12 συμβουλές για αυξήσετε την ταχύτητα του WordPress site σας

  1. Home
  2. Κατασκευή ιστοσελίδας
  3. Article detail
12 συμβουλές για αυξήσετε την ταχύτητα του WordPress site σας

Θέλετε να επιταχύνετε το WordPress site σας και να φορτώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται; Οι σελίδες γρήγορης φόρτωσης βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών, αυξάνουν τις προβολές σελίδας και βοηθούν το site σας στο SEO. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές βελτιστοποίησης ταχύτητας WordPress για να αυξήσετε την απόδοση και να επιταχύνετε τον ισότοπο σας.

Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τα πάντα από το γιατί η ταχύτητα είναι σημαντική, τι επιβραδύνει το site σας και τα ενεργά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αμέσως την ταχύτητα του.

Γιατί η ταχύτητα είναι σημαντική για την ιστοσελίδα μου;

Μελέτες δείχνουν ότι από το 2000 έως το 2016, ο μέσος όρος προσοχής του ανθρώπου μειώθηκε από 12 δευτερόλεπτα σε 7 δευτερόλεπτα.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως ιδιοκτήτη ενός website;

Έχετε πολύ λίγο χρόνο για να δείξετε στους χρήστες το περιεχόμενό σας και να τους πείσετε να μείνουν στον ιστότοπό σας.

Ένας αργός ιστότοπος σημαίνει ότι οι χρήστες ενδέχεται να τον εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη περίπτωσης περιελάμβανε την Amazon, την Google και άλλους μεγαλύτερους ιστότοπους, μια καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου στον χρόνο φόρτωσης σελίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μετατροπών κατά 7%, 11% λιγότερες προβολές σελίδων και μείωση της ικανοποίησης του πελάτη κατά 16%.

Επιπλέον, η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν ήδη αρχίσει να “τιμωρούν” τους πιο αργούς ιστότοπους, πιέζοντάς τους στα αποτελέσματα αναζήτησης, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερη επισκεψιμότητα για αργούς ιστότοπους.

Για να συνοψίσουμε όλα αυτά, αν θέλετε περισσότερη επισκεψιμότητα, συνδρομητές και έσοδα από τον ιστότοπό σας, τότε πρέπει να κάνετε την ιστοσελίδα σας  ΓΡΗΓΟΡΗ!

Πώς να ελέγξετε το WordPress Website Speed;

Συχνά οι αρχάριοι πιστεύουν ότι ο ιστοχώρος τους είναι ΟΚ μόνο και μόνο επειδή δεν το αισθάνονται αργό. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.

Εφόσον επισκέπτεστε συχνά τον δικό σας ιστότοπο, τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης, όπως ο Chrome, αποθηκεύουν τον ιστότοπό σας στην προσωρινή μνήμη (cache) αυτό σημαίνει ότι μόλις ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε μια διεύθυνση ο browser μας φορτώνει το site σχεδόν αμέσως λόγω προσωρινής μνήμης.

Ωστόσο, ένας κανονικός χρήστης που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας για πρώτη φορά ενδέχεται να μην έχει την ίδια εμπειρία με εσάς.

Στην πραγματικότητα, οι χρήστες σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες θα έχουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία της ιστοσελίδας σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε να δοκιμάσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το test ταχύτητας WordPress του IsItWP.

Είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό εργαλείο που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την ταχύτητα του ιστοτόπου σας.

Ένας καλός χρόνος φόρτωσης σελίδας είναι κάτω από 2 δευτερόλεπτα

Τι επιβραδύνει την ιστοσελίδα σας;

Η αναφορά δοκιμής ταχύτητας θα έχει πιθανώς πολλές προτάσεις για βελτίωση. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι τεχνική ορολογία που είναι δύσκολο για τους αρχαρίους να καταλάβουν.

Η εκμάθηση του τι επιβραδύνει τον ιστότοπό σας είναι το κλειδί για τη βελτίωση των επιδόσεων και για τη λήψη ευφυέστερων μακροπρόθεσμων αποφάσεων.

Οι κύριες αιτίες για μια αργή ιστοσελίδα WordPress είναι:

Web Hosting – Όταν ο web hosting server σας δεν έχει ρυθμιστεί σωστά μπορεί να  βλάψει την ταχύτητα του site σας.

Διαμόρφωση WordPress – Εάν ο ιστότοπος WordPress δεν προβάλλει προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες, τότε θα επιβαρύνει υπερβολικά τον διακομιστή σας, προκαλώντας έτσι την αργή εμφάνιση του ιστότοπού σας.

Μέγεθος σελίδας – Κυρίως εικόνες που δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για web.

Περιττά/κακογραμμένα Plugins – Εάν χρησιμοποιείτε ένα κακώς προγραμματισμένο plugin, τότε μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον ιστότοπό σας.

Scripts – Iframes, όπως διαφημίσεις, γραμματοσειρές κ.λπ., μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην απόδοση του ιστότοπού σας.

Τώρα που ξέρετε τι επιβραδύνει τον ιστότοπό σας, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να επιταχύνουμε τον ιστότοπό σας στο WordPress.

Η σημασία της καλής φιλοξενίας

Η υπηρεσία φιλοξενίας παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του ιστότοπου. Ένας καλός πάροχος λαμβάνει τα επιπλέον μέτρα για να βελτιστοποιήσουν την ιστοσελίδα σας.

Ωστόσο, στην κοινόχρηστη φιλοξενία, μοιράζεστε πόρους διακομιστή με πολλούς άλλους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο γειτονικός σας έχει πολλή κίνηση, τότε μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την απόδοση του διακομιστή, η οποία με τη σειρά του θα επιβραδύνει τον ιστότοπό σας.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μια VPS υπηρεσία φιλοξενίας σας δίνουν τις πιο βελτιστοποιημένες διαμορφώσεις για να τρέξετε το WordPress site σας.

Επιτάχυνση του WordPress με απλά βήματα

Γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση αλλαγών στη διαμόρφωση του ιστότοπού σας μπορεί να είναι μια τρομακτική σκέψη για αρχάριους, ειδικά αν δεν είστε σχετικός.

Αλλά μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι. Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες χρήστες του WordPress να βελτιώσουν την απόδοση του WordPress site τους.

Θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να επιταχύνετε τον ιστότοπό σας με μερικά μόνο κλικ (δεν απαιτείται γνώση κώδικα).

Εγκαταστήστε ένα WordPress Caching Plugin

[!] Οποιαδήποτε εγκατάσταση, ή παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σας, γίνεται με την δική σας ευθύνη. Για αυτό προσέξτε σε κάθε περίπτωση να έχετε πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.

Οι σελίδες του WordPress είναι “δυναμικές”.  Για να δημιουργήσετε τις σελίδες σας, το WordPress πρέπει να εκτελέσει μια διαδικασία για να βρει τις απαιτούμενες πληροφορίες, να τις βάλει μαζί και στη συνέχεια να τις εμφανίσει στον χρήστη.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά βήματα και μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τον ιστότοπό σας όταν έχετε πολλαπλά άτομα που σας επισκέπτονται ταυτόχρονα.

Γι ‘αυτό συνιστούμε κάθε ιστοσελίδα του WordPress να χρησιμοποιεί ένα plugin προσωρινής αποθήκευσης. Η προσωρινή αποθήκευση μπορεί να κάνει την ιστοσελίδα σας οπουδήποτε από 2x έως 5 φορές γρηγορότερα.

Το plugin της προσωρινής αποθήκευσης δημιουργεί ένα αντίγραφο της σελίδας μετά την πρώτη φόρτωση της, στη συνέχεια, εξυπηρετεί αυτήν την αποθηκευμένη έκδοση σε κάθε επόμενο χρήστη!

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, ο διακομιστής σας ανακτά πληροφορίες από μια βάση δεδομένων MySQL και τα αρχεία σας PHP. Στη συνέχεια, τα βάζει όλα μαζί σε περιεχόμενο HTML που προσφέρεται στον χρήστη.

Είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά μπορείτε να παραλείψετε πολλά από αυτά όταν χρησιμοποιείτε την προσωρινή αποθήκευση.

Υπάρχουν πολλά καλά WordPress caching plugins διαθέσιμα, αλλά σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε είτε το WP Rocket (premium) είτε το WP Super Cache plugin (δωρεάν).

Βελτιστοποιήστε τις εικόνες για περισσότερη ταχύτητα


Οι εικόνες φέρνουν τη ζωή στο περιεχόμενό σας και βοηθούν στην ενίσχυση της ιστοσελίδας σας. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση έγχρωμων οπτικών στοιχείων καθιστά τους ανθρώπους κατά 80% πιο πιθανό να διαβάσουν το περιεχόμενό σας.

Ωστόσο, αν οι εικόνες σας δεν είναι βελτιστοποιημένες, τότε θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο από βοηθώντας σας. Στην πραγματικότητα, οι μη βελτιστοποιημένες εικόνες είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα ταχύτητας που βλέπουμε στις  ιστοσελίδες.

διαβάστε επίσηςΠως ανεβάζω τις εικόνες μου για να βγω πρώτος στην Google;

Πριν ανεβάσετε μια φωτογραφία απευθείας από το τηλέφωνό σας ή τη φωτογραφική μηχανή σας, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για τη βελτιστοποίηση των εικόνων σας για web.

Στις αρχικές τους μορφές, αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να έχουν τεράστια μεγέθη. Αλλά βάσει της μορφής αρχείου εικόνας και της συμπίεσης που επιλέγετε στο λογισμικό επεξεργασίας, μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος της εικόνας σας έως και 5 φορές.

Στο Weblb, χρησιμοποιούμε μόνο δύο μορφές εικόνας: JPEG και PNG.

Τώρα ίσως να αναρωτιέστε: ποια είναι η διαφορά;

Λοιπόν, η μορφή εικόνας PNG είναι ασυμπίεστη. Όταν συμπιέζετε μια εικόνα χάνει ορισμένες πληροφορίες, έτσι μια ασυμπίεστη εικόνα θα είναι υψηλότερη σε ποιότητα με περισσότερες λεπτομέρειες. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου, οπότε η φόρτωση απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Το JPEG, από την άλλη πλευρά, είναι μια μορφή συμπιεσμένου αρχείου που μειώνει ελαφρώς την ποιότητα της εικόνας, αλλά είναι σημαντικά μικρότερη σε μέγεθος.

Εάν η εικόνα μας έχει πολλά διαφορετικά χρώματα, τότε χρησιμοποιούμε JPEG.

Αν είναι μια απλούστερη εικόνα ή χρειαζόμαστε μια διαφανή εικόνα, τότε χρησιμοποιούμε PNG.

Η πλειοψηφία των εικόνων μας πρέπει είναι JPEG.

Βέλτιστες πρακτικές βελτιστοποίησης της απόδοσης.

Αφού εγκαταστήσετε ένα plugin προσωρινής αποθήκευσης και βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας, θα παρατηρήσετε ότι ο ιστότοπός σας θα αρχίσει να φορτώνεται πολύ πιο γρήγορα.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να κάνετε τον ιστότοπό σας όσο το δυνατόν γρηγορότερο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις βέλτιστες πρακτικές που αναφέρονται παρακάτω.

Αυτές οι συμβουλές δεν είναι πολύ τεχνικές, επομένως δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κανέναν κώδικα για την υλοποίησή τους. Αλλά η χρήση τους θα αποτρέψει κοινά προβλήματα που θα επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας.

Κρατήστε το WordPress ενημερωμένο

Ως καλά διατηρημένο CMS ανοιχτού κώδικα, το WordPress ενημερώνεται συχνά. Κάθε ενημέρωση δεν θα προσφέρει μόνο νέες λειτουργίες, αλλά θα διορθώσει επίσης ζητήματα ασφάλειας και σφάλματα. Τα θέματα WordPress και τα plugins μπορεί να έχουν τακτικές ενημερώσεις.

Ως ιδιοκτήτης ιστοτόπου, είναι δική σας ευθύνη να διατηρείτε τον ιστότοπο, το θέμα και τα plugins του WordPress ενημερωμένα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Εάν δεν το κάνετε αυτό, ο ιστότοπός σας θα είναι αργός και αναξιόπιστος και θα σας κάνει ευάλωτους σε θέματα ασφαλείας.

Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN)

Θυμηθείτε πώς αναφέραμε παραπάνω ότι οι χρήστες σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες ενδέχεται να έχουν διαφορετικούς χρόνους φόρτωσης στον ιστότοπό σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η τοποθεσία των web hosting servers σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα του site σας.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων έχει τους διακομιστές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας επισκέπτης που είναι επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δει γενικά ταχύτερους χρόνους φόρτωσης από έναν επισκέπτη στην Ινδία.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN), μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των χρόνων φόρτωσης για όλους τους επισκέπτες σας.

Ένα CDN είναι ένα δίκτυο αποτελούμενο από διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Κάθε διακομιστής θα αποθηκεύσει τα “στατικά” αρχεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ιστοτόπου σας.

Αυτά τα στατικά αρχεία περιλαμβάνουν αμετάβλητα αρχεία όπως εικόνες, CSS και JavaScript.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα CDN, κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, εμφανίζονται αυτά τα στατικά αρχεία από όποιον διακομιστή είναι πιο κοντά σε αυτόν. Ο δικός σας διακομιστής φιλοξενίας ιστοσελίδων θα είναι επίσης ταχύτερος δεδομένου ότι το CDN κάνει πολλή δουλειά.

Μην μεταφέρετε αρχεία ήχου / βίντεο απευθείας από το site σας

Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες φιλοξενίας βίντεο όπως το YouTube

Η φιλοξενία μεγάλων αρχείων πολυμέσων (βίντεο κατά κύριο λόγω) αυξάνει σημαντικά τα μεγέθη αντιγράφων ασφαλείας και δυσκολεύει να επαναφέρετε π.χ. το WordPress site σας εάν θελήσετε να κάνετε μια ανάκτηση.

Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία ήχου και βίντεο φιλοξενίας όπως το YouTube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud, κλπ.

Το WordPress διαθέτει μια ενσωματωμένη δυνατότητα ενσωμάτωσης βίντεο, ώστε να μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL του βίντεο απευθείας στην ανάρτησή σας και να ενσωματωθεί αυτόματα.

Χρησιμοποιήστε την τελευταία έκδοση PHP

Το WordPress γράφεται κυρίως στη γλώσσα προγραμματισμού PHP. Είναι μια γλώσσα που συνδέεται με τον διακομιστή, που σημαίνει ότι είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στον server.

Όλες οι καλές εταιρείες φιλοξενίας χρησιμοποιούν την πιο σταθερή έκδοση PHP στους διακομιστές τους. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η εταιρεία φιλοξενίας σας τρέχει μια ελαφρώς παλαιότερη έκδοση PHP.

Η νεότερη PHP 7 είναι δύο φορές ταχύτερη από τις προηγούμενες εκδόσεις. Αυτή θα δώσει μια τεράστια ώθηση στην απόδοση στο site σας.

Μπορείτε να δείτε ποια έκδοση PHP χρησιμοποιεί ο ιστότοπός σας εγκαθιστώντας και ενεργοποιώντας το plugin της έκδοσης πληροφοριών.

Με την ενεργοποίηση, το plugin θα εμφανίσει την έκδοση PHP σας στην περιοχή υποσέλιδου του πίνακα ελέγχου του WordPress admin.

Εάν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί μια έκδοση χαμηλότερη από την PHP 7, τότε ζητήστε από τον παροχέα φιλοξενίας σας να την ενημερώσει για εσάς.

Αυτό είναι! Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα και την απόδοση του WordPress site σας.

Προχωρήστε και δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας πριν και μετά την εφαρμογή αυτών των βέλτιστων πρακτικών. Θα εκπλαγείτε ότι αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν την απόδοση του WordPress.