Τι Είναι και Πότε χρειάζομαι CDN για την ιστοσελίδα μου;

  1. Home
  2. SEO
Τι Είναι και Πότε χρειάζομαι CDN για την ιστοσελίδα μου;

Έφτασε η ώρα που σας είπαν πως χρειάζεστε επειγόντως CDN για την ιστοσελίδα σας, ή απλά έχετε ακούσει για τη χρησιμότητα του; Σε κάθε περίπτωση, πρέπει καταρχάς να μάθετε ακριβώς τι είναι, τι κάνει και πότε το χρειαζόμαστε το CDN.

CDN σημαίνει Content Delivery Network

Δηλαδή Δίκτυο Μεταφοράς Περιεχομένου. Ένα δίκτυο από υπολογιστές – διακομιστές (servers) ανά τον κόσμο οι οποίοι μεταφέρουν το περιεχόμενο μας.

Περιεχόμενο για το CDN είναι κυρίως οι εικόνες, τα βίντεο, ο ήχος και όλα τα στατικά αρχεία (συνήθως γραφικά, γραμματοσειρές και αρχεία στυλ CSS της ιστοσελίδας σας).

Σε τι διαφέρει το CDN από τον απλό Server;

Το CDN ουσιαστικά βοηθάει τον Server. Το CDN είναι πρακτικά ένα δίκτυο από δευτερεύοντες servers, οι οποίοι αντιγράφουν όλο το στατικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας (εικόνες, γραφικά, βίντεο) που βρίσκονται στον κύριο server, και το διανέμουν στους πλησιέστερους σε αυτούς επισκέπτες.

Για παράδειγμα, αν η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται στην Αμερική, τότε:

  1. ΧΩΡΙΣ CDN: ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας από Ισπανία, θα περιμένει περίπου 2″ ώστε ο browser του υπολογιστή του να συνδεθεί απευθείας στον server στην Αμερική.
  2. Με ΧΡΗΣΗ CND: ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας από Ισπανία, θα περιμένει περίπου 0,5″ ώστε ο browser του υπολογιστή του να συνδεθεί στον πλησιέστερο βοηθητικό server από το CDN, o οποίος βρίσκεται στην Αγγλία.

Origin Server: Ο κύριος Server σας. User: Επισκέπτης της ιστοσελίδας σας.
User Connection: Η σύνδεση του επισκέπτη. CDN Connection: Η σύνδεση του CDN.

Τι σημαίνει αυτό για την ιστοσελίδα μου;

Αρχικά, μπορεί να μας ακούγεται ως μια απλή τεχνική βελτίωση της ιστοσελίδας, αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Όταν η ιστοσελίδα σας “σερβίρεται” μέσω CDN τότε απολαμβάνετε τα ακόλουθα:

  1. Μεγαλύτερη Ασφάλεια, λόγω του ότι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση στον κύριο server, αλλά στους “κλώνους” αυτού, δηλαδή στο δίκτυο υπολογιστών CDN.
  2. Μεγαλύτερη Ταχύτητα στην φόρτωση της ιστοσελίδας. Για την ακρίβεια, πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτωσης. Ο κύριος server σας, σερβίρει μόνο τα δυναμικά αρχεία, κυρίως κείμενα, και το δίκτυο CDN σερβίρει τα στατικά αρχεία, σε πολύ λιγότερη απόσταση, και σε πολύ λιγότερο χρόνο. Και αποφορτίζεται ο κύριος server αλλά και σερβίρονται τα στατικά αρχεία πολύ πιο άμεσα.
  3. Διαθεσιμότητα Απρόσκοπτης Λειτουργίας λόγω και της Ασφάλειας αλλά λόγω και της Ταχύτητας. Ο κύριος server σας είναι πιο ξεκούραστος, και απαλαγμένος από κακοήθης επισκέψεις.
  4. SEO. Το έχουμε ήδη αναφέρει ξανά· ότι δηλαδή η Φιλοξενία της ιστοσελίδας σας είναι το πρώτο κριτηριο για την Google.

Προσέξτε στο ακόλουθο παράδειγμα, πως μειώθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των χρηστών (User) και του κύριου server (Origin Server) ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

 

Χρειάζεστε την λειτουργία CDN για την ιστοσελίδα σας;

Αποκτήστε την από 13€/μήνα (για ιστοσελίδες σε κοινόχρηστη φιλοξενία) και

από 29€/μήνα (VPS Servers)

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

2 σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.