Έτοιμο ή χειροποίητο ρούχο;

  1. Home
  2. Κατασκευή ιστοσελίδας
Έτοιμο ή χειροποίητο ρούχο;

Αφού πλέον εμπεδώσαμε γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ιστοσελίδας, σε κάθε ανταγωνιστική, σύγχρονη επιχείρηση, θα δούμε πώς να αποφασίσουμε για το “ρούχο” που θα φοράει η ιστοσελίδα μας.

Όταν λέμε “ρούχο”, εννοούμε το Template, την εικόνα δηλαδή της ιστοσελίδας. Το Template περιλαμβάνει όλα τα γράμματα, σχήματα, χρώματα, κουμπιά, sliders κλπ. της ιστοσελίδας μας. Αποτελεί το σχεδιαστικόεικαστικό μέρος της ιστοσελίδας ή αλλιώς την “μακέτα” της.

Έχετε δύο επιλογές στην επιλογή Template για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας:

  1. Χειροποίητο Template
  2. Έτοιμο Template

Χειροποίητο λέγεται το Template, το οποίο δημιουργείται “from the scratch” εκ του μηδενός δηλαδή.  Το εικαστικό αποτέλεσμα είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στις ανάγκες του πελάτη και της επιχείρησης του. Ένα από τα πλεονεκτήματα του χειροποίητου Template είναι ότι ο πελάτης μπορεί να παρακολουθεί την δημιουργία από την αρχή, και να επεμβαίνει με σχεδιαστικές αλλαγές  ανάλογα με την εταιρική εικόνα που θέλει να προωθήσει, το marketing plan και τις εκάστοτε ανάγκες του.

Το έτοιμο Template είναι μια μακέτα που έχει ήδη κατασκευαστεί και κυκλοφορεί στο εμπόριο για όποιον θέλει να την αγοράσει. Αποτελεί μια μαζική παραγωγή μακετών και διάθεση τους προς πώληση στο ευρύ κοινό. Τα κοστολόγια είναι πολύ χαμηλά και μπορείτε να βρείτε ένα “κουστούμι” ακόμα και δωρεάν. Ο χρόνος κατασκευής μιας ιστοσελίδας με έτοιμο Template είναι μικρότερος από την ολοκλήρωση ενός project με χειροποίητο Template.

Και σας ρωτώ: ” θα πηγαίνατε σε μια επίσημη εταιρική παρουσίαση με ένα δωρεάν κουστούμι;”

Έτοιμο vs Χειροποίητο Template

Προκειμένου να κάνετε την σωστή επιλογή Template δείτε τα προτερήματα και ελαττώματα της κάθε επιλογής:

  • Προσαρμοστικότητα:babuska
    Ένα έτοιμο Template σπάνια σας δίνει την δυνατότητα προσθηκών στην ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα το Template που αγοράσατε δεν θα μπορεί μελλοντικά να στηρίξει εφαρμογές και προσθήκες όπως eshop, εφαρμογές για  προσβασιμότητα από ΑμΕΑ, ερωτηματολόγια κλπ. Αντίθετα, ένα χειροποίητο Template διακρίνεται για την επεκτασιμότητα του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για κάθε μελλοντική σας ανάγκη/προσθήκη δεν θα χρειαστεί να γκρεμίσετε την ιστοσελίδα σας και να την ξαναφτιάξετε.

    Αν στο μέλλον θελήσετε να βάλετε μια εφαρμογή για ΑΜΕΑ στην ιστοσελίδα σας, θα θέλατε να την γκρεμίσετε και να την ξαναφτιάξετε από την αρχή;

  • Τεχνική υπεροχή:
    granaziΛόγω του ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κώδικας έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του έτοιμου Template, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τι τεχνικά  προβλήματα μπορούν να μας εμφανίσουν στο μέλλον, αλλά ούτε και την λύση των προβλημάτων αυτών. Για παράδειγμα, αν ένα έτοιμο Template δεν είναι responsive, δεν μπορούμε να επέμβουμε και να δώσουμε στην ιστοσελίδα την ιδιότητα να είναι responsive, να παίζει δηλαδή σωστά σε όλα τα μεγέθη οθονών και browsers. Αντίθετα ένα χειροποίητο Template μπορεί να “δουλευτεί” τεχνικά από τον κατασκευαστή του και να διορθώσει όλα τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

    Τι θα γινόταν αν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, η ιστοσελίδα σας δεν είναι responsive, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό καθώς το template που διαλέξατε δεν στηρίζει το responsive;

  • Αισθητική:
    Ένα έτοιμο Template είναι δύσκολο να ταιριάξει απόλυτα με όλα τα χαρακτηριστικά, χρώματα, γραμμές, ύφος ενός λογοτύπου με έντονη προσωπικότητα. Μια ενιαία συγκροτημένη εταιρική παρουσία και εικόνα είναι πολύ σημαντική και για αυτό, ένα χειροποίητο Template μπορεί να ταιριάξει απόλυτα όλα τα εταιρικά χαρακτηριστικά και την αισθητική που θέλει να προωθήσει η εκάστοτε εταιρεία. Το χειροποίητο Template δημιουργεί ένα εικαστικό αποτέλεσμα στην ιστοσελίδα, απόλυτα εναρμονισμένο με το λογότυπο της εταιρείας, και την καθολική εταιρική εικόνα. Επίσης το χειροποίητο Template, μπορεί να “ανασχεδιαστεί” και να ανανεωθεί, κάνοντας διαρκώς την ιστοσελίδα σας, εικαστικά σύγχρονη και ενημερωμένη.

    Δεν Θα θέλατε η ιστοσελίδα σας να είναι μια συνέχεια του λογοτύπου και της εταιρικής σας ταυτότητας;

    footprint

  • Μοναδικότητα:
    Ένα  έτοιμο Template κυκλοφορεί μαζικά στο εμπόριο στην διάθεση όποιου θέλει να το αγοράσει. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει το ίδιο Template με εσάς, “αντιγράφοντας” σας. Η μοναδικότητα της επιχείρησης ξεκινά από την εταιρική της ταυτότητα, το λογότυπο της δηλαδή, και πρέπει να διακατέχει όλη της την παρουσία, από τις κάρτες των στελεχών και τα ενημερωτικά φυλλάδια, μέχρι την εταιρική ιστοσελίδα.  Ένα χειροποίητο Template μπορεί να αναδείξει όλα τα μοναδικά σας στοιχεία και την εταιρική σας ταυτότητα.

    Φαντάζεστε να έχετε την ίδια ιστοσελίδα με τον ανταγωνιστή σας;

  • Οικονομία:
    Το κόστος για ένα έτοιμο Template είναι πολύ χαμηλό, μπορείτε να βρείτε στην αγορά ακόμα και δωρεάν Template, μειώνοντας έτσι το κόστος της ολικής κατασκευής. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι από όλα τα παραπάνω, θα μας κοστίσει τελικά πολύ πιο ακριβά, καθώς το έτοιμο Template θα πρέπει να γκρεμίζεται και να ξαναφτιάχνουμε ιστοσελίδα κάθε φορά που θα θέλουμε κάτι παραπάνω από τις ιδιότητες που μας προσφέρει. Από την άλλη το χειροποίητο Template συμπεριλαμβάνει όλες τις τωρινές και μελλοντικές μας ανάγκες στο σωστό κόστος.

    Γιατί μια φθηνή ιστοσελίδα μπορεί τελικά να μας κοστίσει τελικά πολύ ακριβά;

    beach

  • Φιλικότητα στις μηχανές αναζήτησης.
    Ένα χειροποίητο Template, από τον πρώτο κώδικα που θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί, μπορεί να ενσωματώσει όλα τα χαρακτηριστικά και κριτήρια της Google για μια καλή ποιοτικά ιστοσελίδα, ώστε να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Η Google στηρίζει τις ιστοσελίδες με πρωτότυπο περιεχόμενο και εικαστικό, που δεν είναι φθηνή αντιγραφή άλλων ιστοσελίδων.

  • Διάρκεια ζωής
    Όπως αναλύσαμε παραπάνω, ένα έτοιμο Template, έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής,batter-life-icon καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τυχών  λάθη στον κώδικα του, δεν μπορεί εύκολα να φρεσκαριστεί / ανανεωθεί ώστε να ακολουθεί όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και συνεπώς έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από ένα χειροποίητο Template.

    Δεν θα θέλατε η ιστοσελίδα σας να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και να είναι διαρκώς σύγχρονη;

Πότε όμως ένα έτοιμο Template είναι καλή επιλογή;

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που ένα έτοιμο Template είναι καλή επιλογή. Οι περιπτώσεις λοιπόν που δεν θα σας έβλαπτε να επιλέξετε έτοιμο Template είναι:

  • Ο σκοπός της ιστοσελίδας έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια (πχ διαφημιστική καμπάνια, προωθητική ενέργεια κλπ.)
  • Όταν ο χρόνος που πρέπει να έχετε ONLINE την ιστοσελίδα σας είναι τόσο πιεστικός που χρειάζεστε έστω μια γρήγορή πρόχειρη λύση. (Το ALL IN ONE, το γνωρίζατε;)
  • Αν δεν είστε επαγγελματίες και θέλετε μια ερασιτεχνική ιστοσελίδα χωρίς απαιτήσεις και Standards.
  • Όταν το περιεχόμενο σας είναι πολύ απλό και δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ή ανανεωθεί ποτέ.

Οι ρυθμοί που κινείται η αγορά σήμερα είναι πολύ γρήγοροι και διαρκώς νέες τάσεις εμπλουτίζουν τις καθημερινές μας ανάγκες.

Για να είσαστε διαρκώς ανταγωνιστικοί και σύγχρονοι, χρειάζεστε ένα δυναμικό εργαλείο προώθησης, που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις σας, ούτε θα σας κρατάει παγιδευμένους σε μια τάξη πραγμάτων, αλλά θα είναι τόσο δυναμικό και ζωντανό όσο η επιχείρηση σας.

 Για περισσότερες πληροφορίες

ρωτήστε μας

  • Κοινοποίηση:

Christos Rontos

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.