WordPress, Joomla και Drupal ποίο είναι το καλύτερο CMS

  1. Home
  2. CMS
WordPress, Joomla και Drupal ποίο είναι το καλύτερο CMS

Δημοφιλή είναι και τα τρία open source CMS

Το θέμα μας δεν είναι απλά ποιο είναι το καλύτερο CMS στην αγορά, αλλά να διατυπώσουμε τα υπέρ και τα κατά του κάθε CMS ώστε να κάνετε την σωστή επιλογή για την κάθε περίπτωση ιστοσελίδας.

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι να σας βοηθήσω να καταλάβετε πώς να επιλέξετε σωστά ένα CMS χωρίς να επηρεάζεστε από ότι ακούσατε για αυτό από τους υποστηρικτές του.

Εάν κάναμε το ερώτημα σε ένα blog, για το ποιο CMS να χρησιμοποιήσουμε, ο διάλογος θα ήταν κάπως έτσι:

Το ερώτημα είναι: Τι CMS θα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Απάντηση 1: Σίγουρα Joomla, είναι το καλύτερο!

Απάντηση 2: WordPress !

Απάντηση 3: Drupal είναι ακόμα καλύτερο, θα πρότεινα να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό!

Αυτές είναι απαντήσεις στα τυφλά. ‘Oπως ανέφερα παραπάνω, όχι μόνο δεν προσθέτουν αξία σε μια συνομιλία, αλλά μπερδεύουν περισσότερο το πρόσωπο που κάνει την ερώτηση. Σε αυτό το ενιαίο θέμα, χωρίς να έχει διερευνηθεί το είδος της εργασίας που χρειάζεται από ένα CMS αυτός ο χρήστης, έχει τρία εντελώς διαφορετικά συστήματα, με τρία εντελώς διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων να επιλέξει και όσο και αν αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει αυτούς που βρίσκονται σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, κανένα δεν είναι το καλύτερο.

Δεν υπάρχει πανάκεια 

Δεν μπορούμε να προτείνουμε ότι κάποιο από τα CMS: Joomla, Drupal και WordPress, είναι απλά το καλύτερο. Κάθε ένα από τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) στην αγορά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Υπάρχουν μερικά που είναι καλύτερα και προσαρμοσμένα για blogging, κάποια που έχουν μεγάλη επεκτασιμότητα στην εργασία και αυτά πού απαιτούν περισσότερη εμπειρία και μερικά που είναι καλύτερα για πολυγλωσσικούς δικτυακούς τόπους.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον σκοπό και για ποιο κυρίως λόγο έχει φτιαχτεί κάθε CMS. Αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε στην φιλοσοφία του ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για την ιστοσελίδα που θέλετε.

WordPress

Το WordPress είναι, πρώτα απ ‘όλα, μια πλατφόρμα blogging. Έχει φτιαχτεί για blogging.

Ναι, ξέρω, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι είναι το καλύτερο για τα πάντα “κάτω από τον ήλιο”, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών ιστοσελίδων και άλλων εφαρμογών, αλλά το WordPress πάσχει πάρα πολύ την εξάρτηση του από plugins. Και αυτό κυρίως για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω. Έχει φτιαχτεί για blogging. Για οποιαδήποτε επιπλέον λειτουργία, θα χρειαστείτε μια καλά συντονισμένη ομάδα από plugin.

Περισσότερα Plugins = Περισσότερος Κόπος

Είναι ένα κοινό θέμα σε όλα τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου παντού και με το WordPress συγκεκριμένα, είναι σχεδόν αδύνατο (σημειώστε ότι είπα σχεδόν) να τρέξει WordPress χωρίς να εγκαταστήσετε το ελάχιστο 5 plugins από το Ευρετήριο Plugins.

Γιατί είναι ζήτημα αυτό;

Με απλά λόγια, όσο περισσότερα plugins έχετε εγκαταστήσει, τόσο επηρεάζεται η απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Δυστυχώς, ακόμα και plugins που αναπτύχθηκαν από την Automattic (μητρική εταιρεία της WordPress) μπορεί να προκαλέσουν μαζική επιβράδυνση στο χρόνο φόρτωσης και της απόδοσης. Αν και οι προθέσεις των developers οι οποίοι διανέμουν τα plugins είναι να βρίσκονται  σε άριστη κατάσταση, αυτό δεν αποτρέπει την ανάγκη της ενημέρωσης τους σε τακτά χρονικά διαστήματα στο WordPress.

Όσον άφορα την επιβράδυνση που προκαλούν τα plugin την ιστοσελίδα σας, σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα plugin προσωρινής αποθήκευσης, αλλά αν αυτό αναπτύχθηκε από τρίτο μέρος, ενδεχόμενος όταν χρειαστείτε υποστήριξη, θα πρέπει να αγοράσετε αυτό το Plugin ξεχωριστά.

Joomla

Το Joomla φτιάχτηκε για business. Ξεκίνησε ώστε να παρέχει την δυνατότητα κατασκευής δυναμικών ιστοσελίδων, κυρίως για επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το Joomla και αυτό είναι υπέροχο. Η κοινότητα του Joomla έχει βοηθήσει πραγματικά στην εξάπλωση του στην αγορά. Είναι, όμως  το καλύτερο CMS εκεί έξω;

Plugin

Το Joomla πάσχει όπως το WordPress  και πρόκειται για τα plugins αλλά όχι σε τόσο βαθμό.

Για παράδειγμα, στην Joomla δεν χρειάζεσαι plugin για να προσθέσεις νέες γλώσσες στην ιστοσελίδα σου. Όπως επίσης δεν χρειάζεσαι και plugin για την συμπίεση (cache) της ιστοσελίδας.

Κακές συστάσεις = κακή εμπειρία

Το λέω αυτό, διότι τα προϊόντα, όπως το Joomla και Drupal τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο προς όσους είναι εξοικειωμένοι με τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου , ενώ το WordPress χαρακτηρίζετε για την ευχρηστία του. Είναι ελαφρώς πιο προηγμένα προϊόντα. Στο μυαλό μου, βλέπω την πρώτη τριάδα κατά σειρά δυσκολίας: WordPress, Joomla, Drupal (αρχάριο χρήστη, ενδιάμεσο χρήστη, για προχωρημένους χρήστες).

Μεταξύ του αρχάριου και του expert

Κατά κάποιο τρόπο, το Joomla είναι περίπου στην μέση σε δυσκολία, ανάμεσα στο WordPress και Drupal.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι στη μέση, όταν πρόκειται για την δυσκολία της χρήσης, αλλά αυτό ισχύει και για τη γενική ευελιξία και λειτουργικότητα του Joomla σε σχέση με το WordPress· είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ευρύ φάσμα τύπων ιστοσελίδων. Το Drupal, το οποίο σύντομα θα συζητηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας χάρη στο δομικό χαρακτήρα του.

Drupal

Εδώ είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Κατά τη γνώμη μου, το Drupal δεν είναι ένα CMS. Είναι ένα CMF (Content Management Framework). Αυτό σημαίνει διαχείριση περιεχομένου με Framework, ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορείτε να σκεφτείτε το Drupal όπως τα Lego, μπορείτε να δημιουργήσετε ό,τι θέλετε με αυτό  σχεδόν χωρίς περιορισμούς. Είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό προϊόν, αλλά (και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα), οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την τάση να το προτιμούν για έργα που απαιτούν λιγότερο πολύπλοκες και εύκολες λύσεις και καταλήγουν απογοητευμένοι απορρίπτοντας το ως δύσχρηστο.

Plugin

Προς τιμήν του Drupal, έχουν κάνει κάτι αξιόλογο με τον κατάλογο τους. Έχουν ένα drop down ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα βλέπετε μόνο plugin που είναι υπό ενεργή ανάπτυξη και διατηρούνται ενημερωμένα.

Απλά δεν είναι εύκολο

Μπορεί το Drupal να μην είναι εύκολο στη χρήση και  ευέλικτο , αλλά είναι γεγονός ότι είναι ένα Framework για ανάπτυξη σύνθετων έργων και εφαρμογών web.

Τελικά ποιο είναι το καλύτερο CMS;

Ήμαστε εδώ και γνωρίζουμε ποίο CMS είναι κατάλληλο για το έργο που θέλετε να δημιουργήσετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να σας δώσουμε την γνώμη μας:

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.