6 Γρήγοροι Τρόποι να αυξήσετε την Ταχύτητα Φόρτωσης του Website σας

  1. Home
  2. Blog
  3. Article detail
6 Γρήγοροι Τρόποι να αυξήσετε την Ταχύτητα Φόρτωσης του Website σας

Η ταχύτητα φόρτωσης του website σας μπορεί να είναι αιτία πτώσης για την online σας επιχείρησης.

Η αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης του website σας, είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα για την επιχείρησή σας και προσφέρει σημαντικά online χαρακτηριστικά, όπως βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, αύξηση των ποσοστών μετατροπών, βελτίωση της κατάταξης στις αναζητήσεις και πολλά άλλα.

Πώς μπορείτε όμως να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης του wesite σας;

 

6 Γρήγοροι Τρόποι να αυξήσετε την Ταχύτητα Φόρτωσης του Website σας

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τι είναι η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, γιατί είναι τόσο σημαντική και θα δούμε 6 απλούς και γρήγορους τρόπους, με τους οποίους οι ιδιοκτήτες online επιχειρήσεων μπορούν να την αυξήσουν σταδιακά.

Τι είναι η ταχύτητα φόρτωσης ενός website;

Η ταχύτητα φόρτωσης ενός website, είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας browser ενός χρήστη, για να φορτώσει πλήρως μια σελίδα και να την εμφανίσει.

Περιλαμβάνει έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται το πρόγραμμα περιήγησης, δηλαδή ο browser για να λάβει το πρώτο byte πληροφοριών από τον Server (δηλαδή Time To First Byte), τον χρόνο που απαιτείται για την απόδοση και την εμφάνιση περιεχομένου και τη συνολική ανταπόκριση ενός website ή σελίδα, σε διάφορες αλληλεπιδράσεις από τον χρήστη. Η ταχύτητα φόρτωσης μίας ιστοσελίδας, είναι κρίσιμη για την εμπειρία χρήστη (UX) και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανοποίηση των χρηστών του διαδικτύου, την αφοσίωσή τους αλλά και τα ποσοστά μετατροπών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιστοσελίδες που φορτώνουν σε 1 δευτερόλεπτο, έχουν ποσοστά μετατροπών 3 φορές υψηλότερα από ιστοσελίδες που φορτώνουν σε 5 δευτερόλεπτα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ταχύτητα Φόρτωσης Ιστοσελίδας;

Από τεχνολογικής άποψης, η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η απόδοση του server – Web Hosting, δηλαδή τη Φιλοξενία της ιστοσελίδας σας, η καθυστέρηση του δικτύου, η αποτελεσματικότητα του κώδικα και η βελτιστοποίηση του μεγέθους αρχείων.

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται “βουνό”, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω: τα οφέλη από τη βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, μπορεί να είναι αναρίθμητα.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο βασικούς λόγους που η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, είναι εξαιρετικά κρίσιμη:

  • Εμπειρία Χρήστη (UX). Οι ταχύτεροι χρόνοι φόρτωσης ιστοσελίδας, οδηγούν σε καλύτερη εμπειρία χρήστη, μειώνοντας τα ποσοστά εγκατάλειψης και αυξάνοντας την αφοσίωσή τους σε εσάς. Σύμφωνα με την Google, καθώς ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας κυμαίνεται από 1 sec έως 10 sec, η πιθανότητα εγκατάλειψης της ιστοσελίδας από έναν χρήστη smartphone, αυξάνεται κατά 123%.
  • Ποσοστά μετατροπής (Convertion rates). Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιστοσελίδες που φορτώνουν σε 1 δευτερόλεπτο, έχουν ποσοστά μετατροπών 3 φορές υψηλότερα από ιστοσελίδες που φορτώνουν σε 5 δευτερόλεπτα.
  • Καλύτερη κατάταξη στις αναζητήσεις. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, είναι ένας βασικός παράγοντας κατάταξης για τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Αυτό αποδεικνύεται και μέσα από έρευνες και μελέτες του κλάδου.
  • Αύξηση Εσόδων. Είναι λογικό, αλλά θα πρέπει να το αναλύσουμε: Η βελτιωμένη ταχύτητα φόρτωσης μίας ιστοσελίδας, επηρεάζει άμεσα τα έσοδά της. Η Amazon, ανέφερε αύξηση 1% στα έσοδα για κάθε 100 ms βελτίωση του χρόνου φόρτωσης της σελίδας της.

Πώς θα αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας

Αναλύσαμε το τι είναι ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας και γιατί είναι τόσο κρίσιμη. Ας δούμε και τον τρόπο, το πώς θα βελτιστοποίησουμε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας. Ακολουθούν 6 top στρατηγικές για να πετύχεται την αναμενόμενη αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

1. Συμπίεση και μετατροπή (Βελτιστοποίηση) των εικόνων της ιστοσελίδας σας

Όποιοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με θέματα διαδικτύου, πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη ότι η βελτιστοποίηση των εικόνων είναι το πιο εύκολο και πιο παραγωγικό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον μεγάλο χρόνο φόρτωσης ιστοσελίδας και να αυξήσετε τις βαθμολογίες σας στο Google PageSpeed ​​Insights.

Google PagespeedGoogle PageSpeed Insights 

Ας δούμε μια τέτοια αναφορά:

Αν προσπαθείτε να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, το PageSpeed ​​Insights και το GTmetrix είναι τα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το πετύχετε. Είναι δωρεάν εργαλεία, γρήγορα (συνήθως) και παρέχουν λίστες με στοιχεία ενεργειών (και κατά προσέγγιση εξοικονόμηση εύρους ζώνης) που μπορείτε να αποκλείσετε για να μειώσετε τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας σας.

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε σε αυτήν την αναφορά είναι ότι η αρχική σελίδα, περνά την αξιολόγηση Core Web Vitals. Κάθε μία από αυτές τις μετρήσεις, σχετίζεται με την ταχύτητα της σελίδας σας και πρέπει να δώσουμε ιδαίτερη προσοχή. Τα Core Web Vitals αποτελούν παράγοντα κατάταξης του πόσο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης κατατάσσει η Google την ιστοσελίδα σας, άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο.

Όλα αυτά τα στοιχεία και τις μετρήσεις, θα πρέπει να τα βλέπετε περισσότερο ως σημεία αναφοράς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε την απόδοση, καθώς βελτιστοποιείτε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Δηλαδή, μην αγχωθείτε αν είστε κάτω από τη βάση και δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα σε όλα αυτά που διαβάζετε που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να βελτιώσετε την ταχύτητα του της ιστοσελίδας σας. Δείτε ακριβώς κάτω από την ενότητα της απόδοσης:

Όπως μπορείτε να δείτε, τα στοιχεία που σχετίζονται με εικόνες καταλαμβάνουν δύο και τρεις θέσεις στη λίστα της Google. Αυτό είναι το φυσιολογικό, όταν εκτελείτε αυτήν την αναφορά για την ιστοσελίδα σας για πρώτη φορά. Θα εστιάσουμε σε “εικόνες με σωστό μέγεθος”. Ας κλικάρουμε και ας δούμε τι μας λέει η Google:

Για να γνωρίζετε: Οτιδήποτε πάνω από 500 KB (kilobytes) είναι αρκετά μεγάλο. Και πραγματικά, στη σημερινή εποχή της προβολής εικόνων επόμενης γενιάς, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ, να είναι πάνω από 250 KB.

Επομένως, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για το παραπάνω website.

Πώς θα βελτιστοποιούσε κανείς αυτές τις εικόνες;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι βελτιστοποίησης εικόνας:

  • Εκτελέστε την εικόνα μέσω ενός δωρεάν εργαλείου συμπίεσης εικόνων, όπως είναι το TinyPNG ή το compressor.io ή το ανοιχτού λογισμικoύ πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών GIMP (όπου μπορείτε να επεξεργασία της εικόνας σας και ως μέγεθος αλλά και ως μορφή (Αρχείο > Εξαγωγή ως > webp ή avif) και ανεβάστε ξανά την εικόνα στην ιστοσελίδα.

 

Υπάρχει επίσης ένα δωρεάν εργαλείο το cloudconvert.com για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή τους.

Το WebP ενδείκνυται για μια πιο συμπιεσμένη έκδοση, οπότε αν το CMS σας το αποδέχεται, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μορφή αρχείων εικόνων.

Κάντε μαζική συμπίεση των PNG και JPG ή μετατροπή των εικόνων σας σε μορφή WebP. Εάν χρησιμοποιείτε ένα WordPress CMS, μπορείτε να κατεβάσετε συγκεκριμένο plugin. Η συμπίεση εικόνας είναι πραγματικά το πιο εύκολο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για την αύξηση φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Αξιοποιήστε τις παραπάνω μεθόδους που προτείνουμε και θα δείτε τις βαθμολογίες της ταχύτητάς σας να ανεβαίνουν συνεχώς.

2. Lazy Loading στις Εικόνες

Το Lazy loading είναι το δεύτερο στοιχείο που αφορά τις εικόνες σε μια ιστοσελίδα και θα αναλύσουμε, γιατί βρίσκεται συχνά στην κορυφή των αναφορών της Google.

Η σύσταση “Καθυστέρηση φόρτωσης εικόνων εκτός οθόνης” – Κάθε φορά που το βλέπετε αυτό, να γνωρίζετε ότι η Google αναφέρεται σε lazy loading. Το Lazy loading, ορίζεται ως εξής: Σάς επιτρέπει να καθυστερήσετε να εμφανίσετε τα στοιχεία της σελίδας με την τεχνική lazy loading, μέχρι να ανοίξει η σελίδα σας. Είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ένας χρήστης “μπαίνει” στον ιστοσελίδα σας και δεν θα κλικάρει κάπου αλλού, προτού πραγματοποιήσει η ιστοσελίδα σας τη βαριά δουλειά φόρτωσης ορισμένων από τα μεγαλύτερα στοιχεία της. 

Ανάλογα με το είδος του CMS που χρησιμοποιείτε, είτε πρόκειται για Shopify, WordPress κοκ μπορείτε να εξαλείψετε τη συμπίεση της εικόνας και την οκνηρή φόρτωσή της με μια απλή και γρήγορη κίνηση. Το WordPress, για παράδειγμα, έχει διάφορα plugins όπως είναι το Smush, που εφαρμόζουν lazy loading και μαζική συμπίεση αντί για εσάς.

3. Βελτιστοποίηση για κινητά!

Τώρα που είδατε τη δύναμη του PageSpeed ​​Insights της Google και στην πράξη. Ανάλογα με το επιχειρηματικό σας ύφος και τη φύση της ιστοσελίδας σας, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να λαμβάνετε περισσότερη επισκεψιμότητα από κινητά από ό,τι από desktop υπολογιστές ή laptops.

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο Google Analytics για να μάθετε το ακριβές ποσοστό. Ακόμη και ιστοσελίδες με ισχυρές βαθμολογίες  Google pagespeed για υπολογιστές desktop, συχνά έχουν χαμηλή βαθμολογία για κινητές συσκευές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κινητά έχουν δικές τους συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσετε για να επιτύχετε τη βέλτιστη ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας. Για παράδειγμα:

Το 38 φαίνεται πολύ χαμηλή τιμή. Αν όμως δεν έχετε εργαστεί ποτέ για την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας για κινητά, είναι πολύ πιθανό να δείτε κάτι παρόμοιο αλλά και χειρότερο. Οι περισσότεροι παραμελούν τον τομέα αυτό, με άσχημα αποτελέσματα. Είναι κάτι νέο για όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, άρα σκεφτείτε το ενδεχόμενο οι ανταγωνιστές σας να μην έχουν ασχοληθεί καθόλου με αυτό το ζήτημα. Άρα, εσείς πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την βαθμολογία ως μια ευκαιρία για να προχωρήσετε μπροστά.

4. Μειώστε την αχρησιμοποίητη JavaScript

Ακόμα μία σύσταση που η Google παραθέτει συχνά στην κορυφή των αναφορών PageSpeed ​​Insights. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μείωση αχρησιμοποίητης JavaScript.

Μια γρήγορη σημείωση: θα δείτε συχνά τη συμπίεση κώδικα (σε αντίθεση με τη μείωση) να αναφέρεται επίσης σε αυτήν την αναφορά, αλλά τελικά η πιθανή εξοικονόμηση είναι γενικά πολύ χαμηλότερη.

Εδώ, μπορεί να εξοικονομήσει 198 KiB. Οι μεγαλύτεροι “ένοχοι” εδώ είναι σχεδόν σενάρια τρίτων. Διάφορες πλατφόρμες διαφημίσεων, το Google Analytics και παρόμοια τέτοια εργαλεία, μπορούν να εμποδίσουν την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Το θέμα εδώ δεν είναι να αφαιρεθούν όλα αυτά. Είναι να δείτε τι χρειάζεστε πραγματικά από όλα αυτά και τι όχι. Για παράδειγμα: ενεργοποιήσατε ένα pixel του Facebook σε μια σελίδα προορισμού που έχετε δημιουργήσει ειδικά για μια καμπάνια Google Ads; Από την πλευρά της η Google, διαθέτει κάποια χρήσιμη τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο μείωσης του JavaScript σε μια δεδομένη κατάσταση, ανάλογα με το CMS που διαθέτετε. Και πάλι, η ιδέα δεν είναι να αφαιρέσετε τα πάντα, μόνο αυτά που δεν χρησιμοποιείτε. Λάβετε υπόψη ότι η εξοικονόμηση εύρους ζώνης 198 KiB είναι εξαιρετική, αλλά είναι πιθανό να το πετύχατε συμπιέζοντας μια εικόνα. Αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να αφιερώσετε τον πολύτιμο χρόνο σας μόνο στα στοιχεία της αναφοράς του google pagespeed που πρόκειται να σας αποφέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

5. Αξιοποιήστε ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN)

Το CDN είναι ένα δίκτυο κατανεμημένων διακομιστών που τοποθετούνται σε κέντρα δεδομένων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Σκοπός του είναι να παρέχει περιεχόμενο και άλλα στοιχεία (σκεφτείτε: εικόνες, βίντεο, CSS, κ.λπ.) στους χρήστες πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα.

Τα CDN λειτουργούν με την αποθήκευση περιεχομένου σε διακομιστές που βρίσκονται πιο κοντά στους τελικούς χρήστες. Αυτό μειώνει τις φυσικές αποστάσεις που χρειάζονται για να ταξιδέψουν, γεγονός που μειώνει την καθυστέρηση και βελτιώνει την ταχύτητα. Δείτε μια απλή εικόνα του πώς είναι ένα τέτοιο δίκτυο:

Μία Φιλοξενία Ιστοσελίδας  – Hosting με CDN παρέχει πολλά οφέλη που συμβάλλουν στη βελτίωση της ταχύτητας του website.

Ποια είναι τα 3 κορυφαία οφέλη του CDN:

  • Μειωμένη καθυστέρηση. Με την παράδοση περιεχομένου από διακομιστές πιο κοντά στην τοποθεσία του χρήστη, τα CDN ελαχιστοποιούν τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των δεδομένων, μειώνοντας σημαντικά τον λανθάνοντα χρόνο και βελτιώνοντας τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας.
  • Εξισορρόπηση φόρτου. Τα CDN διανέμουν την εισερχόμενη κίνηση σε πολλούς servers, αποτρέποντας την υπερκάλυψη οποιουδήποτε server και διασφαλίζοντας σταθερή απόδοση ακόμη και σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.
  • Προσωρινή αποθήκευση στατικού περιεχομένου. Τα CDN αποθηκεύουν προσωρινά το στατικό περιεχόμενο, όπως εικόνες, αρχεία CSS και scripts, αποθηκεύοντάς τα σε edge servers για ταχύτερη ανάκτηση. Αυτό μειώνει το φόρτο στον διακομιστή προέλευσης και επιταχύνει την παράδοση του περιεχομένου.

Για να ρυθμίσετε ένα CDN, πρέπει να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας που θα σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία web hosting.

Ανακαλύψτε πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων.

6. Ενεργοποιήστε την προσωρινή αποθήκευση του browser

Η προσωρινή αποθήκευση του browser είναι η διαδικασία αποθήκευσης πόρων τοπικά στη συσκευή ενός χρήστη την πρώτη φορά που επισκέπτεται ένα website. Αυτοί οι πόροι χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για επόμενες επισκέψεις, αντί να ληφθούν ξανά από τον διακομιστή.

Η προσωρινή αποθήκευση είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης του website. Για να ρυθμίσετε την προσωρινή αποθήκευση του προγράμματος περιήγησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τον sever σας ώστε να περιλαμβάνει κεφαλίδες ελέγχου προσωρινής μνήμης στα HTTP requests. Αυτές οι κεφαλίδες καθορίζουν σε πόσο χρόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης θα πρέπει να αποθηκεύσει στην κρυφή μνήμη τους πόρους, πριν ελέγξει για ενημερώσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε μεγαλύτερο χρόνο λήξης (ένα έτος) για στατικούς πόρους όπως εικόνες, CSS και αρχεία JavaScript και μικρότερο χρόνο λήξης για δυναμικό περιεχόμενο όπως σελίδες HTML. Επίσης, ελέγξτε την κατάστασή σας. Αφού κάνετε αλλαγές, ελέγξτε ξανά την ιστοσελίδα σας στο PageSpeed ​​Insights για να δείτε τι βελτίωση έχει γίνει. Με την αποτελεσματική εφαρμογή της προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης, μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση του website σας, να μειώσετε τον φόρτο του server και να παρέχετε μια ταχύτερη και πιο ομαλή εμπειρία περιήγησης ιστοσελίδας για τους επισκέπτες σας.

Διαβάστε ακόμα: 3 δωρεάν εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023