Το πιο γνωστό παγκοσμίως CMS. Γιατί άραγε; Λόγω ευχρηστίας και απλότητας; Ή μήπως λόγω ευκολίας και αμεσότητας;
Για παρά πολλούς λόγους, το WordPress είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο CMS τα τελευταία χρόνια:
Ο κυριότερος λόγος της εξάπλωσης του WordPress είναι η Όλα σε ένα λύση που προσφέρει. Για παράδειγμα, αν κατεβάσουμε ένα έτοιμο προσχέδιο Theme, στην ουσία είναι ένα προκάτ το οποίο απλά χρειάζεται να του προσθέσουμε τα δικά μας στοιχεία.
Ένα έτοιμο WordPress Theme προσφέρει:
- Έτοιμο design το οποίο το βλέπουμε πως λειτουργεί Online σαν demo στην οθόνη του υπολογιστή μας ή σε κινητό/tablet.
- Έτοιμο περιεχόμενο, όπου στο εκάστοτε design βλέπουμε σελίδες όπως Εταιρεία, Υπηρεσίες, Έργα, Προϊόντα, κοκ.
- Ίσως και έτοιμη εφαρμογή όπως ηλεκτρονικό κατάστημα (woo commerce).
Χρόνος και κόστος κατασκευής
Όταν λοιπόν κοιτάμε μερικά έτοιμα δείγματα WordPress, στην ουσία βλέπουμε μερικά έτοιμα και ολοκληρωμένα website. Αν ένα από αυτά μας αρέσει πολύ, τότε δεν έχουμε παρά να το αγοράσουμε και με τη βοήθεια ενός τεχνικού να το προσαρμόσουμε.
Το έτοιμο Theme δεν ενδείκνυται για πολλές αλλαγές όπως πχ στα χρώματα και την αρχιτεκτονική. Είναι ιδανικό να βρούμε ταιριαστό template πάνω στο λογότυπο και τα χρώματα της εταιρείας μας. Θα χρειαστούμε λοιπόν από 2 ως 15 ημέρες. Ανάλογα το πλήθος των εσωτερικών σελίδων.
Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται από 200€ ως 1.400€ για ιστοσελίδες με δεκάδες σελίδες εσωτερικές.
Τα αρνητικά του WordPress:
- Αν χρειαζόμαστε Custom design, δηλαδή αποκλειστικό σχεδιασμό ιστοσελίδας, τότε δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα· τις περισσότερες φορές, είναι πιο κοστοβόρο σε σχέση με άλλα CMS.
- Χωρίς επεκτασιμότητα. Λόγω του ότι έχει φτιαχτεί για Blogging, και όχι για επεκτασιμότητα (όπως πχ το Joomla)· υπολογίστε ότι πχ για να έχετε πολλές γλώσσες στο WordPress website σας, πρέπει να αγοράσετε κάποιο plugin.
- Χωρίς Custom εφαρμογές. Η απουσία της προσέγγισης για επεκτασιμότητα, δεν ευνοεί το WordPress για πολλά “πειράγματα”. Πχ αν θέλουμε το eshop μας να αποκτήσει μια νέα λειτουργία, όπως σύνδεση με τράπεζα ή υπολογισμό διαθεσιμότητας, ή σύνδεση ONLINE με την αποθήκη μας, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν και απαιτούν εξειδικευμένους τεχνικούς.
Πότε επιλέγω WordPress και πότε όχι;
Επιλέγουμε WordPress:
- Όταν θέλουμε μια απλή ιστοσελίδα η οποία παρουσιάζει τα προϊόντα – υπηρεσίες μας και το προφίλ μας.
- Όταν έχουμε βρει ένα έτοιμο Theme, το οποίο μας αρέσει πάρα πολύ και είμαστε αποφασισμένοι ότι αν θα το χρησιμοποίησουμε ΔΕΝ θα το πειράξουμε πολύ.
- Όταν γνωρίζουμε ότι αυτό το έτοιμο Theme μπορεί να το αγοράσει και μια άλλη εταιρεία και τα websites μας να μοιάζουν.
Δεν επιλέγουμε WordPress:
- Όταν θέλουμε κάτι παραπάνω από μια απλή ιστοσελίδα, όπως πχ ένα eshop, ένα σύστημα κρατήσεων ή συνδρομών, ή ένα ολοκληρωμένο website το οποίο εμπεριέχει και κάποιες εφαρμογές.
- Όταν θέλουμε μοναδικό, αποκλειστικό Custom design από μια εξειδικευμένη εταιρεία.