θέλουμε επιτέλους να καταλάβουμε ότι το πράγμα πάει μπροστά, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

#1: Πλήρωσε

Πόσο πιο απλό πια. Χρησιμοποιήστε την πληρωμένη αναζήτηση ως τακτική remarketing. Για τους επαγγελματίες του είδους, για να έχει αποτέλεσμα ή επένδυση σας, καταγράφουμε όλες τις κινήσεις της αγοράς στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, όταν οι υποψήφιοι πελάτες σας είναι έτοιμοι να αγοράσουν (φαίνεται από τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν στην αναζήτηση), χρησιμοποιούμε εξαιρετικά στοχευμένες πληρωμένες διαφημίσεις για να αυξήσουμε τις πωλήσεις.

Κοινώς βρίσκουμε αυτούς που σας ψάχνουν, από τον τρόπο που σας ψάχνουν

Για επιτυχημένη καμπάνια στο Google Adwords perissotera_button

#2: Δημιούργησε σωστό περιεχόμενο

website_contentΠάμε πίσω στο παράδειγμα της αναζήτησης “φθηνός φούρνος μικροκυμάτων“. Εκεί παρατηρήσαμε ότι η 1η σελίδα ήταν γεμάτη αποτελέσματα με γιγάντια Brands πρώτα, και ύστερα κριτικές, συγκρίσεις, βαθμολογίες κοκ.

Κανένας δεν κοινοποιεί, αλληλεπιδρά ή δημοσιεύει συνδέσμους από ιστοσελίδες προϊόντων ή υπηρεσιών. Όλοι μας δημοσιεύουμε μεταξύ μας ένα μέρος για το οποίο διαβάσαμε μια ωραία κριτική.

Αντί να τιγκάρετε ιστοσελίδες με προϊόντα, επενδύστε στην δημιουργία περιεχομένου το οποίο θα αποδίδει αυτό που θέλει η Google (και εν συνεχεία οι επισκέπτες). Φτιάχνοντας τέτοιο περιεχόμενο του δίνετε όλα τα εφόδια ώστε να είναι ιδανικό προς κοινοποίηση, Like και comment στα social media.

Αν θέλετε λοιπόν να ανταγωνιστείτε τις μεγάλες μάρκες που έχουν “ριζώσει” στην 1η σελίδα (λόγω αναγνωρισιμότητας) και να επιβιώσετε, η μόνη σας επιλογή είναι το περιεχόμενο.

#3: Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο (Optimization)

Λέγεται SEO (Search Engine Optimization), δηλαδή βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης και όχι not GO (Google Optimization) βελτιστοποίηση για την Google.

Το Facebook είναι μια μηχανή αναζήτησης (ναι κύριοι το Facebook). Το Twitter είναι μια μηχανή αναζήτησης. Το Amazon είναι μια μηχανή αναζήτησης. Το Pinterest είναι μια μηχανή αναζήτησης. Το YouTube είναι μια μηχανή αναζήτησης…  Αρχίσατε να πιάνετε το νόημα;

Η κάθε μια από αυτές τις πλατφόρμες, προσφέρει μοναδικά προνόμια στους χρήστες. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι ψάχνουν μέσα από αυτές τις πλατφόρμες να βρουν πράγματα, παρακάμπτοντας εντελώς την Google.

Για παράδειγμα, όταν μετακόμισα στην Αθήνα, ήθελα να δω τι παίζει γύρω από την περιοχή μου από καταστήματα, ταβέρνες κοκ.

social-mediaΜπήκα με την σειρά:

  • Foursquare. Για να βρω που θα πιω καλό καφέ και που θα φάω ζουμερή μπριζόλα.
  • Facebook. Για να βρω τοποθεσίες και εταιρείες γύρω μου.
  • ΥουTUBE. Για να δω βιντεάκια από προτάσεις για αρχαιολογικά μνημεία ή άλλα τουριστικής-επιμορφωτικής αξίας μέρη να επισκευθώ.
  • LinkedIn. Τέλος έψαξα και στο LinkedIn για να δω τι παίζει στην αγορά εργασίας.

Χρόνια μετά, και ύστερα από άπειρες συζητήσεις με φίλους, συναδέλφους και γνωστούς συνειδητοποιώ ότι θα μπορούσα να τα βρω όλα αυτά από την Google. Επέλεξα όμως (όπως και παααάρα πολλοί άλλοι) να μην το κάνω.

Τεράστιο είναι το κοινό που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να βρει αυτό που ψάχνει.

Πως το εφαρμόζω στην ιστοσελίδα μου

Που θέλω να καταλήξω τόση ώρα:

Δεν έχει πια σημασία να βελτιστοποιείς την ιστοσελίδα μόνο για την Google. Αυτό που μετράει πλέον είναι μια οργανωμένη παρουσία σε ολόκληρο το διαδίκτυο

Κατανοώντας πιο είναι το target group μας και που ξοδεύει περισσότερο την ώρα του, τότε “απλώνουμε πλοκάμια” σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το κοινό που μας ενδιαφέρει ναι στήνουμε την παρουσία μας.

  • Αν έχεις ηλεκτρονικό κατάστημα, κάνε διαφήμιση στο Facebook.
  • Αν είσαι τοπική επιχείρηση, χρειάζεσαι μια επαγγελματική καταχώριση στο Google my Business.
  • Αν θέλεις να καθιερώσεις την επωνυμία σου, δημοσίευε tips και συμβουλές στο επαγγελματικό σου Blog.
  • Αν χρειάζεσαι prestige γράψου στο linkedIn.

Και η λίστα συνεχίζεται…

johnnie (2)

Στην πραγματικότητα

Για αυτό σταμάτησα να πουλάω SEO. Και επαγγελματίες στο SEO συνάδελφοι  σας εκλιπαρώ να κάνετε το ίδιο.

Πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο ότι τα πράγματα άλλαξαν.

Ας μην περιμένουμε μέχρι να είναι πια αργά. Δεν πρόκειται απλά για μια φάση. Επειδή στο Ελλαδιστάν γενικότερα μένουμε πίσω, η Google θα μας προσπεράσει και θα τρέχουμε να προσαρμοστούμε και δεν θα φτάνουμε.

Όσο η Google γίνεται πιο “έξυπνη”, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να ξυπνήσουμε και να γίνουμε εξυπνότεροι στην τακτική του marketing που θα χρησιμοποιήσουμε.

Γενικότερα για την ομάδα μας: BLB.gr Εργαζόμαστε στον χώρο της κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων σχεδόν μια δεκαετία. Χρησιμοποιήσαμε πρώτοι τον όρο SEO στην Ελλάδα, από το 2007 και βάλαμε τα θεμέλια στα ελληνικά δεδομένα κατασκευής ιστοσελίδων, έχοντας δημοσιεύσει τα περισσότερα αποτελέσματα SEO επιτυχημένων ιστοσελίδων πανελλαδικώς. Κάθε ένας από την ομάδα μας, έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο του.

5 Comments

  • Vaggelis

    9 έτη ago

    Έτσι ακριβώς, όποιος κυνηγάει λέξεις χάνει ανθρώπους… Η λύση είναι Περιεχόμενο και φιλικότητα προς τον χρήστη.

  • Αλέξανδρος

    9 έτη ago

    Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο.

  • seogreeceblog

    8 έτη ago

    Αυτό το έρμο το περιεχόμενο πια, κανείς δεν το παίζει! Όπως λέει και ο φίλος στο παραπάνω σχόλιο, κάτι πρέπει να δίνεις στον επισκέπτη για να σου δώσει κι αυτός με τη σειρά του. Quid pro quo, που έλεγε και ο Χάνιμπαλ.

  • seo dominator

    8 έτη ago

    Βασικά σχετικά με τις μεγάλες και αλλοπρόσαλλές απαιτήσεις των πελατών, μεγάλη ευθύνη φέρουμε κι εμείς οι ίδιοι. Όχι όλοι βέβαια, αλλά αυτοί που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και κάνουν τον κόσμο να νομίζει ότι ένας SEO έχει το ραβδί του Χάρι Πότερ και πετυχαίνει κατατάξεις σίγουρα και εν μία νυκτί.

    • Vaggelis Tsagklis

      8 έτη ago

      Όντως, μερικοί νομίζουν ότι θα πληρώσουν έναν μάγο και αυτός με ένα “μυστικό” τρόπο θα ανεβάσει την εκάστοτε ιστοσελίδα…

Comments are closed.